Žemės mokestis: su rajonu konkuruoti žada 2019 m.

Miestas, Svarbu

 

Klaipėdos miesto tarybos lapkričio posėdžiui Savivaldybės administracija teikia sprendimų projektą dėl žemės mokesčio tarifų 2018-iesiems, nes jų nepatvirtinus iki gruodžio 1 d. automatiškai įsigaliotų minimalus 0,01 proc. tarifas.

Klaipėdos miestas jau inicijavo procedūras, kad prie jo būtų prijungtas vadinamasis Purmalių-Kalotės-Žaliojo Slėnio trikampis, o mažesni žemės mokesčiai būtų rimtas argumentas rengiant privalomąsias gyventojų apklausas dėl tokio ribų keitimo projekto. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors  miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pradėjo svarstyti, kad šiuo aspektu reikėtų pradėti konkuruoti su Klaipėdos rajonu, kad kurtis mieste arba prie jo prisišlieti būtų patraukliau, tačiau buvo sutarta, kad tam reikia detalesnės analizės. Ją įpareigota parengti iki I kitų metų pusmečio, kad 2019-iesiems jau būtų galima tvirtinti konkurencingus tarifus.

Pagal įstatymą Savivaldybės gali nustatyti žemės mokesčio tarifą nuo 0,01 iki 4 proc. žemės mokestinės vertės.

Savivaldybės administracija siūlo palikti tokią pačią tvarką, kuri galioja nuo 2013 m. Ji, beje, numato, kad apleistiems sklypams taikomas maksimalus 4 proc. tarifas.

Sprendimo projekte rašoma, kad šiemet Registrų centras atliko naują masinį žemės vertinimą, pagal kurio rezultatus mokestis bus skaičiuojamas 2018-2022 m. Lyginant su šiais metai, vidutiniškai žemės mokestinė vertė didėja apie 4 proc. Vertinant pagal atskiras turto grupes, žemės ūkio paskirties sklypų vidutinė rinkos vertė mažėja 2,04 proc., o daugiausiai – apie 8 proc. – didėja pramonės ir sandėliavimo objektų, inžinerinės infrastruktūros sklypų vertė.

Savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė pristatydama sprendimo projektą pateikė pavyzdį, kad Klaipėdos rajonui ir uostamiesčiui priklausančiose Kalotės dalyse tokios paties paskirties sklypo vieno aro mokestinė vertė skiriasi apie tris kartus. Be to, Klaipėdos rajonas šio mokesčio tarifus dar taiko pagal įvairų zonavimą.

Minėtojo komiteto nariai pritarė siūlomam projektui, bet įpareigojo Savivaldybės administraciją parengti detalią analizę, kuria remiantis būtų galima patvirtinti rajono atžvilgiu konkurencingus tarifus 2019 m. Žinia, Klaipėdos miestas jau inicijavo procedūras, kad prie jo būtų prijungtas vadinamasis Purmalių-Kalotės-Žaliojo Slėnio trikampis, o mažesni žemės mokesčiai būtų rimtas argumentas rengiant privalomąsias gyventojų apklausas dėl tokio ribų keitimo projekto.

INFORMACIJA

Žemės mokesčio įstatyme yra nustatyta, kad mokesčiu neapmokestinamas fiziniams asmenims, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis arba kuriems yra sukakęs senatvės pensijos amžius ar yra nepilnamečiai, priklausančio žemės sklypo plotas, neviršijantis savivaldybės tarybos nustatyto neapmokestinamojo žemės sklypo dydžio. Klaipėdos miesto Tarybai siūloma 2018 m. nustatyti 7 arų neapmokestinamo sklypo dydį, kaip ir ankstesniu mokestiniu laikotarpiu.

Klaipėdos miesto šių metų biudžete pajamos iš žemės mokesčio sudaro 360 000 Eur. Prognozuojama, kad 2018 m. Savivaldybė surinks apie 375 tūkst. Eur žemės mokesčio pajamų.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pasodino per 13 000 medelių

Bendradarbiaudami su Valstybinių miškų urėdija (VMU) daugiau nei 200 SBA grupės darbuotojų šeštadienį Norkaičių girininkijoje, Klaipėdos rajone, 3,4 hektaruose ploto ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos kapinės sparčiai plečiasi tik popierių šūsnyje

Pasirašyta nauja sutartis dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos papildymo naujomis galimomis teritorijomis. Už 10 tūkst. eurų bus koreguojama ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This