Klaipėdietis nepatenkintas namo administratoriumi: viskas blogai?

Svarbu, Temos

Į Lietuvos rekordų knygą nusitaikęs klaipėdietis Kęstutis Maskolaitis, neseniai išgarsėjęs kaip didžiausio pareiškimo Klaipėdos merui autorius, rankų nenuleidžia: jis esą ir toliau kovos prieš tuos, kurie „vagia iš žmonių“.

Į „Atvirą Klaipėdą“ K. Maskolaitis kreipėsi, gavęs atsakymą į minėtąjį savo beveik 170 cm ilgio ir 130 cm pločio pareiškimą, kurį buvo pavadinęs Paskutiniu prašymu. Jo netenkina nei faktas, kad jam atsakė ne adresatas, miesto meras Vytautas Grubliauskas, o Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas, nei gauto atsakymo turinys.

K. Maskolaitis išgarsėjo, kai rugsėjo pabaigoje Klaipėdos merui pateikė ant žmogaus dydžio lapo surašytą prašymą, asmeninio archyvo nuotr.

Nepagrįsti mokesčiai?  

K. Maskolaitis nepatenkintas, kad atsakymą direktorius pateikė, nepasikalbėjęs su namo gyventojais, kad jį surašė pagal UAB „Vėtrungės būstas“, administruojančio jų gyvenamąjį namą Taikos pr. 35a., pateiktą informaciją, dėl ko iš esmės ir buvęs rašytas anas prašymas merui.

„Kodėl mūsų niekas neapklausė, nepasikalbėjo su mumis? Aš net nurodžiau, kad galiu pats  atvykti į Savivaldybę, į Tarybos posėdį, jei reikia, viską būčiau paaiškinęs, aš renku visus kvitus, viską turiu, net ir vaizdo įrašai yra“, – „Atvirai Klaipėdai“ pašnekovas demonstravo ir didžiulę saugomą popierių krūvą, ir savo vieno kambario bute įrengtas stebėjimo kameras, per kurias monitoriuje jis stebi, kas vyksta jų kieme. Įrašus Kęstutis saugo kaip „daiktinius įrodymus“, kad esą kiemas yra prastai valomas.

Paprašytas paaiškinti, kuo konkrečiai pareiškėjas yra nepatenkintas, jis sakė: „Mokesčiais. Jie yra užkelti, mus apgaudinėja, mūsų namas yra mokus, tai mums „Vėtrungės būstas“ nuolat prigalvoja naujų mokesčių“. Paprašius sukonkretinti, Kęstutis pasakojimą pradėjo dar nuo tų laikų, kai Lietuvos valiuta buvo litas.

Esą „Vėtrungės būstas“ buvo užsimojęs jų 4 aukštų namo vienos laiptinės remontą padaryti už 12 000 litų, bet jis pats darbininkus iš laiptinės išvijęs, pats pasisamdęs kitus, kurie per savaitę laiptinę suremontavę už 4000 tuomečių litų. Kęstutis „Atvirai Klaipėdai“ aprodė, kaip pigiai ir puikiai pačių pastangomis jie susiremontavo laiptinę.

Tai K. Maskolaitis pats užrašė ant laiptinės durų ir džiaugėsi, kad dabar jų laiptinėje yra švaru, nors kartu skundėsi, kad ji valoma netinkamai, autorės nuotr.

Negrąžina skolos?

Kitas nepasitenkinimas susijęs su prieš minėtąjį remontą laiptinėje keistomis šalto vandens vamzdžių atkarpomis, vadinamaisiais stovais. Už vieną tokį stovą jie mokėję 1052 litus, o kitas, pasak pašnekovo, identiškas, jau buvo įkainotos 1350 litų. Dėl to net tekę kviestis patį „Vėtrungės būsto“ direktorių ir jam akivaizdžiai parodyti, kad, skirtingai nei šis tvirtino, daugiau medžiagų antrajam stovui nebuvę sunaudota. „Mums direktorius pažadėjo skirtumą grąžinti, bet iki šiol negrąžina, gal galvoja, kad mes pamiršome?“ Be to, pasak Kęstučio, administratorius jiems dar esą yra skolingas ir už neva neatliktą, tačiau apiformintą kaip atliktą namo ventiliacijos valymą.

Tuo pat metu jis pademonstravo antrajai namo laiptinei šiuo metu ketinamos keisti tokios pat vamzdžių atkarpos kainą – dabar ji siekia 2508 eurus. Pripažinęs, kad eurais viskas pabrango, Kęstutis vis tiek sakė negalįs suvokti, kaip tos pačios medžiagos galėjo pabrangti daugiau nei 8 kartus!

Antrosios laiptinės gyventojai, iš K. Maskolaičio sužinoję apie neįtikėtiną vadinamojo stovo pabrangimą, keisti esą jį atsisakė.

K. Maskolaitis nepatenkintas ant 4 lapų surašytu atsakymu iš Savivaldybės, autorės nuotr.

Kurti bendrijos nenori

K. Maskolaitis žurnalistei taip pat demonstravo vieną šių metų vasario dienos savo kiemo vaizdo įrašą, kai pagal „Vėtrungės būsto“ informaciją kieme, kad nebūtų slidu, neva buvo barstoma druska ir tai iš viso kainavo apie 30 eurų. „Ar tu matai, kad kas nors čia ką nors barstytų?“ – komentuodamas vaizdo įrašą žurnalistės klausė Kęstutis ir bemat pats atsakė: „Nei pasnigę tą dieną buvo, aš dar į meteorologijos stotį specialiai skambinau, tikslinausi, sakė, kad tik truputį pasnigo, bet iškart ištirpo, nei kas ką barstė, pažiūrėk, tik vaikšto sau po kiemą“, – piktinosi pašnekovas. Humoro nestokojantis Kęstutis pridūrė: „Pigiau kiemą būtų buvę cukrumi pabarstyti…”

Bet labiausiai Taiko pr. 35 a namo gyventojai pasipiktino, kai jiems esą nebuvo leista pakeisti namo administratoriaus ir iš jų vadybininkas neva atėmęs kai kurių žmonių balsavimo biuletenius. „Nuo 2010 metų, kai aš čia po mamos mirties apsigyvenau, jau pasikeitė 4 vadybininkai“, – šį faktą K. Maskolaitis pateikė kaip esą netinkamo „Vėtrungės būsto“ vadybos pavyzdį.

Paklaustas, kodėl namo gyventojai, būdami nepatenkinti esamu administratoriumi, patys nekuria gyvenamųjų namų bendrijos, atsakė, jog bendrija – dar blogiau ir buvo pasišovęs papasakoti ne vieną istoriją, kaip ten, kur jos įkurtos, žmonės esą yra dar labiau nepatenkinti.

Kai praėjusią savaitę lankėmės Taiko pr. 35 a kieme, jis buvo švarus. K Maskolaitis pakomentavo: „Šiukšles vėjas išpustė“, autorės nuotr.

Tai toli gražu ne visi K. Maskolaičio nusiskundimai „Vėtrungės būsto“ teikiamomis paslaugomis. Esą ir kiemas netinkamai prižiūrimas,  ir laiptinė ne visada valoma,  ir dieną pateikti į „Vėtrungės būsto“ patalpas yra neįmanoma. „Nuo ko jie ten užsirakinę, nuo ko slepiasi?“ – klausė aktyvusis klaipėdietis.

Susisiekti su „Vėtrungės būsto“ direktoriumi – sudėtinga

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistė nuo ankstyvo pirmadienio ryto bandė susisiekti su „Vėtrungės būsto“ direktoriumi oficialiais internetinėje bendrovės svetainėje nurodytais telefonais. Jie, žinia, kompiuterizuoti, t. y. paskambinus nurodoma, kokius papildomus skaičius reikia surinkti, kad sujungtų su reikiamu konsultantu. Bendrovės vadovas „savo“ skaičiaus neturi. Konsultanto „kitos konsultacijos“ teko laukti 8 minutes. Pagaliau atsiliepus konsultantei, ji su direktoriumi sujungti žurnalistę atsisakė, teigdama, jog vizitui pas direktorių būtina užsiregistruoti iš anksto, o mobiliojo direktoriaus telefono teigė neturinti. Siūlė sujungti su atstovu spaudai, bet to padaryti jai nepavyko, tačiau pažadėjo, kad atstovas spaudai žurnalistei perskambins.

Žinia, gyvenamųjų namų aptarnavimas jau keleri metai yra centralizuotas, jis vyksta per įmonę  „Mano būstas“, o atstovas spaudai, kaip ir būstinė, įsikūręs Vilniuje. Neilgai trukus atstovas spaudai Paulius Ugianskis su žurnaliste susisiekė ir paprašė klausimus pateikti raštu.

Tuo metu mobiliuoju telefonu mums pavyko prisiskambinti  UAB „Vėtrungės būstas“ direktoriui Mariui Šauliui. Jis pažadėjo  į klausimus per atstovą  spaudai atsakyti kaip galima greičiau. Beje, M. Šaulys pats įvardino žmogų, kuris kreipėsi į žurnalistus, pavadinęs jį aktyviu.

Atsakymai į klausimus

Po pietų atsakymai į mūsų pateiktas klausimus buvo atsiųsti į „Atviros Klaipėdos“ el. paštą. Pateikiame juos mūsų skaitytojams.

Pirmadienį net pietų metu į „Vėtrungės būsto“ priimamąjį patekti buvo nesudėtinga. Šiame pastate įsikūrusios dar kelios gyvenamuosius namus administruojančios bendrovės, autorės nuotr.

Taikos pr. 35 a namo gyventojas teigia, jog administratorius negrąžina pinigų už nepagrįstai permokėtą stovą, nors esą žadėjo tai padaryti bei už neva neišvalytą, tačiau apiformintą kaip išvalytą namo ventiliaciją.

Gyventojas tikrai neteisingai informavo. Jis kalba apie prieš kelis metus atliktus stovų keitimo darbus ir 2017 m. atliktus ventiliacijos šachtos išvalymo bei ventiliacinio kaminėlio remonto darbus. Kalbant apie 2015 m. stovų keitimo darbus, administratoriui kartu su namo bt. savininkais sudarius komisiją bei įvertinus rangovo atliktų darbų kiekius, buvo nuspręsta sumažinti darbų kainą. Užbaigus procedūras ir derybas su rangovu sumažintos darbų kainos skirtumas klientams grąžintas kartu su sąskaitomis už 2016-01 suteiktas paslaugas. Kalbant apie ventiliacinio kaminėlio remonto ir ventiliacijos šachtos valymo darbus po patikros buvo nustatyta, kad darbai buvo atlikti, darbų kaina apmokėta iš nuolatinės techninės priežiūros tarifo. Prieš tai mokėjimo tipas buvo nustatytas kaip taikomas papildomiems darbams, bet pasitarus su namo gyventojais sąskaitose už 2017-05 suteiktas paslaugas atliktas perskaičiavimas papildomai neapmokestinant klientų.

Minėtasis stovas jiems esą kainavo 1052 litus (dar buvo ši valiuta), o dabar antrai namo laiptinei pateikta to stovo kaina – 2508 eurai. Ar galėjo jis pabrangti daugiau nei 8 kartus? (įtaria sukčiaujant).

Darbų kaina nustatoma atlikus tokių darbų kainų apklausą, pasirenkant mažiausią kainą pasiūliusį rangovą. Klientus visada kviečiame siūlyti pageidaujamus rangovus į organizuojamus konkursus ir apklausas, o darbai atliekami tik daugumai pastato bendraturčių pritarus konkrečiai darbų kainai ir apimtims.

Esą pateikti į „Vėtrungės būsto“ patalpas neįmanoma – žmonės priversti laukti lauke. Klausia, nuo ko jūs slepiatės?

Netiesa. Mes visada laukiame gyventojų, jei jie nori gauti informaciją, susijusią su būsto priežiūros klausimais. Susisiekti su įmonės atstovais klientai gali net keliais būdais: atvykti į „Vėtrungės būstą” I-IV nuo 08.00 iki 17.00 val. V nuo 08. 00 iki 16.00 val.  Papildomai klientų patogumui pastatų administravimo vadybininkai klientus priima ir ketvirtadieniais nuo 16.00 iki 18.00 val. , o įmonės vadovas – trečiadieniais nuo 17.00 iki 19.00 val.  Gyventojai taip pat gali kreiptis į namo administratorių visą parą veikiančiu klientų aptarnavimo centro telefonu 8(700)55966, parašyti užklausą neišeinant iš namų interneto svetainėje arba per mobiliąją programėlę e.Būstas.

Vasario mėn. esą niekas jų kiemo nebarstė druska, bet buvo pateikta sąskaita už beveik 30 eurų  (kaina visam namui).

Minėtu laikotarpiu visiems namo bendratučiams suteiktų nuolatinių sezoninių teritorijos priežiūros darbų kaina sudarė 25,99 EUR, kai tuo tarpu 2017-01 mėn. tokių paslaugų kaina namui sudarė 30,45 EUR.  Paslaugų kaina 2017-02  būtent ir buvo mažesnė atsižvelgiant į tai, jog buvo suteikta mažesnė tokių paslaugų apimtis, t.y. nebuvo poreikio barstyti šaligatvius smėlio – druskos mišiniu, dėl ko ir mažėjo paslaugų kaina klientams.

Minėtas gyventojas skundžiasi, kad jiems neleidžiama keisti namo administratoriaus. Esą per susirinkimą vadybininkas iš žmonių atėmė balsavimo biuletenius.  

Administratorių patalpų savininkų dauguma gali keisti bet kada remiantis LR CK 4.84 ir 4.85 str. nustatyta tvarka. Šiame name, siekiant nustatyti, ar daugiabučio namo bendraturčiai yra patenkinti administratoriaus teikiamomis paslaugomis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija organizavo balsavimą raštu, kurio metu butų savininkų dauguma išreiškė norą, kad jų namą toliau administruotų „Vėtrungės būstas”. Savininkai balsavo laisva valia, pagal savivaldybės butų savininkams įteiktus biuletenius.

 

 

 

4 Comments

  1. Virginijus Partaukas

    Ačiū Atvirai klaipėdai ir Palmyrai,kad padeda gyventojams ginti pažeidinėjamas teises.Ačiū ir Kęstučiui.nes demaskuodamas exrubikoninius veikėjus jis kovoja ne tik už asmeninį,bet ir už viešąjį,t.y.,klaipėdiečių interesą.Matau situacijos sudėtingumą,nes iš arti stebiu miesto politikų,tarnautojų,STT,prokurorų ir Co darbą.Kad,pradedant meru,jie beveik visi yra dviveidžiai ir surišti viena virvele parodė niekšiškas garbingo vienišo melnragiškio A.TA.Prano Zakrio užkasimas prie benamių, kūną”pavagiant” iš velionio artimųjų(žiūrėti jutube „Ar norėtum būti užkastas kaip P.Zakrys…”,”Šimašiau,gelbėk!”).Reaguodami į mūsų skundus-medikai,tarnautojai, meras,prokurorai,teisėjai parodė tikrąjį savo veidą-kam jie tarnauja iš tikrųjų.Primenu,kad mero partietė,buvusi jo sekretorė Vaida Žvikienė vadovauja,t.y.,krauna kapitalą UAB”MANO BŪSTAS”Klaipėdos regiono padaliniui.Jos kolega Genys „bizniauja”sostinėje,kurio broliukas „laiko frontą”mūsų prokuratūroje.Ten pat darbuojasi S.Budino kolegės E.Jurkevičienės vyras Vytautas.Vienas iš mūsų STT vadų taip pat tiesiogiai susijęs su Liepų g.11 ir t.t.KAM TAI NAUDINGA?Manau,kad”gentvilinių” klanas per keliolika metų susikūrė patikimą,rafinuotos korupcijos aplinką,todėl nebaudžiami gali krautis kapitalą,rašinėdami niekinius atsakymus Kęstučiui ir kitiems.Tikiuosi,kad aktyvių piliečių rasis vis daugiau,jie vienysis ir Klaipėdoje imitacinę klaninę savivalę pagaliau pakeis tikroji reali savivalda,atstovaujanti paprastų miestiečių interesus.

    Reply
  2. rokas

    kaip voge taip ir vogs visi jie suristi viena grandine.

    Reply
  3. Klaipėdietė

    Sveiki. Pritariu pono nuomonei. Mūsų laiptinė ir kiemas valomas blogai. Imami tik pinigai, o atliktų darbų niekas nekontroliuoja. Kai vyko balsavimas, vadybininkas surinko iš laiptinės gyventojų biuletenius, tuos,kurie jam palankūs parodė, o kitus sukišo atgal į segtuvą ir išsinešė.

    Reply
  4. K.M.

    Sveiki, cia as, tas kuris seka vetrunges busta, ir galiu pateikti visus irodimus, kad jie apgaudineja ne tik musu namo gyventojus, bet ir visus kitus. Zmones pabuskit mes seriame dykaduonius,Kokie du mokesciai uz teritorijos prieziura, tai pinigu reketavimas uz isgalvotus darbus. Paziurekit kokie pas juos ikainiai, jei paskambini i ta imone kuria atlikti darbus uzsake vetrunges bustas, ir paklausi kainos, jie tiesiai-sviesiai pasako jei tai darysite per busta jums kainuos 3-4 kartus brangiau.Tai mazdaug isivaizduokit kiek mes jiems permokam. Kaip mineta, nuo 2010m. pas mus ketvirtas vadybininkas, nes as pagaunu juos apgaudinejant ir jie pabega, o tiksliau juos perveda i kitu namu apgaudinejima. Buvo toks vienas, kuris net nezinojo kokiai ministerijiai pavaldus.
    Man neaisku,Kodel, meras neranda laiko isklausyti miestieciu, ar jam vienodai. As jau nebe zinau kokio dydzio ir kam bereikia iteikti rasta, kad ji butu normaliai atsakyta isklausant abi puses. Taip kaip atsake p. Budinas, remdamasis tik vienapusisku paaiskinimu yra apsurdas. arba turi kazkoki interesa.
    Kas pasake kad didzioji namo dalis patenkinta tuom, kad juos apvagineja. Nesenai S.Budinas per tv pasake, kad daugiabuciu administratoriai jiems nepavaldus, tai kodel, jus reguliojat ir juos mums paskiriate?
    As turiu daug irodimu, apie ju nusikalstama veikla, bet ar tai domina miesto galvas, as manau, kad ne. Gal teismo metu bus i tai atkreiptas demesys.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Siūlo patiems prisidėti prie kiemų infrastruktūros gerinimo

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, jog iki š. m. liepos 1 d. priimamos paraiškos gyventojų (fizinių ar juridinių asmenų), pageidaujančių skirti tikslinių ...
2022-03-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Daug aistrų dėl vieno vamzdžio

Prieš trejus metus įsigijusi butą Rumpiškės g. ir jame atlikusi kapitalinį remontą, klaipėdietė iki šiol negali jame apsigyventi. Dėl to ...
2018-05-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This