Už darbelius Pajūrio kredito unijoje – nuosprendis

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teisme antradienį paskelbtas nuosprendis dvylikai buvusios Pajūrio kredito unijos vadovų ir darbuotojų bei paskolų gavėjų. Dalis jų, pamatę žiniasklaidos atstovus, nepanoro išklausyti nuosprendžio ir į teismo salę nėjo. Jiems skirtos ir lygtinės laisvės atėmimo bausmės, ir piniginės baudos.

Prokurorai kredito unijos vadovybę ir darbuotojus kaltino nepagrįstai išduodavus šimtatūkstantines paskolas asmenims už įkeičiamus žemės sklypus Klaipėdos regione. Kaltinime teigta, kad paskolos gavėjai nepateikdavo dokumentų apie įkeičiamos žemės vertę bei finansines galimybes grąžinti skolinamą sumą. Atvirkščiai – paskolos gavėjai unijai pateikdavę melagingus duomenis apie tai, kad skolinamos lėšos bus panaudotos komercinių objektų statybai, žemės pirkimui, būsto ar negyvenamųjų patalpų remontui. Už suteiktas paskolas žemės sklypai buvo įkeičiami be jokių turto vertinimų, o tikroji įkeičiamo turto vertė buvusi kelis kartus mažesnė.

Kaltinimo akte teigta, jog dėl apgaule 2011 m. suteiktų paskolų unijoje buvo iššvaistyta beveik pusės milijono eurų suma.

Trys atsakingas pareigas  unijoje ėję darbuotojai – Paskolų komiteto pirmininkas Arvydas Dargis,  šio komiteto narė  Danguolė  Mickuvienė  bei kasininkė Kristina Škultinaitė – dar buvo kaltinami ir netinkamai atlikę savo pareigas. Kiti kaltinamieji šioje  byloje buvo Džiugas Visockas, Nijolė Pocienė, Valdybos pirmininkė, administracijos vadovė, Aurelijus Janušas, Ilona Klajumė, Ingrida Albrechtienė, Mindaugas Navickas, Regina Gaidjurgienė, Vytautas Petrulis  – Valdybos pirmininkas, Vilija Šed.

Teismas konstatavo, kad N. Pocienė ir V. Petrulis bei kiti darbuotojai netinkamai vykdė pareigas ir iššvaistė lėšas, paskolas išduodami pažeisdami įstatymus. Konstatuota, kad N. Pocienė iššvaistė per 379 tūkst. eurų, o V. Petrulis – apie 112 tūkst. eurų kredito unijos lėšų.

Nors nė vienas iš penkių buvusių unijos darbuotojų kaltės nepripažino, bet teismas, įvertinęs įrodymų visumą, konstatavo, kad kaltinamųjų kaltė yra įrodyta. Nustatyta, kad 2011 m. kovą – spalį, pažeidžiant įstatymus ir Pajūrio kredito unijos vidaus dokumentais įtvirtintą tvarką, kreditai buvo išduoti iš viso aštuoniems asmenims.

Dėl sukčiavimo kaltais šioje byloje buvo pripažinti keturi kredito unijos klientai, kurie apgaule savo naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą, paėmė šimtatūkstantines paskolas kitų asmenų vardu ir jų nemanė grąžinti. Iš Pajūrio kredito unijos paskolas gavę dar trys asmenys nuteisti dėl to, kad gautus kreditus panaudojo ne pagal paskirtį. Teismo vertinimu, nors kaltę pripažino ne visi kreditus paėmę ir kaltinimų šioje byloje sulaukę asmenys, jų kaltė įrodyta visiškai.

Dž. Visockas gavo 1 506 Eur baudą. N. Pocienei skirti 2 metai laisvės atėmimo, tačiau atidedant bausmės vykdymą metams.  V. Petrulis sulaukė 1 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmės, bet ją teismas atidėjo metams. A. Dargis už nusikaltimus sulaukė 941,5 Eur baudos, D. Mickuvienė – 753 Eur, K. Škutinaitė – 565 Eur, I. Klajumė – 1 506 Eur, I. Albrechtienė – 1 506 Eur. Pastarajai, pripažinusiai savo kaltę, į bausmę buvo įskaityta viena para sulaikymo, tad bauda sumažinta iki 1 431 Eur. M. Navickas gavo 2 metus ir 6 mėnesius nelaisvės, bet jos atlikimas atidėtas 2 metams. A. Janušui skirti 8 mėnesiai laisvės atėmimo, bet įskaitytas suėmimo laikas, tad bausmė laikoma atlikta. R. Gaidjurgienei skirta 2 metai ir 6 mėnesiai ir 7 600 Eur bauda. Laisvės atėmimo bausmė jai atidėta 2 metams. V. Šed teko metai laisvės atėmimo, bet tokiam pačiam laikotarpiui atidėtas bausmės vykdymas.

„Kaltinamieji sumenkino vieno iš Lietuvos Respublikos bankų sistemos – Pajūrio kredito unijos – autoritetą bei prestižą, sukėlė nepasitikėjimą „Pajūrio kredito unija“ kaip kredito įstaiga, sugebančia skaidriai, patikimai ir saugiai administruoti bei tvarkyti jai patikimas klientų pinigines lėšas”, – paskelbusi nuosprendį 31 tomo apimties byloje pabrėžė Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Regina Bertašienė.

Nuosprendį dar galima skųsti apeliacine  tvarka. Nuosprendžiu nepatenkintas buvęs unijos Paskolų  komiteto pirmininkas A. Dargis sakė jį skųsiąs.

INFORMACIJA

Lietuvos banko (LB) valdyba šį kovą panaikino Pajūrio kredito unijos licenciją bei kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos unijai iškėlimo. „Kredito unijos turto kokybės vertinimo rezultatai patvirtino, kad jai nepakanka kapitalo veikti saugiai, stabiliai ir patikimai“, – tada pranešė Lietuvos bankas.

Banko priežiūros valdyba nustatė, kad Pajūrio kredito unijos turtas yra mažesnis už įsipareigojimus, o dėl patirtų nuostolių unijos kapitalas yra neigiamas.

Kredito unijos pripažinimas nemokia yra draudžiamasis įvykis, todėl jos indėlininkams buvo išmokamos indėlių draudimo išmokos – kompensuota 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. eurų. Bendra mokėtinų draudimo išmokų suma siekė 2,15 mln. eurų. Ji turėjo būti išdalinta 297 indėlininkams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Teisėją Danutę Žvinklytę išlydėjo užtarnauto poilsio

Klaipėdos apygardos teismas išlydėjo teisėją Danutę Žvinklytę, kuri baigė teisėjos kadenciją pasibaigus įgaliojimų laikui. Teisėjos karjerą Danutė Žvinklytė pradėjo Klaipėdos ...
2023-12-21
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

Kaip Lietuva kankindavo klaipėdiečius

1922-ųjų rudenį iš Klaipėdoje veikusios Lietuvos atstovybės siųsti dokumentai atskleidžia ne tik kraštui pradėto taikyti ekonominio spaudimo pasekmės, bet ir ...
2022-07-17
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

Didžiausiems Lietuvos priešams - visi leidimai, kokių tik jiems reikia

„Jei prekybinė politika nesikeis, „veltui bus svajoti apie Didžiosios Lietuvos ir Mažosios susijungimą ir apie tikrąjį išėjimą į juras”, – ...
2022-07-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This