Buvęs laivybos inspektorius teismo malonės nesulaukė

Kriminalai ir nelaimės

Buvęs Lietuvos saugios laivybos administracijos (LSLA) Pramoginės laivybos skyriaus vyresnysis inspektorius Eugenijus Macijauskas, Šilutės rajono teismo nuteistas dėl devyniolikos nusikalstamos veikos epizodų (už kyšininkavimą, prekybą poveikiu, dokumento suklastojimą ir jo panaudojimą) Klaipėdos apygardos teisme, nagrinėjusiame jo apeliacinį skundą, malonės nesulaukė.

„Esu pensininkas, neišgalėsiu sumokėti tokio dydžio baudos”, – savo motyvus prieš paskelbiant nuosprendį žurnalistams aiškino Eugenijus Macijauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šilutės rajono apylinkės teismas pernai liepą E. Macijauską buvo pripažinęs kaltu ir  baudžiamuoju įsakymu skyrė per 15 tūkst. eurų baudą, taip pat buvo nusprendęs iš E. Macijauskas konfiskuoti gautus kyšius, t. y. beveik 2,8 tūkst. eurų.

Byloje nustatyta, kad buvęs inspektorius, pasinaudodamas savo tarnyba, pažintimis, o kartais ir tariama įtaka valstybės tarnautojams, kyšius paėmė 19 kartų, gauto atlygio už „paslaugas“ sumos svyravo nuo 10 iki 720 eurų. Pavyzdžiui, neteisėtas laivo pirminės techninės apžiūros akto išdavimas bei laivo dokumentų pateikimas įregistravimui į Lietuvos vidaus vandenų laivų registrą „kainavo“ 200 eurų, „pagalba“ laikant egzaminą tarptautiniam motorinio pramoginio laivavedžio kvalifikacijos liudijimui gauti – 720 eurų.

Šioje baudžiamojoje byloje keletą asmenų Šilutės teismas nuo bausmės atleido pagal laidavimą.

Šilutės apylinkės teismas dėl šio valstybės tarnautojo papirkimo kitose išnagrinėtose baudžiamosiose bylose pripažino kaltais ir skyrė bausmes: V. J. – 70 MGL (daugiau kaip 2,6 tūkst. eurų) baudą, G. J. – 40 MGL (daugiau kaip 1,5 tūkst. eurų) baudą. Taip pat nuteistas su šia byla susijęs J. L., kuriam už dokumentų klastojimą teismas skyrė beveik 8 000 eurų baudą. Kadangi minėtos baudžiamosios bylos buvo užbaigtos teismo baudžiamuoju įsakymu, o asmenys savo kaltę pripažino, jiems skirtos baudos buvo sumažintos trečdaliu.

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas ir prokuratūros, ir  E. Macijausko skundus atmetė, palikęs galioti pirmos instancijos teismo sprendimą.

Prokurorai prašė skirti ženkliai didesnę baudą – 23 725 Eur, o E. Macijauskas – dėl kai kurių veiklų išteisinti ir baudą sumažinti iki 3 766 Eur arba paskirti vienerių metų laisvės apribojimo bausmę.

„Esu pensininkas, neišgalėsiu sumokėti tokio dydžio baudos”, – savo motyvus prieš paskelbiant nuosprendį žurnalistams aiškino vyras.

Paskelbus sprendimą jis nedaugžodžiavo, tik tarstelėjo, kad „yra, kaip yra”.

Šis Klaipėdos apygardos teismo procesinis sprendimas įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Beje, nuo rytojaus, gruodžio 1 d., buvusi E. Macijausko darbovietė LSLA baigia savo gyvavimą – ji reorganizacijos būdu prijungta prie Valstybinės kelių transporto inspekcijos ir taps naujos institucijos – Lietuvos transporto saugos administracijos dalimi.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This