Klaipėdos identiteto ženklai metalo meno parodoje „Mazgas – Jūra“

Kultūra

Lapkričio 10 d. , penktadienį, 17.30 val. „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 6) vyks tarptautinės šiuolaikinės metalo laboratorijos – parodos „Mazgas – Jūra“ atidarymas.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius jau antrą kartą įgyvendino projektą, sukviečiantį  profesionalius menininkus, kurie šiuolaikiniais meno principais kurtų, pažintų ir skleistų Klaipėdos miesto jūrinę kultūrą. Šių metų laboratorijos formatas suteikė galimybę menininkams lankytis Klaipėdoje pasirenkant individualiai sau tinkantį ir patinkantį metų laiką. Na, o darbų įgyvendinimui ir pristatymui parodoje  susiburti rudenį.

Šių metų projekto dalyviais pasirinkti menininkai turi tiesioginių sąsajų su Klaipėda. Kiekvienas savo patirtį ir pastebėjimus perkelia į kūrybinį procesą, stebėjimą, mąstymą, bendravimą.

Generuodami idėjas menininkai plušėjo savo dirbtuvėse tam, kad atvežtų į Klaipėdą kūrinius, kuriuos lyg mozaiką projekto laboratorijoje nuo lapkričio 6 iki 9 dienos sudėliotų, sukonstruotų. Kiekvieno kūrinio istorija pasakojama gyvai per sąlytį su medžiaga, instrumentais, miesto atmosfera, prisiminimais. Projekto pavadinime  neatsitiktinai įkoduotas kūrybinės medžiagos formatas. Viena iš projekto esmių – menininkus provokuoti, paleisti, nevaržyti, bet ir vėl sugrąžinti prie metalo, o žiūrovą – šviesti, jog šiuolaikinis metalo menas – tai ne tik kalvystė, juvelyrika, bet ir objekto kūrimas, instaliacija, skulptūra ir kt.

Menininkai siekė kalbėti, pajusti, pastebėti, diskutuoti apie metalą ne tik kaip kūrybinę medžiagą, bet ir kaip inspiracijų šaltinį. Jūrine kultūra alsuojantis miestas, Klaipėda, labai tiesiogiai formuoja medžiagiškumo patirtis ir vizualųjį įtaigumą. Suvokdami šiuolaikinio meno principus, menininkai provokacijoms pasidavė, jie jas priėmė taip natūraliai, kaip kartais net neįtikėtina. O  įgyvendintos idėjos atskleidžia skirtingas projekte dalyvaujančių menininkų kūrybos strategijas. Turėdami vienokių ar kitokių sąsajų su metališkumu menininkai, provokuoja žiūrovą. Organizatoriai kviečia apsilankyti parodoje ir tai patirti.

Projekto parodos dalyviai: Neringa Poškutė (Lietuva), Albinas Jukumas (Lietuva), Andrius Janulis (Lietuva), Oksana Vronska (Latvija), Edgars Vronskis (Latvija).

Paroda veiks iki gruodžio 8 d.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Kovos menų įgūdžius įtvirtino stovyklose prie jūros

Bemaž 1,5 metų vykusios specialios kinų kovos meno Wing Tsun KungFu veiklos didžiuosiuose Lietuvos miestuose kvietė skirtingų kartų atstovus susipažinti ...
2022-08-02
Skaityti daugiau

Vasara

Marijonas vasaros neįsivaizduoja be jūros

Vasara yra geriausias metas Lietuvoje, ir jei ne sumautas Putinas, sakytum, kad pasaulis gražus, – paprašytas pasidalinti artimiausiais planais, sako ...
2022-07-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Žvejų rūmų 40-metis: mero butelis pamatuose ir milijoniniai užmojai dėl ateities II

Antroji „Atviros Klaipėdos” birželio 18-ąją minėtos Žvejų kultūros ir sporto rūmų 40-mečio veiklos sukakties proga parengto rašinio dalis yra skirta ...
2022-06-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This