Vėl vilios burlaivių regatą

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėda vėl bandys prisikviesti didžiuosius burlaivius. Šįkart – 2021 m. Už tai ketvirtadienį pasisakė miesto Taryba, nors kai kurių opozicijos atstovų teigimu, šiam reikalui skiriamus šimtus tūkstančių eurų geriau skirti kiemams remontuoti ar finansuoti senjorų ir vaikų lankymąsi spektakliuose bei parodose.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Po šių metų regatos Klaipėdos savivaldybė gavo Tarptautinės buriavimo mokymo organizacijos (Sail Training International)  kvietimas pretenduoti rengti regatą po ketverių metų.

Tačiau norint tapti pretendentais reikia kas metus mokėti narystės mokestį ir skirti lėšų paraiškai parengti bei „veiklų įgyvendinimui 2018 m.” Kitiems metams jau reikia 33 400 Eur. Organizacijai pritarus Klaipėdos miesto paraiškai ir atrinkus Klaipėdą priimti Didžiųjų burlaivių lenktynes kasmet iki 2021 m. būtų mokamas narystės organizacijoje mokestis, kuris siekia 35 000 svarų sterlingų (apie 40 000 Eur.).

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo Narūno Lendraičio, paskutinioji regata miestui 2014-2017 m. atsiėjo apie 736 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad per penkias lenktynių dienas mieste apsilankė apie pusė milijono svečių.

„Ar geriau išleisti tuos 700 tūkstančių trims dienos, ar geriau investuoti į miesto kiemus, kad jie neskęstų? Arba visi mūsų senjorai, moksleiviai galėtų nemokamai aplankyti spektaklius ir parodas ar viešasis miesto transportas jiems galėtų būti nemokamas. Tai tik valdančiųjų reprezentacija. Miestiečiams tikrai užtenka tų dviejų burlaivių, kurie atplaukia ir be tokių pinigų. Jie tikrai mieliau rinktųsi sausas miesto gatves. Aš balsuosiu prieš”, – pareiškė opozicijos atstovė Nina Puteikienė.

Anot jos, pinigai taip būtų skiriami „ne mūsų jūrinei kultūrai”. Esą kai atsiranda konkretus vietinio jūrinio paveldo klausimas, pavyzdžiui, išplaunamos XVIII a. burlaivio liekanos, tai nerandama pinigų ir kyla įvairių klausimų.

Liberalas Vygantas Vareikis tikino, kad nereikėtų suplakti miesto infrastruktūrai skirtų pinigų su jūrinei kultūrai skiriamų pinigų.

„Kas, jei ne mes, klaipėdiečiai, tai darys? Tarpukariu Kauno argumentai buvo tokie patys – kam tas laivynas, kam ta jūrininkų sąjunga”, – sakė V. Vareikis.

Arūnas Barbšys teigė neįsivaizduojantis Klaipėdos be burių. Esą kuo jų bus daugiau, tuo bus geriau.

Vytautas Čepas sakė, kad reikėtų apklausti klaipėdiečius, prieš dėstant teiginius, kad jie ko nors nori ar nenori.

„Yra tų kiemų, kuriuos reikia asfaltuoti, bet apie tai reikia kalbėti kitoje vietoje”, – sakė jis.

Socialdemokratė Lilija Petraitienė savo ruožtu akcentavo, kad kiemams ir taip jau nepanaudojama visų skiriamų lėšų, o regata atgaivina ir visą vietinį verslą.

„Pinigai gal ir dideli, bet ne tokie, kad negalėtume skirti jų miesto vardo garsinimui”, – teigė liberalas Arvydas Cesiulis.

Už sprendimą vėl kviestis regatą balsavo 24 miesto Tarybos nariai, susilaikė du – N. Puteikienė ir Alfonsas Vildžiūnas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Jau aišku, kad į Klaipėdą atplauks mažiausiai 46 burlaiviai

Birželio 27-30 dienomis penktą kartą į Klaipėdą sugrįžtančiose „The Tall Ships Races“ didžiųjų burlaivių lenktynėse jau yra užsiregistravę 46 laivai: ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This