Juda koplyčios rekonstrukcijos projektas

Regionas

Klaipėdos rajono savivaldybėje pristatytas koplyčios-mauzoliejaus Stragnų II kaime projektas, kurį už 12 705 Eur parengė UAB „Synergy Solutions“.

Koplyčia-mauzoliejus statyta XIX a. pab. Pastatą statė Klaipėdos masonų ložei „Merfis“ priklausęs Bronackis. Pagal žmonių prisiminimus, koplyčia pastatyta masono Bronackio mirusios žmonai atminti. Teigiama, kad žmonos palaikai buvo palaidoti koplyčios rūsyje – mauzoliejuje, o viršuje buvo įrengta nedidelė koplyčia pamaldoms.

Koplyčia – lauko akmenų mūro: viduje naudoti natūralūs mažesni rieduliai, išorėje – stambesni, skaldyti. Pagrindinis vakarų fasadas sumūrytas iš raudonų plytų, turi ryškių neogotikos stiliaus bruožų. Dvišlaitis stogas buvo dengtas čerpėmis. Po koplyčia buvo įrengtas erdvus rūsys laidojimui.

Koplyčia pokaryje buvo nuniokota: išplėštas mauzoliejus, išniekinti palaikai (palaidojimų žymių nelikę), išdraskytas koplyčios vidus. Šiuo metu koplyčios-mauzoliejaus būklė yra labai bloga, todėl šį 2006 metais į Kultūros vertybių registrą įtrauktą pastatą ketinama restauruoti ir
pritaikyti kultūros reikmėms.

Visus koplyčios-mauzoliejaus tvarkymo darbus būtina atlikti išsaugant šio architektūros paveldo objekto, įrašyto į Kultūros vertybių registrą, vertingąsias savybes ir pritaikant objektą turistų lankymui.

Projektuotojas pristatydamas pasiūlymus nustebino Savivaldybės atstovus – atlikta daugiau nei numatyta. Buvo pristatyti ne tik pasiūlymai koplyčios-mauzoliejaus kapitaliniam remontui, numatant stogo rekonstrukcijos, fasadų plytų ir akmens mūro, perdangos tarp rūsio ir pirmo aukšto, grindų rūsyje atkūrimo bei kitus restauravimo ar atkūrimo darbus, automobilių stovėjimo aikštelės įrengimas, bet ir suprojektuota vaikų žaidimų aikštelės danga, takų sistema.

Savivaldybės vadovai bei specialistai pasiūlė projektą atlikti etapais. Pirmuoju etapu turėtų būti atlikti svarbiausi darbai: atliktas kapitalinis remontas, atkuriant buvusį koplyčios-mauzoliejaus vaizdą, įrengtos įvažos į objektą žmonėms su negalia, taip pat takai ir laiptai, privažiavimo kelias nuo Pylimo g. ir automobilių stovėjimo aikštelė, informacinis stendas, suoliukai, šiukšliadėžės bei teritorijos apšvietimas.

Visi projektavimo darbai kartu su sąmata turi būti atlikti iki 2018 m. vasario. Koplyčios-mauzoliejaus restauravimo darbams atlikti bus teikiama paraiška finansavimui iš ES lėšų, prie finansavimo prisidės ir Savivaldybė biudžeto lėšomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Švietimas

Pilotinis projektas - mero bendražygės vadovaujamoje gimnazijoje

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, jog atlieka Klaipėdos Hermano Zudermano gimnazijos kapitalinį remontą norinčių atlikti bendrovių pasiūlymų vertinimą. Darbus, jei bus pasirašyta ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras naujas modulinis darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad žengtas dar vienas žingsnis modulinio darželio Gargžduose statybos link – pasirašyta projektavimo sutartis. Planuojama, kad ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This