Mokykla atstos paminklą šimtmečiui?

Kultūra, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos Kolegija penktadienį pritarė Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo programai, kuriai kitąmet numatoma skirti per 612 tūkst. eurų.

Balsuojant už ją iš posėdyje dalyvavusių narių susilaikė tik vienas – konservatorius Arūnas Barbšys, pasigedęs paminklo, skirto šiai datai paminėti. Jo neįtikino argumentai, kad pats geriausias paminklas bus naujos mokyklos, kuriai žadama duoti Šimtmečio vardą, statybos.

Mikutavičiaus koncertui – 70 000

Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė tikino, kad programa derinta su įvairiomis visuomenės grupėmis, prašyta jų pateikti įvairiausių idėjų.

„Minėjimas atsieis per 600 tūkstančių eurų. Programa nėra uždara, ji galės būti pildoma visus metus”, – teigė ji.

Kol kas programoje – 29 renginiai ir projektai. Daugiausiai pinigų – 150 tūkst. eurų – numatoma skirti vasario 16-ąją vyksiančiam Šviesų festivaliui. 100 tūkst. atsieis jachtos „Lietuva“ kelionė per Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lenkijos uostus. Žinia, šią jachtą jau buvo nuspręsta kapitaliai remontuoti, tačiau į žygį ji dar leisis tik minimaliai aptvarkyta.

70 tūkst. eurų ketinama skirti „Švyturio” arenoje vyksiančiam Vasario 16-ąjai skirtam Marijono Mikutavičiaus koncertui ,,Pasveikinkim vieni kitus“, kuris tiesiogiai bus transliuojamas Atgimimo aikštėje, o Klaipėdos krašto Dainų šventei, skirtai Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti, numatoma skirti beveik penkis kartus mažiau – 15 000 Eur.

Dalį sukakčiai skirtų projektų ketinama perkelti ir į 2019 m. Vienas iš jų būtų šimtmečio ženklas viešojoje pietinės miesto dalies erdvėje, kurį sukurtų, jei pavyks susiderinti, žymus menininkas Felice Varini, garsėjantis erdviniais priešiniais.

Pietinėje miesto dalyje gali atsirasti žymaus menininko Felice Varini, garsėjančio erdviniais priešiniais, kūrinys. cspannagel (wikipedia.org) nuotr.

Šiam projektui irgi numatoma skirti apie 70 tūkst. eurų.

 Mokykla – unikalus simbolis?

Pristačius programą vicemeras Artūras Šulcas domėjosi,  ar valstybė nieko nedarys Klaipėdoje, „ar visas šventimas už mūsų pinigus bus tik Vilniuje”. Jis taip pat teiravosi. ar tautinės bendrijos nepateikė jokių savo pasiūlymų.

„Atskiros išskirtinės priemonės Klaipėdai nėra. Tačiau jau kas savaitę vis sulaukiame įvairių pasiūlymų. Pavyzdžiui, dviračių žygis per Lietuvą. Tokie projektai dalinai finansuojami valstybės. Tikimės, kad tautinės bendrijos turėtų dalyvauti, tada dar papildytume programą”, – sakė N. Laužikienė.

Tuo metu konservatorius A. Barbšys klausė, ar iš tiesų Klaipėdoje nebus simbolio, kuris išliktų ilgam laikui.

„Pats didžiausias simbolis ateities kartoms – nauja moderni mokykla. Tai būtų labai unikalu. Tikimės, kad pavyks laiku startuoti”, – sakė N. Laužikienė, turėjusi omenyje jau projektuojamą mokyklą Žolynų kvartale, kurios statyboms priešinasi šio kvartalo bendruomenė.

Vicemerė Judita Simonavičiūtė savo ruožtu priminė idėją, kad šiai mokyklai būtų suteiktas Šimtmečio vardas.

„Didelė dalis tokių renginių vyksta kasmet, tik kitąmet gal didesnės sumos jiems bus skirtos. Pasigendu atimties. Mokykla gerai, bet nepastatyti lentos, ar paminklėlio, skirto šimtmečiui… Jis būtų pagrindinis akcentas. Esu nusivylęs tuo, kad tokios priemonės nėra”, – sakė A. Barbšys ir vienintelis iš balsavusiųjų susilaikė.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas savo ruožtu siūlė dar pagalvoti apie galimybę moksleiviams kitąmet nemokamai lankyti Savivaldybei priklausančius muziejus.

Su patvirtinta programa galite susipažinti čia. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This