Latvijos Nepriklausomybės dienai – filmas latgalių kalba

Kultūra

Lapkričio 17-18 d. Klaipėdos etnokultūros centras kviečia drauge minėti Latvijos Nepriklausomybės dieną ir dalyvauti šiai datai skirtuose renginiuose.

Lapkričio 17 d., penktadienį,  17.00 val. vyks  filmo „Žmogaus vaikas“ (rež. Janis Streičas) peržiūra (filmas su lietuviškais subtitrais). Renginyje dalyvaus Latvijos Respublikos ambasadorius dr. Einaras Semanis. Vedėja – dr. Dalia Kiseliūnaitė.

Lapkričio 18 d. 18.00 val. drauge su Klaipėdos tradicinių šokių klubu ir Ogres (Latvija) kultūros centro tradicinių šokių klubo atstovais bus šokami tradiciniai latvių ir lietuvių  šokiai.

„Žmogaus vaikas“

Filmas „Žmogaus vaikas“ buvo kuriamas sudėtingais 1991  -aisiais. Filmavimo pradžioje kūrybinė grupė nutraukė darbą ir išėjo į sausio barikadas ginti nepriklausomybės, o paskutiniai epizodai rugių lauke buvo filmuojami rugpjūčio pučo dienomis.

Tai pirmasis latvių filmas, pristatytas „Oskaro“ apdovanojimui ir pirmasis filmas latgalių kalba. Nors „Oskaro“ statulėlės negavo, 1992 m. tapo Latvijos festivalio „Didžiojo Kristupo“ absoliučiu laureatu. Pagrindinio vaidmens atlikėjas Andrejas Rudzinskis pripažintas geriausiu vaidmens atlikėju, o režisierius Janis Streičas pelnė visos tautos meilę už puikiai išreikštą nacionalinę tapatybę.

2016 m. latvių kino patriarchu tituluojamas Janis Streičas šventė savo 80 m. jubiliejų. Ta proga Latvijoje kino salės vėl prigužėjo jo meno gerbėjų, buvo rodomi geriausi darbai, be kurių neįsivaizduojama Latvijos kultūros raida. Režisierius yra ne tik puikus menininkas, bet ir didelis Lietuvos bičiulis. Jis ne kartą svečiavosi Klaipėdos Etnokultūros centro ir Klaipėdos universiteto renginiuose, žavėjo savo iškalba, humoru, nuoširdumu, itin giliu menininko atsakomybės pajautimu.

Filmas „Žmogaus vaikas“ režisieriaus jubiliejaus proga buvo techniškai atnaujintas, o šiemet pasiekė Klaipėdą su lietuviškais subtitrais (vertė Dalia Kiseliūnaitė). Lietuvos žiūrovai turi puikią galimybę ne tik patirti nuostabų kino meno poveikį, apmąstyti abiem tautoms labai artimus nacionalinės tapatybės, humanistinius ir krikščioniškųjų vertybių klausimus, bet ir pasigėrėti nuostabiai kuriamais personažais bei paklausyti latgalių kalbos skambesio.

Visi renginiai nemokami.

Šeštadienį Klaipėdos latviai Melnragėje jau paminėjo kaimyninės šalies  Nepriklausomybės dieną.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This