Skvero projektą skandina nesutarimai

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nors projektuotojai buvo įsipareigoję iki gruodžio 6-osios Klaipėdos savivaldybei pateikti Dangės skvero rekonstrukcijos projektą, penktadienį popiet vykęs tarpinių techninio projekto dalių pristatymas Savivaldybės specialistams labiau priminė santykių aiškinimąsi tarp konkursą laimėjusios įmonės atstovų ir jų samdomų subrangovų.

Pasirodo, prieš pat finišo tiesiąją projektas yra likęs be vadovo, o subrangovai reikalauja garantijų, kad Nacionalinė žemės tarnyba nereikš pretenzijų dėl to, kad krantines norima iškišti į upę apie 60 cm nuo dabartinės ribos.

Suskaičiuota, kad senosios krantinės išardymas ir naujos statyba toje pačioje vietoje kainuotų apie 3 mln. eurų. O 0,6 m į vandenį pastūmus naują krantinę jos statybos kainuotų apie 1,2 mln. Reikėtų nuardyti tik įgriuvusios krantinės dalį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kirviais daug nesidarbuos

Savivaldybės skelbtą konkursą Dangės skvero rekonstrukcijai laimėjo ir 137 940 Eur vertės sutartį pernai gruodžio 6 d. pasirašė UAB „Hidrostatybos projektai” jungtinėje veikloje su UAB „Fugro baltic” ir UAB „Hidrosfera”. Šiemet balandžio 6 d. buvo pasirašytas papildomas susitarimas, kuriame nurodoma, jog bus pasitelkti subtiekėjai UAB Statybų projektų ekspertizės centras ir UAB „Tau projektai”, kuriems atitinkamai perduodama 2 ir 25 proc. paslaugų.

Penktadienio pristatymo metu „Tau projektai” architektas Mindaugas Savickas pristatė naujausius sprendinius, kuriuose numatyta, kad ties vaikų aikštele prie upės bus aukštesni turėklai, grindinyje ties paminklu-arka bus įrengtas užrašas, informuojantis, kad šis parkas rekonstruotas valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti, baltiškų simbolių fontanas, „medis”, vėją paverčiantis elektros energija, neregiams skirtas skvero modelis. Pastarasis gali būti ne vienintelė inovacija, nes UAB „Iamus inovacijos” siūlo čia įrengti ir išmaniąsias lempas bei suoliukus, ir daugiafunkcę parko infrastruktūros valdymo sistemą.

Pasak Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, architektai galėtų suprojektuoti dar vieną kitą tokį elementą.

Prie projekto prisijungusi kraštovaizdžio architektė informavo, kad atlikta inventorizacija parodė, jog skvere yra 453 medžiai ir krūmai. Anot jos, 80 proc. želdinių yra geros būklės, nors ir brandūs. Tik baltieji gluosniai, augantys prie pat Danės, yra „avarinės būklės”, ant jų auga grybai.  Konstatuojama, kad reikia kirsti tik 14 reikia medžių, nes jie jau labai blogi, o 18 reikia paaukoti dėl projekto sprendinių – takų ir kt.  6 prastos būklės medžiai dar gali gyvuoti apie penkerius metus, tačiau juos reikia nuolat stebėti. 155 medžius reikia genėti.

Siūloma įrengti 16 gėlynų, bet ne reprezentatyvių, spalvingų, o tokių, kuriuose dominuotų augalai, būdingi pajūriui, gyvi visus keturis sezonus. Ir nors kai kurie susirinkusieji replikavo, kad Kretingoje įrengus tokius gėlynus žmonės yra labai nepatenkinti, nes nori spalvingų gėlių, Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas akcentavo, kad panašūs sprendiniai projektuojami Atgimimo aikštėje, tad jie turėtų derėti.

Skvere numatoma eksponuoti ir puikiai išsilaikusius iki karo čia stovėjusios vilos pamatus bei grindų dalis. Tačiau kraštovaizdžio architektai siūlo šią erdvę kažkiek apželdinti, kad neatsivertų „plikas betono laukas”.

Visgi Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška išreiškė nuomonę, kad to nereikėtų daryti.

„Neblogai išlikę pamatai,  grindų danga, būtų gana atraktyvu. Buvo pasiūlytas variantas, kaip tuos pamatus aktualizuoti – čia galėtų vykti Muzikinio teatro ir kitokie renginiai. Toks sprendimas „susišaukia” ir su čia projektuojama laiko skale. Paveldosauginiu požiūriu čia esantys želdiniai nėra vertingi. Tai – sovietinis skveras. Jie vertingi tik tiek, kiek žavesio suteikia, bet ne paveldosauginiu aspektu”, – sakė V. Juška.

Krantines stums į upę

Suskaičiuota, kad senosios krantinės išardymas ir naujos statyba toje pačioje vietoje kainuotų apie 3 mln. eurų. O 0,6 m į vandenį pastūmus naują krantinę jos statybos kainuotų apie 1,2 mln. Reikėtų nuardyti tik įgriuvusios krantinės dalį.

Pristačius tokius sprendinius prasidėjo subrangovų – UAB „Tau projektai” – ir juos samdančių „Hidrostatybos projektų” atstovų šou. „Tau projektų” architektai M. Savickas ir Romas Gailius aiškino, kad jie gali projektuoti tik esamo sklypo ribose. Esą teisinė atsakomybė tenka  būtent tokių sprendinių autoriams, o ne projekto vadovams, kurio šiuo metu net nėra. Architektai tikino, kad krantinės atitraukimą gali suprojektuoti tik tada, jei Savivaldybė pateiks garantinį raštą, jog Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nekels jokių pretenzijų. Kita pusė jau aiškino, kad NŽT tvirtina tik paruoštus sprendinius.

Girdint tokias kalbas kantrybė trūko Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjui Andriui Kačalinui. Pasak jo, tai Savivaldybės ši situacija visiškai nejaudina, nes tai yra rangovų ir subrangovų nesusikalbėjimo problema, kurią jie patys ir turi išspręsti bei pateikti reikiamą projektą. Tai, beje, turi būti padaryta iki gruodžio 6 dienos, bet yra galimybė sutartį pratęsti dar keturiems mėnesiams.

„Hidrostatybos projektų” laikinasis direktorius, projektų vadovas Saulius Aužbikavičius vylėsi, kad taip ir bus padaryta, nes projektavimo metu atsirado papildomų, neplanuotų darbų. Jis „Atvirai Klaipėdai” neslėpė, kad yra nesutarimų su UAB „Tau projektai”, dėl kurių esą darbo atsisakė ir ankstesnysis projekto vadovas, tačiau tikino, kad viskas bus išspręsta.

Tuo metu „Tau projektų” architektas R. Gailius „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad viskas taip klostosi, nes pasikeitė kadrai ir dabar „orkestrui vadovauti yra paskirtas traktoristas”. Jis taip pat teigė, kad beveik metus tenka dirbti už ačiū.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Elidos Mantulovos, pirmiausia bus nuspręsta dėl to, ar tvirtinti naują projekto vadovą, o tada jau bus žiūrima, ar yra pagrindo pratęsti projekto atidavimo terminą.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”6487,6485,6486,6488,6489,6490,6491,6492,6493,6494,6495,6496,6497,6498,6499″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

5 Comments

  1. Egidijus

    Fantastika, žurnalistui katinėliai iš bokšto pasakė, kad nėra projekto vadovo, tai tas ir patikėjo. Apsiverkti galima….

    Reply
  2. AT

    Kad ir koks sou vyktu, zurnalistas turetu perteikti objektyvias zinias, siame strapsnyje net elementarus faktinis medziu skaiciu yra padvigubintas norint gauti skambu efekta, tai kaip tiketi visu likusiu straipsniu…

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Sveiki, norėčiau atkreipti dėmesį, kad minimas ne vien medžių, o „medžių ir krūmų” skaičius. Ačiū, kad skaitote „Atvirą Klaipėdą”.

    • AT

      Jusu minimo skaiciaus net nebuvo minima susitikime… daug muilo burbulo net faktuose.

    • Martynas Vainorius

      Šitą skaičių minėjo mergaitė kraštovaizdžio architektė. Gaila, nebespėjau pasitikslinti jos vardo. Paskaitykime artimiausiu metu, ką apie tą susirinkimą parašys kolegė iš „Vakarų ekspreso” Jurga Petronytė, irgi dalyvavusi šiame pasitarime. Jei ji parašys kitokį skaičių, sutiksiu, kad apsirikau. Bet jei ir ji parašys tokį patį? Reiškiasi mums abiem pasigirdo? Kiek žinau, buvo daromas pasitarimo įrašas – viską labai lengva patikrinti 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This