Priešas – pavojingos atliekos

Miestas

Apie popieriaus, plastiko, stiklo rūšiavimą miesto gyventojams aiškinti nebereikia – rūšiavimo konteineriai stovi kiemuose, mokyklose, biuruose, parduotuvės. Ir nenuostabu, kad išrūšiuojamų antrinių žaliavų atliekų kiekiai kasmet didėja ir Klaipėdoje, ir Lietuvoje. Tačiau kas yra pavojingos buities atliekos, kuo jos pavojingos ir kaip jomis saugiai atsikratyti – šio galvosūkio mūsų visuomenė dar neišsprendė, teigiama Klaipėdos savivaldybės pranešime.

Į konteinerius mesti draudžiama

„Pavojingos atliekos yra nematomas mūsų sveikatos ir gamtos priešas. Atrodytų, kokia čia problema, jei kokį indą panaudoto tepalo išmesi į konteinerį ar išpilsi kažkur atokiau nuo savo namų. Tačiau tepale yra visa puokštė sunkiųjų metalų, kurie kenkia žmonių sveikatai ir gali sukelti vėžinius susirgimus. O net vienas litras tepalo per gruntinius vandenis dešimtmečiams užteršia 50 arų žemės teritoriją“, – pranešime cituojama Romualda Chuševė, Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vyriausioji specialistė.

Kiemuose stovintys konteineriai ir požeminiuose konteineriuose esantys sintetiniai maišai nėra sandarūs, nepralaidūs skysčiams. Todėl į juos išmesti pasenę lakai, dažai, skiedikliai, buitinės chemijos produktai, baterijos, vaistai, gyvsidabrio turintys daiktai ir kitos pavojingos medžiagos irdamos pasklinda į aplinką ir gamtai bei žmonėms daro nepataisomą žalą.

„Kai pūva organinės atliekos, mes jaučiam nemalonų kvapą. Tačiau kai gamtoje suyra pavojingos medžiagos, nei kvapo, nei kitų išorinių ženklų mes nepastebime. Cheminiai junginiai per vandenį, dirvožemį, orą patenka į mūsų organizmus ir juos lėtai nuodija“, – pasakoja aplinkosaugininkė.

Saugiam tvarkymui – kelios vietos

Teigiama, jog apie popieriaus, plastiko, stiklo rūšiavimą gyventojams aiškinti nebereikia – jie esą rūšiuojami, Palmiros Mart nuotr.

Kur klaipėdiečiai turi dėti pavojingas medžiagas? Vieno atsakymo į šį klausimą nėra. Pavyzdžiui, senus vaistus gali priimti tik vaistinės. Smulkias buitines pavojingas medžiagas – baterijas, elementus, perdegusias lemputes – priima juos parduodantys prekybos centrai. Plaučių ligas sukeliantį pavojingąjį asbestą priima Dumpių regioninis sąvartynas ir kitos specializuotos įmonės, bet už komercinę kainą. Tačiau daugelį pavojingų buities atliekų Klaipėdos gyventojai turėtų nuvežti į didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles, kur yra specialios patalpos pavojingų medžiagų saugiam sandėliavimui.

„Aikštelėse iš gyventojų šios atliekos priimamos nemokamai. Ten jos sudedamos į specialius sandarius konteinerius. Kai susikaupia jų didesnis kiekis, atliekų tvarkytojai jas atiduoda sunaikinimui arba saugiam perdirbimui“, – sako R. Chuševė.

Aikštelėse Tilžės g. 66A, Šiaurės pr. 30, Plieno g. 13 galima atiduoti šias pavojingas atliekas: galvaninius elementus, akumuliatorius, buitinės chemijos produktus, lakų, dažų, skiediklių atliekas, cheminėmis medžiagomis užterštą pakuotę ir medžiagas, panaudotus tepalus, tepalų filtrus ir kitas naftos produktų atliekas,  gyvsidabrio turinčios atliekas, naudotas padangas.

KRATC Aikštelių darbo laikus ir vadybininkų kontaktus rasite svetainėje www.kratc.lt. Kilus klausimams, kur dėti konkrečias pavojingas atliekas, kviečiama rašyti el. paštu kratc@kratc.lt arba skambinti tel. (8 800) 133 44.

Kas neturi galimybės nuvežti pavojingų ar elektronikos atliekų į aikštelę, jas gali atiduoti tiesiai atliekų vežėjui 2 kartus per metus pagal grafiką. Grafikai skelbiami www.kratc.lt.

Elektros ir elektroninės įrangos atliekų –  šaldytuvų, buitinės technikos, kompiuterių, monitorių, mobiliųjų telefonų, žaislų su elektronika – išvežimui galima tel. 1806; (8 800) 00 653 išsikviesti šių atliekų tvarkytojus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Maisto atliekų kol kas prašo nerūšiuoti: prasidės tik balandį ar dar vėliau

Nors dalyje daugiabučių kiemų jau atsirado maisto atliekoms skirti konteineriai rudu dangčiu, ji kol kas yra užrakinti, nes kaip praneša ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This