Kai lietus nenuplauna pėdsakų…

Fotoreportažai, Kultūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]„Manęs daugelis klausia, kodėl taip ilgai delsėm su paminklinės lentos Rimantui atidengimu. Pasirodo, kad Adomui Skiezgelui jis vis išeidavo panašus į Leniną. Manau, jog paminklus reiktų atidengti dar žmogui gyvam esant, kad ir jis pats, ir kiti galėtų nuspręsti, ar panašus išėjo, kad po to nereikėtų ginčytis“, – šmaikščiai, su visiems suprantama analogija į nesenus „politinius” įvykius penktadienio popietę paminklinės lentos rašytojui Rimantui Černiauskui atidengimo ceremoniją pradėjo I. Simonaitytės bibliotekos direktorius, rašytojas Juozas  Šikšnelis.

Paminklinės lentos ir bareljefo autorius- skulptorius A. Skiezgelas, Palmiros Mart nuotr.

Į iškilmes senamiestyje prie buvusio Rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus, kurio pirmininku ilgus metus buvo a. a. Rimantas Černiauskas, susirinko tikras uostamiesčio kultūros ir meno elitas:  aktoriai, rašytojai, dailininkai, įvairių kitų sričių menininkai bei kultūrininkai. Deja, bet per patį  paminklinės lentos atidengimą, kuris buvo patikėtas šio sumanymo autoriui Vytautui Čepui kartu su  bareljefo autoriumi architektu Adomu Skiezgelu, pliūptelėjo tokia liūtis, kad susirinkusieji buvo priversti  ieškotis pastogės.

Tačiau joks lietus nepajėgus nuplauti rašytojo Rimanto Černiausko uostamiesčio bruke paliktų ryškių literatūros ir žmogiškosios šilumos pėdsakų.

Keletas faktų apie rašytoją

Nedaug kas žino, kad būsimasis rašytojas baigė ne literatūros, o matematikos studijas Vilniaus universitete. Kurį laiką mokytojavo, debiutavo kaip poetas, bet vėliau perėjo prie prozos. Pirmąją prozos knygą ,,Šiapus debesų“ išleido 1980 m. Po ketverių  metų tapo Lietuvos rašytojų sąjungos nariu, buvo ilgametis Rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas.

Parašė apie 20 knygų, tarp jų – nemažai literatūros kūrinių, skirtų vaikams. Du kartus – 2007-aisiais  ir 2009 -aisiais – jo vaikiškos knygos „Slieko pasaka” bei „Vaikai ir vaiduokliai” buvo išrinktos geriausiais vaikų metų leidiniais.

Už apysakų rinkinį „Laužai palėpėse” apdovanotas Ievos Simonaitytės premija. Išvertė keletą knygų iš rusų ir švedų kalbų.

2010 m. Rimantas Černiauskas išrinktas Klaipėdos kultūros magistru. Nuo šiol jo atminimas įamžintas Klaipėdos senamiestyje, Aukštojoje g.[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”6266,6265,6264,6260,6261,6263,6286,6290,6285,6259″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Donelaičio gimtadienis - su mintimis apie vienybę ir viltį

Sausio 1-osios vidurdienį Kristijono Donelaičio aikštėje kelios dešimtys klaipėdiečių tradiciškai susirinko paminėti šio išskirtinio lietuvių poeto gimtadienio. Martyno Vainoriaus nuotr. ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dionyzą Varkalį įamžins atminimo lenta

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija penktadienį vienbalsiai palaimino Lietuvos piliečių sąjungos iniciatyvą ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Atidengė atminimo lentas dviem iškiliems mažlietuviams

Ketvirtadienio popietę, Tilžės akto dieną, ant pastatų Turgaus g. 3 ir Žvejų g. 2 atidengtos dvi atminimo lentos iškiliems Klaipėdos ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This