Klaipėdoje – XVII a. knygos „Didysis artilerijos menas “ iliustracijos

Kultūra

 

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC)_Meno kieme (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) nuo lapkričio 18 d. kelionę per Lietuvą pradeda pasaulyje garsiausio XVII amžiaus lietuvių autoriaus Kazimiero Simonavičiaus knygos „Didysis artilerijos menas“ iliustracijų paroda.

Kaip vadovėlis naudota 200 metų

Europoje garsus XVII a. artilerijos inžinierius-technologas, raketų išradėjas, artilerijos mokslo pradininkas, karininkas, LDK bajoras Kazimieras Simonavičius Lietuvoje menkai pažįstamas. 1650 metais Amsterdame jo lotyniškai parašytą knygą „Artis Magnae Artilleriae“ (lotyniškai: „Didysis artilerijos menas“) išleido žymusis spaustuvininkas Janas Jansonius. Pasaulyje ši knyga garsi tuo, kad kaip vadovėlis artilerijos karininkams buvo naudojama apie du šimtus metų. Tik XIX amžiaus pradžioje K. Simonavičiaus sukurtos ir nubraižytos artilerijos sviedinių konstrukcijos buvo šiek tiek patobulintos. Knyga buvo išversta į anglų, olandų, prancūzų, vokiečių, lenkų kalbas, ji saugoma garsiausiose pasaulio bibliotekose. Keli knygos egzemplioriai yra ir Lietuvoje: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose, Vytauto Didžiojo karo muziejuje, Biržų krašto muziejuje „Sėla“ ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje.

Parodai atrinktos 14 knygos iliustracijų, įprasminančių svarbiausius K. Simonavičiaus pasiekimus bei mokslinį palikimą, taip pat savotiškai atspindinčių XVII amžiaus Lietuvos aukštuomenės pramogas. Ekspozicijoje Klaipėdoje, Kaune, Raseiniuose ir Vilniuje bus galima susipažinti su brėžiniais, aiškinančiais, kaip nustatyti sviedinio kalibrą, etaloninių svarstyklių konstrukcijomis, raketų gamybos priemonėmis, jų sandara bei tipų įvairove. Kita dalis iliustracijų – fejerverkų užtaisai, pramoginių pirotechninių mašinų brėžiniai. Savo gyvenimą ir veiklą paskyręs karybai, K. Simonavičius buvo humanistinių pažiūrų žmogus. Knygoje jis rašo, kad karai yra didžiausia žmonijos nelaimė, kylanti iš godumo, garbėtroškos, suktumo, noro pavergti kitas tautas.

Nuo šeštadienio, lapkričio 18 dienos, paroda bus eksponuojama KKKC Meno kieme, gruodžio 14 d. ji persikels į Kauno apskrities viešąją biblioteką.

Paroda yra Lietuvos šimtmečio šventės dalis. Organizatorius – Kazimiero Simonavičiaus universitetas. Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Informacinis rėmėjas „Meno propaganda“. Partneriai: Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, Kauno apskrities viešoji biblioteka, Raseinių krašto istorijos muziejus, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka. Koncepcija ir kuravimas: Dionizas Litvaitis, Rasma Noreikytė. Tekstai: Libertas Klimka, Viktorija Rusinaitė. Dizainerė – Greta Bernotaitė, 3D ir programavimas – „Tag of Joy“.

 

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

KKKC kviečia registruotis rezidentus

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) kviečia profesionalius įvairių sričių menininkus teikti paraiškas dėl galimybių kurti KKKC meno dirbtuvėse. Paraiškas galima ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose - užsienio menininkių darbai ir edukacijos

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) inicijavo projektą „Užsienio menininkių parodų ciklas KKKC“. Jo metu pristatytos dvi parodos. Viena jų – ...
2023-12-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia į „Karnavaltoną"

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) gruodžio 28 d., ketvirtadienį, 18 val., trečius metus iš eilės kviečia meno mėgėjus ir kūrėjus ...
2023-12-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This