Tarptautinės vyro dienos proga – priminimas apie prostatą

Sveikata

Pirmąjį lapkričio šeštadienį švenčiama Tarptautinė vyrų diena. day.lt rašo, kad 1999 m. šią šventę inicijavo buvęs TSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas, o jo pasiūlytą šventę patvirtino Jungtinių tautų organizacija Vienoje. Tiesa, įvairiose šalyse Vyrų diena minima ir kitokiu laiku. Pavyzdžiui, Indijoje – lapkričio 19 d., Ukrainoje – vasario 23 d., Lenkijoje ir Slovėnijoje – kovo 10 d., Brazilijoje – liepos 15 d.

Šios dienos proga „Eurovaistinės” specialistai nusprendė priminti, kad jeigu naktį vyras bent du kartus keliasi į tualetą, tai yra pirmasis ženklas, jog laikas susirūpinti prostata. Vaistininkas Petras Vaitiekūnas sako, kad nereikia nustebti, jeigu tuo metu vyrui dar net nėra 35-erių metų.

Viena dažniausių vyriškų ligų, galinčių pabloginti vyrų gyvenimo kokybę – gerybinė prostatos hiperplazija. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šia liga serga kone kas trečias 50-ties metų sulaukęs vyras, o ūminiu prostatos uždegimu vis tik dažniau serga jaunesni.

Sulaukus 80-ies diagnozuojama visiems vyrams

Pirmieji gerybiniai prostatos audinio pakitimai gali būti nustatomi jau 40 sulaukusiems vyrams, teigiama, kad sulaukus 80-ies diagnozuojami beveik visiems. Labiausiai liga siejama su amžiaus nulemtais hormonų pokyčiais: metams bėgant vyrų organizme mažėja vyriškojo hormono testosterono, o, testosteronui skylant, daugėja moteriškų hormonų, kurie gali didinti prostatos hiperplazijos riziką. Nuo hormonų disbalanso pradžios iki ryškių ligos simptomų gali praeiti keletas metų. Taip pat ligai įtakos turi genetika, netaisyklingas gyvenimo būdas ir kt. Negydoma liga gali sukelti tokių rimtų sveikatos problemų, kaip erekcijos sutrikimai, šlapimo pūslės akmenligė, šlapimo takų infekcijos, kraujavimai ir pan. Rekomenduojama, kad vyresni kaip 40-ties metų vyrai pas urologą lankytųsi kartą per metus.

„Eurovaistinės“ vaistininko Petro Vaitiekūno teigimu, be dažnesnio nei įprasta šlapinimosi yra papildomi kiti šią ligą išduodantys požymiai.

„Gali susilpnėti šlapimo srovė, atsiranda nenumaldomas noras šlapintis, kai kuriems vyrams pradeda kristi svoris ir pasireiškia pasikartojantys skausmai juosmens srityje. Būtina žinoti, kad problemos su prostata neišvengiamos, galima tik jas gerokai atitolinti“, – prostatos simptomus bendrovės pranešime vardija farmacininkas.

Išvengti ligos padeda ir reguliarus lytinis gyvenimas

P. Vaitiekūnas sako, kad ligos išvengti ir ją atitolinti galima aktyviai gyvenant.

„Patariama daugiau sportuoti, laikytis tinkamos dietos, neužsisėdėti. Svarbus tampa ir reguliarus lytinis gyvenimas. Pastebiu, kad klientai vis dažniau vaistinėje teiraujasi, kas galėtų tikti, siekiant kuo ilgiau būti sveikam. Jeigu liga nenustatyta, siūlome kompleksinius preparatus, kurių sudėtyje yra ženšenio šaknies ekstraktas, cinko ir gulsčiosios pragūžės vaisių ekstraktas“, – teigia P. Vaitiekūnas.

Jei šių dalykų gydymui nepakanka, skiriami vaistai. Medikamentais prostatos didėjimą galima gerokai sulėtinti arba net visiškai sustabdyti. Kartu mažėja arba net išnyksta ir ligos simptomai.

„Prostatos hiperplazija yra ilgai trunkanti liga, tai ir vaistų reikia vartoti palyginti ilgą laiką – ne trumpiau kaip 3 mėnesius. Šių preparatų vartojimas apsaugo nuo prostatos audinio vešėjimo progresavimo, sumažina šlapimo pūslės spaudimą, sustiprina šlapimo srovę, apsaugo prostatos audinį nuo uždegimo, pagerina lytinį pajėgumą. Augalinių preparatų visiškai užtenka ligos pradžioje, esant I-II laipsnio prostatos išvešėjimui“, – detalizuoja vaistininkas.

Pasak farmacininko, visuomet pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis suteiks siuntimą pas urologus, kurie tiksliai diagnozuos, ar nėra prasidėję prostatos pakitimai. Visiems vyresniems nei 35 metų vyrams reiktų profilaktiškai vieną kartą per metus atlikti specialius prostatos tyrimus, parodančius visus pakitimus.

Klaipėdiečiai vyrai nemokamai  pasitikrinti prostatą kviečiami  lapkričio 16 dieną. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Iš žurnalisto bloknoto paraščių. Dvylika 2023-ųjų sentencijų

Rudeniop vienas kiek jaunesnis už mane kolega nepatikliai paklausė: ar iš tikrųjų aš esu išsaugojęs visus savo bloknotus nuo savo ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Eurovaistinėje“ - šiurkštus etikos normų pažeidimas (atnaujinta)

Bėgant metams retkarčiais tenka apsilankyti vaistinėse ir įsigyti reikiamų vaistų. Lapkričio 9 d. eilinį kartą apsilankiau „Eurovaistinėje“, įsikūrusioje BIG-2 patalpose, ...
2023-11-10
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuo užpuolikų nukentėjo trys vyrai

Per parą Klaipėdos regione ir uostamiestyje įvyko trys brutalūs užpuolimai, kurių aukomis tapo vyrai. Naktį į trečiadienį, apie 1 val., ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This