Klaipėdos universitetas liks savarankiškas?

Politika

Trečiadienį Seime vykusioje Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (VŽS) frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio spaudos konferencijoje, kuri buvo skirta Klaipėdos regione kuriamai inovacijų ekosistemai pristatyti, informuota, kad Vyriausybė pritarė Klaipėdos universiteto (KU) siūlomam modeliui. R. Karbauskis patikino, kad Vyriausybė pritarė modeliui, o Seimas imsis būtinų įstatymo pakeitimų, kad šis Klaipėdos regiono inovacijų ekosistemos modelis būtų įgyvendintas, praneša KU.

Spaudos konferencijoje dalyvavę KU rektorius prof. habil. dr. Eimutis Juzeliūnas ir Tarybos pirmininkas Arnoldas Šileika pristatė valstybinių aukštųjų mokyklų perspektyvas Klaipėdos regiono ekosistemoje. Siūlyme teigiama, kad inovacijų ekosistema – tai kompleksinė struktūra, kurią sudaro tarpusavyje sąveikaujantys akademinis ir viešasis sektoriai bei verslas, sutelkę pastangas siekti ekonominės ir socialinės raidos tikslų apibrėžtoje teritorijoje. Svarbi naujovė – vystant Klaipėdos universitetą kviečiamos dalyvauti Vakarų Lietuvos regiono savivaldybės, kurių merai savo ketinimus yra patvirtinę bendradarbiavimo memorandumu. Savivaldai siūloma formuluoti savo poreikius, universiteto tikslus ir finansiškai prisidėti prie tų poreikių įgyvendinimo.

KU nuotr.

Siūloma Klaipėdos universitetui su Klaipėdos valstybine kolegija ir Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla sudaryti universitetinį mokslo centrą – asocijuotą akademinį ekosistemos komponentą, susiejantį mokslinius tyrimus ir studijas. Inovacijų ekosistema suderintų regione profesinį, aukštąjį mokymą ir mokymąsi visą gyvenimą. Tokio universitetų valdymo modelio Lietuvoje dar nėra, todėl prireiks keisti įstatymines nuostatas.

AB „Vakarų laivų gamykla“ generalinis direktorius Arnoldas Šileika patikino, kad verslas prisideda ir ateityje prisidės prie Klaipėdos universiteto vystymo. „Turime gerų verslo ir universitetinio mokslo bendradarbiavimo pavyzdžių – esame įkūrę SGD klasterį, kuriame dalyvauja verslas, Klaipėdos universitetas, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla. 2016 m. Klaipėdos universitetas kartu su AB „Klaipėdos nafta“ įsteigė SGD terminalų inžinerijos specialybę. Tikiu, kad ateityje verslo ir universiteto bendradarbiavimas tik intensyvės, tiek aktyvinant universiteto veiklą, tiek verslui reikalaujant mokslu pagrįstų sprendimų“, – pranešime spaudai cituojamas  A. Šileika.

Klaipėdos universiteto rektorius E. Juzeliūnas kalbėjo, kad kuriamoje Klaipėdos ekonominio proveržio strategijoje būtina vystyti aukštosios pridėtinės vertės segmentą. „Mes diskutavome su uostamiesčio verslo atstovais, kurie norėtų investuoti į mokslą, kad parengti specialistai liktų dirbti Klaipėdoje. Universitetas aktyviai ieško regionui svarbių sričių, tokių kaip energetika, mėlynoji energetika, sparčiai besivystančios jūrų technologijos.“

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Socialinėje foto parodoje - apie mamos ir sūnaus susitikimus

Balandžio 30 d., antradienį, 15 val., Klaipėdos universiteto Aula Magna konferencijų salėje (H. Manto g. 90-1) vyks foto parodos atidarymas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdoje - pirmasis šalyje metodinis STEAM centras

Pernai rugsėjį veiklą pradėjusi Klaipėdos universiteto (KU) metodinio STEAM centro komanda balandžio 12 d. simboliniu juostos kirpimu pažymės pirmojo Lietuvoje ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This