Gatvė po langais – per prievartą

Miestas, Svarbu

Savivaldybės užmojai nutiesti dar vieną įvažiavimo kelią į namų, esančių tarp Gintaro ir Kalvos gatvių kiemą, papiktino kai kuriuos čia gyvenančius klaipėdiečius.

Gyventojai nenori, kad tiesiai po jų langais atsirastų nauja gatvę, vadinama tik įvažiavimu į kiemą iš Gintaro gatvės pusės. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žmonės nesupranta, kaip galima tiesti naują kelią, kai nuo jų langų iki jo liks tik porą metrų. Taip pat piktinamasi, kad kertami šioje vietoje augę medžiai bei krūmai, iš vaikų atimamas ir taip mažas žaidimų plotelis, o pinigai bus švaistomi ir griaunant visai neseniai įrengtą infrastruktūrą.  Kad būtų stabdomi pradėti darbai ketinama kreiptis ir į Statybų inspekciją, ir į teismą. Parašytas ir skundas prokuratūrai.

Savivaldybės administracijos atstovai savo ruožtu aiškina, kad viskas buvo suplanuota ir suderinta dar 1998 metais, o darbai atliekami ir tam, kad spec. tarnybos galėtų esant ekstremaliai situacijai be kliūčių patekti į kiemą ir iš jo išvažiuoti .

Dauguma prieš?

Gintaro g. 9 name gyvenantis Vytautas Vaičekauskas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad savo nepritarimą tokiems darbams raštu Savivaldybės administracijai išreiškė apie 50 gyventojų. O jei ir yra pritariančiųjų, tai esą tik kokie du.

„Parašiau kreipimąsi į prokuratūrą, kad gintųjų viešąjį interesą, nes dabar nutiesiant naują kelią, per mūsų kiemą sujungsiantį Gintaro ir Kalvos gatves, ženkliai bloginamos gyvenimo sąlygos. Tarp Gintaro gatvės 9 ir 11 namų – tik 12 metrų, tai mašinos ims važiuoti tik už poros metrų nuo langų. Gatvės čia negali būti, tai traktuoja objektą kaip įvažiavimą. Be to, ardo dar 2016 metais nutiestus šaligatvius, turės iškelti neseniai pastatytus šviestuvus. Iš pradžių sakė, kad eismo neleis pastatydami klombas, dabar jau kalba apie ženklus. Tai kam iš viso daryti ir leisti pinigus? Matyt, gavo „otkatą” ir dabar sukasi kaip išgalėdami, kad būtų išleisti pinigai. Kitoks paaiškinimas į galvą neateina”, – sakė V. Vaičekauskas.

„Kokiu tikslu ketinama šioje vietoje tiesti gatvę, jeigu šis kiemelis yra tarp dviejų didelių gatvių – I. Kanto ir Medžiotojų gatvių? Objektyviai nėra jokios būtinybės naujai gatvei, besitęsiančiai tik pro du gyvenamuosius namus. Šiuo metu jau yra kertami medžiai, gyventojai šokiruoti, pasipiktinę, kadangi iš jų bei jų vaikų atimamas mažas plotelis, kuriame buvo galima išleisti vaikus pažaisti. Gyventojai apie tai nebuvo informuoti, su jais šis klausimas nebuvo derinamas, diskutuojamas. Akivaizdu, kad šie planai tėra gyventojų gyvenimo sąlygų bloginimas bei konkrečių asmenų, suinteresuotų Kanto gatvės uždarymu, tenkinimas”, – teigė ir čia gyvenanti Ilona.

Reikia spec. tarnyboms?

Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda sakė, kad po pas administracijos direktorių vykusio susitikimo su gyventojais „visi išėjo viską išsiaiškinę”.

„Yra ir žmonių pavydas. Kad prie vieno namo daro, o prie kito ne. Visi niekada nebus patenkinti. Šiuo atveju viskas buvo suplanuota dar 1998 metais, o dabar parengtas techninis projektas ir pradėti vykdyti darbai. Tiek detalusis planas, tiek techninis projektas yra suderinti su visomis institucijos, tad yra teisėti. Įvažiavimas dabar yra vienintelis ir siauras, o vėliau gyventojai galės ženklais nusimatyti tvarką, gal pasidaryti vienpusį eismą – pro vieną pusę įvažiuoti, prie kitą – išvažiuoti. Taip, seniau žibintai buvo pastatyti per arti, nesukordinuota buvo, neapsižiūrėjo. Bet dabar juos perkels”, – sakė L. Dūda.

Šie darbai miesto biudžetui atsieis apie 74 tūks. eurų. Jos atliks bendrovė „Inkomsta”.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas tikina, kad pokalbis su gyventojais buvo dalykiškas.

„Kaip supratau, buvo, ko gero, skirtingų namų gyventojai. Vieni labai džiaugiasi darbais, kiti nenori vieno įvažiavimo. Tačiau kalbėjomės dalykiškai. Kiemas nėra vieno namo. Turime būti pasiruošę ir ekstremalioms situacijoms, nes dabar ten tarybos galėtų tik įvažiuoti, o išvažiuoti reikėtų atbuline eiga. Kai urbanistai planuoja, jie jau daro taip, kad viskas atitiktų šiuolaikinius reikalavimus. Detalusis planas ir techninis projektas yra suderinti ir teisėti”, – sakė S. Budinas.

Tačiau gyventojų į pagalbą pasikviestas Seimo narys Naglis Puteikis tvirtina, kad Savivaldybė yra pažeidusi teisės aktų reikalavimus.

„Įvažiavimui turi būti suformuotas sklypas, o to nėra padaryta. Jei būtų buvęs formuojamas sklypas, būtų reikėję derinti su gyventojais, klausti jų nuomonės. Dabar gyventojai tvirtina, kad jiems puikiai užtenka vieno įvažiavimo iš Kalvos gatvės, o galimybę apsisukti galima padaryti pačiame kieme. Padedu gyventojams parengti skundą dėl techninio projekto dalies,  susijusios su nauju įvažiavimu ir pradėtų darbų stabdymo. Žmonės kreipsis ir į administracinį teismą, ir į Statybų inspekciją”, – sakė N. Puteikis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This