Klaipėdos teisme liudijo buvęs teisėjas ir buvęs Seimo narys

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teisme tęsiant prekybos poveikiu bylos nagrinėjimą, antradienį kaip liudytojai buvo apklausti buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Viktoras Aidukas bei buvęs Seimo narys Vytautas Gapšys.

Pastarasis yra nuteistas pinigine bauda Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, o ji prisiminta, teisme aiškinantis buvusios Vilniaus apygardos prokurorės Ritos Aliukonienės ir jos bičiulio verslininko Arūno Cicėno sumanymą neva už V. Gapšio pinigus papirkti teisėją V. Aiduką ir tuo pačiu patiems pasipelnyti iš buvusio Seimo nario.

Teisėjų kolegijos pirmininką palygino su restorano durininku

„Aš ten nieko nedariau, tik sėdėjau ir klausiau”,  – savo, kaip LAT kolegijos pirmininko, pareigas apibūdino V. Aidukas, autorės nuotr.

64 metų buvęs teisėjas, šiuo metu pensininkas V. Aidukas apie savo santykius su prokurore R. Aliukoniene kalbėjo aptakiai ir daug ko teigė nepamenantis. Prokurorę sakė pažįstantis kaip kolegę – dėstytoją Vilniaus universitete, bet jie geri draugai nesantys. Ką konkrečiai kalbėję trumpų susitikimų su prokurore metu liudytojas nedetalizavo, tačiau neigė bet kokius įtarimus, esą ji galėjusi jam siūlyti kyšį, priimant V. Gapšiui palankų sprendimą.

Net faktą, kad jis yra paskirtas LAT teisėjų kolegijos pirmininku, nagrinėjant Darbo partijos bylą kasacine tvarka Aukščiausiajame Teisme, teisėjas teigė  sužinojęs… iš žiniasklaidos. Jo teigimu, kolegijos pirmininkas neturi jokių galimybių paveikti kitus teisėjus ir net nelabai būna susipažinęs su byla – esą bylą kur kas geriau žino pranešėjas, šiuo atveju – pranešėja. „Aš ten nieko nedariau, tik sėdėjau ir klausiau”, – savo, kaip teisėjų kolegijos pirmininko, pareigas apibūdino  37 metų darbo stažą turintis patyręs teisininkas. Esą  restorano durininkas sovietmečiu turėjęs daugiau teisių, nei teisme jų turi teisėjų kolegijos pirmininkas.

V. Gapšys: „Aš tokių pinigų neturiu“

„Aš net norėdamas nebūčiau galėjęs tokių pinigų duoti, nes aš tokių pinigų neturėjau ir neturiu”,- teigė V. Gapšys, nesuprantantis buvusios prokurorės ir verslininko užmačių, autorės nuotr.

Buvusio Seimo nario, 35 metų Vytauto Gapšio atmintis buvo kur kas geresnė už buvusio teisėjo, į proceso dalyvių klausimus jis atsakinėjo konkrečiai ir dalykiškai, tačiau irgi neigė bet kokias kalbas apie galimą teisėjo papirkimą. Jis prisipažino su teisiamuoju verslininku A Cicėnu esąs gerai pažįstamas, jie net draugavę šeimomis, tačiau jau po apklausos žurnalistams sakė, jog šiuo metu  draugystė yra nutrūkusi.

Esą kai jam STT buvo duotas paklausyti A. Cicėno ir R. Aliukonienės įrašytas telefoninis pokalbis, kuriame jie  tariasi, kaip iš jo ištraukti kuo daugiau pinigų, kokia po to begalinti būti draugystė. „Pirma, aš net norėdamas nebūčiau galėjęs tokių pinigų duoti, nes aš tokių pinigų neturėjau ir neturiu“, – sakė šiuo metu individualia veikla užsiimantis V. Gapšys. (Kaltinamajame  akte teigiama, kad prokurorė su verslininku tariasi iš V. Gapšio išvilioti 45 000 eurų- aut. past.)  Kartu jis teigė nesuprantantis, kokiame kontekste tas pokalbis vyko, tai esą yra ne jo reikalas, nes jis pokalbyje nedalyvavo, o apie jo egzistavimą sužinojo tik iškviestas į STT.

Prekybos poveikiu bylos nagrinėjimas Klaipėdos apygardos teisme bus tęsiamas jau po naujųjų metų.  Pranešta, kad liudyti bus kviečiama V. Aliukonio žmona ir STT pareigūnas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Prokurorės ir verslininko nepasigailėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Buvusi prokurorė Rita Aliukonienė, pasinaudodama savo pažintimi su Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT)  teisėju ir deklaruodama Arūnui Cicėnui tariamą įtaką jam, ...
2019-06-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Prokuratūra: apie išteisinimus korupcinėse bylose

Viešojoje erdvėje vykstant diskusijai apie esą politikų kišimąsi į prokuratūros veiklą bei skelbiant apie neva dažnus išteisinimus korupcinio pobūdžio bylose, ...
2019-05-03
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Prokurorei ir verslininkui teistumo išvengti nepavyko

Lietuvos apeliacinis teismas praneša išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos prokuroro ir Klaipėdos apygardos teisme nuteistųjų Ritos Aliukonienės ir Arūno Cicėno gynėjų apeliacinius ...
2018-11-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This