Palangos dailininkai atgaivino kalėdinio atviruko žanrą

Regionas

Prieš įžiebiant Palangoje Kalėdų eglutę dailės salone „Mostas“ atidaryta tradicinė – jau šešioliktoji – kalėdinių atvirukų paroda. Keturiolika Palangos dailininkų čia pristatė apie 130 atvirukų, stulbinančių savo įvairove.

Į Palangos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos pirmajame aukšte esančią galeriją besirenkantys parodos atidarymo svečiai žavėjosi ne tik atvirukais. Artėjančių švenčių nuotaiką skleidė virš svečių ir dailininkų plevenantys trys žymios grafikės, Palangos miesto garbės pilietės Gražinos Oškinytės Eimanavičienės sukurti balti angelai. Vienas jų laikė puokštelę tulpių: meilės ir pagarbos ženklą šiais gėles itin mėgusiam šią vasarą Anapilin iškeliavusiam vienam iš Palangos kūrybinės grupės „Mostas“ įkūrėjų ir ilgamečiam vadovui dailininkui Juozui Griušiui.

Organizatorių nuotr.

Sveikindamas parodos autorius ir svečius dabartinis „Mosto“ vadovas Juozas Griušys prisiminė pernai tuo pačiu metu ir ta pačia proga pasakytus tėvelio žodžius: kaip gerai, kad tiek „Mosto“ kūrėjai, tiek kiti palangiškiai dailininkai neleidžia išnykti kalėdinių atvirukų žanrui.

Šiemet šį žanrą gaivino „mostiečiai“ Gražina Oškinytė Eimanavičienė, Reda Rimkutė Ščerbakovienė, Ieva Litvaitytė, Dovilė Oškinytė, Rasa Užpelkytė, Eglė Lipinskaitė bei dailininkai Vytautas Kusas, Gražina Eimanavičiūtė, Miglė Jonaitienė, Daiva Šimkevičienė, Vilma Šakalienė, Roma Tumosiatė, Angelė Skurdauskienė, ir Dovydas Žemaitaitis.

Padėkojęs dailininkams, J. Griušys padėkojo ir dailės salono „Mostas“ šeimininkei Nijolei Griušienei – būtent jai pasitinkant 2003-iuosios ir kilo mintis surengti pirmąją kalėdinių atvirukų parodą. Būtent ji iki pat šiol kasmet primena dailininkams apie artėjančias šventes ir paragina juos dalyvauti tradicinėje parodoje, be kurios jau sunku būtų Palangoje įsivaizduoti artėjančias didžiąsias metų šventes. Beje, N. Griušienė sugalvojo ir dar vieną šios parodos tradiciją: jos atidarymo metu vaišinti susirinkusiuosius tortu, papuoštu ateinančių metų simboliu.

„Nepamirškime pasveikinti savo artimųjų su artėjančiom šventėm – šv. Kalėdomis ir Naujaisiais Metais. O jeigu neturim galimybės jų apkabinti – nusiųskime atviruką. Tikrą. Ranka užrašytą. Sukurkite jiems šventinį stebuklą. Sveikinkite ir būkite pasveikinti“,- sakė J. Griušys, palinkėjęs, kad ateinantys geltonojo Šuns metai neprikrėstų šunybių, nesikandžiotų, o būtų švelnūs, meilūs ir draugiški.

Organizatorių nuotr.

Prie kūrybinės grupės „Mostas“ vadovo linkėjimų muzikiniais sveikinimais prisijungė pianistas Vincas Paulauskas ir solistė Audronė Levickytė.

Kalėdinių atvirukų parodos atidarymo svečiai ilgai neskubėjo skirstytis. Jie įdėmiai studijavo atvirukus, sukurtus pačia įvairiausia technika: čia ir ranka pieštukais piešti, ir akvarele lieti, ir šilkografijos, ir aplikacijos bei koliažo technikomis kurti darbai – nuo visai mažučių miniatiūrų iki tokių, kuriuos norėta kaip paveikslus įsirėminti.

„Labai įvairialypė paroda. Atvirukai – pačiam įvairiausiam skoniui: prabangūs ir kuklūs, turtingi ir subtilūs, yra ir tokių, kuriuos galima kaip rimtą dovaną Šv. Kalėdoms padovanoti“, – tarpusavyje kalbėjosi parodos atidarymo svečiai.

Kai kurie margi ir mažiau spalvingi, rytietiškąjį horoskopą apžaidžiantys bei tradicines eglutes, senius besmegenius, angelus vaizduojantys kūriniai jau pradėjo savo kelionę iki adresatų kuriems ateinančių švenčių proga suteiks tikrai daug džiaugsmo.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Išplaukiantys prisiminimai mėlynosiose Eglės Lipinskaitės akvarelėse

„Išplaukiantys prisiminimai“ – taip vadinasi menininkės Eglės Lipinskaitės akvarelių paroda, kuri visą liepą eksponuojama Girulių galerijoje, Šlaito g. 10A. Apsilankiusi ...
2023-07-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Bibliotekoje - „Išplaukiantys prisiminimai"

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje eksponuojama dailininkės Eglės Lipinskaitės akvarelės paroda „Išplaukiantys prisiminimai”. „Spalva-dėmė-šviesa-kontrastas-kompozicija… Maždaug tokiu ...
2023-07-05
Skaityti daugiau

Regionas

Palangos jubiliejui - paroda ir koncertai

Šiemet Palanga švenčia 770 metų gimtadienį ir šia proga Palangos koncertų salė, sveikindama kurorto gyventojus ir svečius, skelbia paruošusi turiningą ...
2023-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This