Klaipėdos potvynis: kurs planą

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dėl liūties įvairiose Klaipėdos gatvėse ir kiemuose pirmadienį ryte tiesiog skendo mašinos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dėl smarkiai pakilusio vandens sunkiai pravažiuojami ne tik „įprastiniai” ruožai Mokyklos gatvėje, bet ir prieš keletą metų rekonstruotoje Joniškės gatvės atkarpoje, Baltijos ir Vilniaus prospektų ir Šilutės plento žiedinėje sankryžoje, Baltijos prospekte.

Su lietumi nesusitvarkė nuotekų tinklai ir jau išasfaltuotame Naikupės gatvės tęsinyje ties posūkiu į „Gilijos” ir Vydūno mokyklas.

„Statybininkų prospektą pavyko „išvažiuoti” net per 45 minutes”, – pranešė „Atviros Klaipėdos” skaitytoja Vaida.

Lijo nestichiškai

AB „Klaipėdos vanduo” generalinis direktorius Leonas Makūnas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad jokių esminių avarijų sistemoje nėra – problemas sukėlė pastarosiomis dienomis smarkaus vėjo į groteles ir tinklus pripūsti lapai, o pietinėje miesto dalyje reikalus „pagerino” dar ir sniegas.

„Sugedo tik viena siurblinė, esanti netoli Žvejų rūmų. Visos kitos dirba maksimaliu režimu. Dalis lietaus vandens jau patenka ir į fekalinių nuotekų sistemą, tad joje tenka riboti nuotekų srautą. Miesto valymo įrengimų pajėgumas yra 85 000 kubinių metrų per parą, o dabar net ir prilaikant srautą vamzdynuose bėga toks kiekis, kad per parą susidarytų 100 000 kubų”, – sakė L. Makūnas.

Pasak jo, brigados intensyviai ieško lapais užkimštų vietų – pirmiausia žiūrima, ar potvynių vietose nėra užsikimšusios grotelės. Jei jos laisvos, o vanduo vis tiek kaupiasi – žemiau, jau pačiame vamzdyje ieškoma užsikimšimo vietos.

„Ypač lapai greitai užkemša senus, pažeistus tinklus”, – sakė įmonės vadovas.

Jūrinių prognozių grupės sinoptikė Elvyra Latvėnaitė „Avirai Klaipėdai“  sakė, jog per šią  parą Klaipėdoje  iškrito 14 mm kritulių.

„Tai yra didesnė nei vidutinė paros norma, bet ribos – 15 mm, neperžengė”, – sakė meteorologė.

Jos teigimu, jau pirmadienį po pietų lietaus frontas turėtų atsitraukti, vakare lietus sumažės, bet antradienio antroje dienos pusėje vėl  turėtų priartėti  naujas kritulių  frontas.

„#EkstremaliSituacijaKlaipėdoje – nors oficialiai ji dar nepaskelbta, bet praktiškai visos pagrindinės miesto arterijos užkimštos, o daugelyje vietų ir panirusios po vandeniu. Tiek dirbantiesiems, tiek darbdaviams, moksleiviams, jų tėvams bei mokytojams šią kritišką situaciją taip ir reikėtų vertinti, vadovaujantis sveiko proto kriterijumi. Jau iš ankstaus ryto duotas pavedimas sukviesti ekstremalių situacijų komisiją, veiksmai derinami su AB “Klaipėdos vanduo”, policijos, gelbėtojų vadovais ir pareigūnais, visi aktyviai dalyvauja šios dramatiškos situacijos likvidavime, bet suprantama – laiko tai užims, deja. Apie priežastis – kiek vėliau, nors jos daugmaž aiškios – kaip visada virtinė aplinkybių, o visko pradžia – gūsingas vėjas naktį, nuplėštų lapų gausybė, užkimšusi lietaus nuotekų ertmes, to pasėkoje – gausiai daugelyje vietų užtvindytos gatvės. O jau po to – spūstis, kamščiai, automobilių gedimai/užgesimai ir t.t. Tad vienu žodžiu “force majoure” situacija, kurios įkaitu, beje, esu ir aš pats. Prašau kantrybės ir supratimo visiems mums, padarysime viską, kad ši dramatiška pamoka būtų išmokta visiems, nuo kurių darbo ir tiesioginės veiklos tokių pasekmių kilimas ir suvaldymas priklauso. Apgailestauju nuoširdžiai, bet „tarsi susitarusios” gamtos jėgos vis dar sunkiai įveikiamos…”, – savo „Facebook” profilyje rašo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Du posėdžiai

Po neeilinio Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio, kurį ryte sušaukė Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas, buvo pranešta, kad  trys mieste dislokuoti ugniagesių padaliniai yra pasirengę bet kada reaguoti.

Kalnupės gatvė buvo nepravažiuojama ir popiet. Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybė gyventojų laikinai prašo atsisakyti nereikalingų kelionių lengvaisiais automobiliais bei rinktis visuomeninį transportą. Jei vis dėlto tenka keliauti savo automobiliu, rekomenduojama mašinoje turėti neperšlampančius batus bei rūbus, jei sugedus automobiliui tektų išlipti.

Konstatuota, kad labiausiai situacija komplikuota Šilutės plente ir Taikos prospekte.

Visos tarnybos, taip pat namus prižiūrinčios bendrovės yra įpareigotos rinkti informaciją apie susidariusią situaciją ir ją pateikti uostamiesčio Savivaldybės administracijos direktoriui.

12 val. prasidėjo antrasis antras Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame meras konstatavo, kad jei sniegui ir ledui paprastai pasiruošiama, tai šįkart situacija buvo nesukontroliuota ir reikia pasiruošti būsimiems atvejams.

„Situacija pakankamai sudėtinga, netgi šiek tiek ekstremali. 17-oje darželių yra apsemti rūsiai. Montesori darželyje dingo elektra, tad negali vykdyti veiklos. Mokyklose visur pamokos vyksta”, – informavo S. Budinas.

Anot jo, mariose vandens lygis normą viršija 70 cm. Bet iš Danės upės aukštupio situacija yra normali.

„Per parą turėtų būti 50 ir daugiau milimetrų kritulių, kad būtų skelbiama ekstremali situacija”, – informavo S. Budinas.

Pasak „Klaipėdos vandens” gamybos direktoriaus Algirdo Špučio, apie 5.40 val. pradėjo plaukti pirmieji signalai apie potvynius. Apie pietus buvo apie 39 kritinės vietos. Pirmiausia siekiama likviduoti problemas gatvėse. Šiuo metu dirba 8 brigados – 21 žmogus.

Anot vandentiekininko, komandos pradėjo darbuotis apie 7.30 val.

„Jei yra poreikis, kviečiame žmones į darbą anksčiau pagal dispečerinės ar vadovų sprendimus”, – sakė A. Špučys.

Priešgaisrinė 5.40 val. gavo pranešimą, kad Nidos g. 56 name į laiptinę plūsta vanduo ir dingo elektra. Iki 12 val. buvo 7 iškvietimai. Iš jų – E. Balsio gimnazijoje užlietas rūsys. 5 automobiliai, iš kurių Naujakiemio gatvėje plūduriavo automobilis su žmonėmis, teko mautis naro kostiumus išstumti automobilį. Kitas automobilis, ties Kalnupės ir Šturmanų gatvės sankryža, buvo  apsemtas iki langų, o jame ir du mažamečiai vaikai.

Anot policijos, automobilių spūstys šįkart buvo „beveik iki aviaeskadrilės”.

Pasak Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, gauta 20 pranešimų ir dėl daugiabučių namų stogų, taip pat 8 atvejai dėl elektros dingimo.

Jis tokiais potvynių atvejais rekomenduoja naudotis Minijos gatve.

Meras pasitarimo metu išsiaiškino, kad Savivaldybės administracijos direktoriaus nurodymu civilinės saugos specialistas gali būti išsiųsti iki 60 žodžių SMS pranešimai apie situaciją ir pavojų. Norint jas gauti, reikia atitinkamai suderinti mobilųjį telefoną.

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” direktorius Gintaras Neniškis informavo, kad 12.30 val. vis dar nebuvo galima pravažiuoti Debreceno gatve, Statybininkų ir Baltijos prospektais.

„Taikos prospekte ir Šilutės plente situacija, ypač Minijos gatve, nebuvo itin baisi. Buvo sudėtinga kai kur autobusams privažiuoti į stoteles, vairuotojai geranoriškai stodavo ir ne jose. Niekas nenuskendo ir nebuvo užpiltas. Viešojo transporto situacija buvo gana normali, dispečerinė pagal esamą situaciją eismą reguliavo ir koregavo jau nuo 7 valandos”, – sakė G. Neniškis.

Savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė informavo, kad dėl spūsčių greitoji pagalba šiek tiek ilgiau vyko į kvietimus, tačiau nė vienas automobilis nebuvo sugedęs.

Meras paprašė Savivaldybės administracijos direktoriaus, kad būtų susidėliotas planas tokiom situacijoms valdyti ir būti „preventyviai pasiruošus”.

„Tiek meras, tiek aš informaciją gavome tik prieš aštuonias valandas, nors 5.40 val. mes jau turėjome gauti ir reaguoti. Tokį planą tikrai pasidarysime, šiandien pats pasitarsime, kaip turėtų viskas tokiais atvejais suveikti”, – sutiko su tokiu pasiūlymu S. Budinas.

Anot mero, reagavimas turi būti jei ne žaibiškas, tai bent operatyvus. Galbūt galima naudoti dronus.

„Vandenys pamatė, kad situacija yra sudėtinga, bet neturi kam pranešti, nes gatvės juk miestui priklauso. Dabar reikėtų pirmiausia vadovautis „Klaipėdos keleivinio transporto” dispečerinės duomenimis.  Žiemą juk vadovaujamasi gatves valančių rangovų duomenimis, o su vandeniu kol kas tokios praktikos neturime”,  – sakė vicemerė Judita Simonavičiūtė.

„Ne aš turiu tokiais atvejais skambinti „Klaipėdos vandens” direktoriui ir klausti, kas dedasi, o man turi būti skambinama”, – konstatavo meras.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”6541,6542,6544,6545,6546,6570,6571,6567,6568″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. Aga

    Daug vandens visur, bet kodėl jo YPATINGAI daug naujai padarytose gatvėse ir sankryžose?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This