Jūrų muziejus jau atviras

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sekmadienio popietę oficialiai buvo atidaryta 3,5 metų rekonstruota ir neatpažįstamai pasikeitusi Jūrų muziejaus akvariumo ekspozicija.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Simbolinį jūrinį mazgą kartu su muziejaus direktore Olga Žaliene atrišo ir į muziejų pakvietė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Prieš tai ceremonijos metu buvo prisiminti bei pagerbti ir jau amžinybėn iškeliavę muziejus kūrėjai, ir dar gyvi jų kolegos. O. Žalienė sakė, jog kolektyvas pasistengs, kad atnaujintą muziejų pamatytų ir buvęs ilgametis jos direktorius Aloyzas Každailis.

Padėkota buvo ir rangovams, ir visai muziejaus komandai.

Objekte darbavusios įmonės „Pamario restauratorius” vadovas Aldas Kliukas, įteikęs O. Žalienei simbolinį raktą, sakė, jog bendrovės vyrai čia palieka dalelę savo širdies. O muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas nukėlė savo kepurę prieš O. Žalienę.

„Visada laikiausi nuomonės, kad vyrai yra geresni vadovai, tačiau noriu nukelti savo kepurę prieš mūsų carienę, nes tiek, kiek per pastaruosius metus teko pakelti jai, ne kiekvienas vyras pakeltų”, – sakė A. Grušas.

Akvariumo ekspozicija buvo atidaryta ir specialiu renginiu „Forto fantomas“, kurį paruošė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro komanda, subūrusi ir kitus Lietuvos bei Klaipėdos kūrėjus. Atidarymo metu žiūrovai galėjo išvysti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro „skraidančių“ šokėjų – Aurelijaus Liškausko ir baleto solistės Ingos Briazkalovaitės pasirodymą ore. Kartu su jais virš centrinio baseino, po kuriuo yra įrengtas tunelis, pasirodė ir oro akrobatė.

Atnaujintas akvariumas kviečia į kelionę nuo Lietuvos upelio, ežero per Baltijos ir Šiaurės jūras į tropinius vandenis. Dvidešimt keturiuose akvariumuose – iki 100 šiltųjų vandenų ir 60 gėlavandenių žuvų ir bestuburių rūšių. Tai bent tris kartus daugiau negu, kad buvo anksčiau.

Akvariumų skaičius lieka nepakitęs, bet jų tūriai padidėja keliasdešimt kartų: pavyzdžiui, 6 t vandens talpinantį akvariumą keičia 50 t akvariumas, modifikuojamos ir formos, atsiranda galimybė matyti padidintą gyvūnų vaizdą. Po vienu iš akvariumu yra speciali niša, per kurią gali įkišti galvą į sferinį išgaubimą ir pažiūrėti žuvytėms į akis.

Pagrindinė rekonstruoto muziejaus akvariumo puošmena ir naujiena, masinanti lankytojus – 25 m ilgio perregimas akrilo tunelis. Jis įrengtas po pagrindiniu baseinu, kuriame, stebindami savo dydžiu ir išvaizda, plaukioja eršketai. Akvariumo dugnas primena tikrą jūros dugną: jame yra ir nuskendęs laivas, ir kitos detalės. 

Naujoji akvariumo struktūros koncepcija buvo parengta prieš dešimtmetį. Ją kartu su muziejaus specialistais rengė garsios Europoje britų kompanijos „KAY ELLIOTT ARCHITECTS“ ir „Ocean edutaiment projects“. Rekonstrukcijos projektą parengė UAB „Vilniaus architektūros studija“, akvariumus pagamino, suprojektavo technologines sistemas ir įrengė Prancūzijos įmonė „Coutant Aquariums-Alter-Ego“,  rekonstrukcijos darbus vykdė klaipėdiečiai – UAB „Pamario restauratorius“, vizualinės informacijos dizaino projektą parengė ir įgyvendinto vilniečiai – UAB „Ekspobalta“. Fizinis statybų procesas užtruko 5 metus, o akvariumas neveikė 3,5 metų.

Akvariumo rekonstrukcijos investicinio projekto vertė – beveik 15 mln Eur. Iš jų 3 mln Eur – muziejus investicija, likusi suma buvo skirta iš biudžeto.

Visą gruodį akvariumas bus atviras lankytojams penkias dienas per savaitę: nuo trečiadienio iki sekmadienio. Po Naujųjų darbo laikas priklausys nuo lankytojų srautų.

Bilietas suaugusiesiems kainuoja 6 eurus, vaikams – 3.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”9522,9523,9524,9529,9530,9528,9526,9525,9527,9531,9533,9532,9534,9541,9540,9539,9543,9538,9537,9542,9544,9536,9549,9545,9546″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate (papildyta) 

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pasieniečių šuo išgelbėjo ruoniuką

Beveik kiekvienais metais per Velykų šventes į Lietuvos jūrų muziejų atvežami išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai iš pajūrio. Šventinėmis dienomis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This