Kaip padėti žmonėms su negalia?

Sveikata

Apie tai kalbėta Klaipėdos universitete vykusiame Sveikatos mokslų fakulteto (SvMF) Sveikatos tyrimų ir inovacijų mokslo centro organizuotame renginyje  „Žmonių su negalia socialinės gerovės stiprinimas sveikatinimo srityse“.

KU nuotr.

Pasak vienos iš renginio organizatorių, KU Sveikatos ir inovacijų mokslo centro vyresniosios mokslo darbuotojos prof. dr. Ingridos Baranauskienės, pagrindinis renginio tikslas – išsiaiškinti, kaip Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto mokslininkai gali prisidėti prie žmonių su negalia socialinės gerovės.  Siekta surinkti Klaipėdos miesto ir regiono bendruomenę – tuos, kurie tiesiogiai susiję su žmonių, turinčių negalią, socialine gerove.

Be to, profesorės teigimu, siekta susipažinti, susidraugauti. Dalyvavo žmonės, turintys negalią, specialistai, dirbantys su asmenimis, turinčiais negalią, ir Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto mokslininkai. Renginyje dalyvavo apie 90 žmonių iš Klaipėdos miesto ir Vakarų Lietuvos.

Bendradarbiavimo svarba

KU nuotr.

Renginys vyko taikant Pasaulio kavinių principą, kuris paremtas diskusija ir nevaržomu nuomonių išsakymu mažesnėse grupėse. Renginio dalyviai susiskirstė į grupes ir ėjo iš vienos „kavinės“ į kitą. Kiekvienoje jų lankytojai praleisdavo po 20 minučių, kur diskutavo, ieškojo problemų sprendimo būdų ir priemonių. Pasibaigus diskusijų laikui, „kavinių“ moderatoriai pristatė aptartus klausimus, pagrindines diskusijų mintis. Pirmieji tyrimo rezultatai atskleidė, kad bendradarbiavimo poreikis yra didžiulis, diskusijos dalyviai mato realias SvMF mokslininkų galimybes ir naudingas bendradarbiavimo kryptis.

KU nepritaikytas žmonėms su negalia

Visiems susipažinus, aptarus esmines problemas ir aktualiausius klausimus, ieškota ateities perspektyvų. Pasak I. Baranauskienės, buvo nemalonu išgirsti, kad Klaipėdos universitetas nepritaikytas žmonėms su negalia. Vis dėlto profesorė džiaugėsi, kad fakulteto mokslininkų ir institucijų bendradarbiavimo dėka situacija pamažu gerėja. Diskusijos išryškino ir dar vieną aktualią temą: pačių žmonių su negalia bei jų artimųjų aktyvumo svarbą. I. Baranauskienės teigimu, žmonės su negalia turi aktyviau įsitraukti į savo gerovės puoselėjimo procesą. Juk ir jie patys turi savimi rūpintis.

Aptarus pagrindinius klausimus ir problemas, atlikus diskusijų turinio analizę, bus numatytos tolesnės bendradarbiavimo kryptys, kuriamos strategijos, prisidėsiančios prie neįgaliųjų sveikatinimo. I. Baranauskienė tikisi, kad bendradarbiavimas tęsis ir tai leis pasiekti pačių geriausių rezultatų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos universiteto projektas Ukrainoje sulaukė populiarumo ir įvertinimo

Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos ir inovacijų mokslo centras bei Kostiuk vardo psichologijos institutas Kijeve kartu vykdo projektą, skatinantį nuo Krymo aneksijos ...
2019-09-25
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos universitetas koordinuos su Ukraina susijusį projektą

Klaipėdos universitetas (KU) tapo projekto, skatinančio nuo Krymo aneksijos ir konflikto Rytų Ukrainoje nukentėjusių asmenų, smurtą patiriančių perkeltų moterų, jų vaikų, socialinį ...
2019-07-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This