KU robotas – Europos čempionas

Švietimas

Klaipėdos universiteto Robotikos klubas toliau sėkmingai skina pergales tarptautinėse varžybose.

Šį kartą klubo komanda – klubo vadovas Olegas Lyanas, elektros inžinerijos studentas Augustas Gedgaudas, Darius Vaitiekus ir „Versmės“ progimnazijos moksleivis Žygimantas Gedgaudas – iškovojo pirmą vietą tarptautinėse robotų rungtynėse didžiausiame Europoje renginyje „Robotex 2017“. Kartu su robotu „Vytis 3“ jie nugalėjo 3 kg sumo kategorijoje ir vyks į Japoniją, kur dalyvaus pasauliniame renginyje su nacionaliniais ir tarptautiniais rungtynių čempionais „Internetional Robot Sumo Tournament 2017“. Trumpai apie tai, kas yra robotika, apie sėkmę varžybose ir lūkesčius Japonijoje papasakojo vienas nugalėtojų, KU Robotikos klubo vadovas O. Lyanas.

Svarbiausia –  gerai „palįsti” po priešininku

KU nuotr.

Robotika – tai mokslo šaka, susiejanti tris mokslus: elektronikos ir automatikos, mechanikos ir informatikos inžineriją. Klaipėdos universitete Robotikos klubas savo veiklą pradėjo 2007 metais. Tuo metu Olegas buvo pirmakursis studentas. Klaipėdos universiteto Robotikos klubas gali pasigirti medalių, taurių ir diplomų gausa. O. Lyano teigimu, pergales lemia robotų kovų patirtis.

Pasak Olego, pergalė „Robotex 2017“ yra labai svarbi, nes šis renginys yra didžiausias Europoje. Todėl KU Robotikos klubas gali drąsiai vadintis Europos čempionais. Jis teigė  beveik nesitikėjęs, kad fortūna nusišypsos būtent 3 kg kategorijoje. Tačiau sėkmę lėmė gerai paruoštas robotas. „Jis tiesiog degino priešininkų variklius ir lėtai jėga išstumdavo priešininkus. Šis laimėjimas kol kas yra geriausias Baltijos šalyse“, – sako KU Robotikos klubo vadovas.

„Kadangi kovota daugybę kartų, įgyta patirties įvairiose varžybose su skirtingais priešininkais, komanda nesunkiai įvertino savo trūkumus įvairiais aspektais – inžinerinės konstrukcijos, elektronikos ar programos. Visko numatyti kompiuterio ekrane neįmanoma, daug kas paaiškėja tiesiog per varžybas. Vykstant kovai tenka stebėti, kaip susiduria mažos ir galingos lekiančios dėžutės su skutančiais, skylančiais peiliais“, – pasakojo Olegas ir pridūrė, kad varžybose svarbiausia – gerai „palįsti“ po priešininku, nes tai padeda jį „nukelti“ nuo ratų. Toliau viską lemia greitis, jėga, protas ir konstrukcijos standumas.

Tikslai Japonijoje

KU Robotikos klubo atstovai į Japoniją vyks išsikėlę didelius tikslus. O. Lyanas ir A. Gedgaudas varžyboms ruošiasi jau dabar. Vaikinai tobulina robotą, su kuriuo ir tikisi laimėti prizines vietas. Japonijoje nebus lengva pasiekti pergalę, nes ten susirinks nacionaliniai ir regioniniai čempionai iš viso pasaulio. Klaipėdos universiteto Robotikos klubas Japonijoje atstovaus Baltijos šalims, taip pat renginyje dalyvaus ir Kauno technologijos universiteto atstovai.

                                                                                                                                                              Parengė Aida Plytnykaitė

 

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdoje - pirmasis šalyje metodinis STEAM centras

Pernai rugsėjį veiklą pradėjusi Klaipėdos universiteto (KU) metodinio STEAM centro komanda balandžio 12 d. simboliniu juostos kirpimu pažymės pirmojo Lietuvoje ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Išsiliejusiems naftos teršalams skaidyti - mikroorganizmai šiauduose

Rinką greitai turėtų pasiekti unikalus Lietuvoje sukurtas produktas, skirtas naftos išsiliejimų jūroje neutralizavimui. Biotechnologiją sukūręs Klaipėdos universitetas ir jo atžalinė ...
2022-08-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This