„Mikriukų krizė”: giliau nebekapstys?

Politika, Svarbu

Spalio viduryje miesto Tarybai patvirtinus specialios darbo grupės išvadas dėl vadinamosios maršrutinių taksi krizės, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas žadėjo tartis su visų frakcijos vadovais, ar inicijuoti tarnybinį patikrinimą bendrapartiečiui Savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Budinui ir jo pavaduotojui, Rusų aljanso atstovui Aleksandrui Michailovui.

Dabar miesto vadovas tikina, kad jau kalbėjosi su frakcijų vadovais ir taškas šioje istorijoje bus padėtas iki metų galo. Tačiau tokius pokalbius prisimena tik jungtinės frakcijos vadovė, mananti, jog nieko daugiau daryti nebereikia.

Įstatymas suteikia teisę merui siūlyti miesto Tarybai skirti nuobaudas Savivaldybės administracijos direktoriui, tačiau ženklų, kad Vytautas Grubliauskas degtų noru padėti būtent tokį tašką maršrutinių taksi istorijoje, nėra. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nubaudė tik iešmininkus?

Birželį po kelerius metus trukusio tyrimo ir bylinėjimosi procedūrų Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) neskundžiamu sprendimu pavirtino, jog Konkurencijos taryba (KT) buvo teisi konstatuodama, kad Klaipėdos valdžia pasielgė neteisėtai, kai 2012-aisiais be konkurso sudarė 5 metų trukmės sutartis dėl 6, 8, 9 ir 10 maršutinių taksi paslaugų teikimo, tad jos turi būti nutrauktos.

Tačiau Savivaldybės administracija daugiau nei porą mėnesių nepriėmė jokių sprendimų ir tik rugsėjo 4-ąją prieš vidurdienį žurnalistams pranešė, kad 14 val. rengiama spaudos konferencija, kurios metu jau buvo paskelbta, jog nuo rytojaus gatvėse maršrutinių taksi visgi nebeliks.

Dėl to kilus visuomenės ir politikų pasipiktinimui operatyviai buvo surasta išeitis – surengta apklausa ir su tais pačiais vežėjais pasirašytos laikinosios sutartys, galiosiančios iki pavasario, kai į miesto gatves išvažiuos visiškai nauji konkursą laimėjusių bendrovių „Kautra“ ir „Ridvija“ mikroautobusai, atliksiantys ekspresų funkciją.

Reaguojant į tokią įvykių eigą buvo sukurta iš visų miesto Tarybos frakcijų atstovų sudaryta speciali komisija, kuri konstatavo, kad kaltė tenka Savivaldybės administracijai. Pastaroji atliko savo vidinį tarnybinį patikrinimą, po kurio buvo paskirtos tarnybinės nuobaudos – papeikimai  Miesto ūkio departamento direktoriui Liudvikui Dūdai ir Transporto skyriaus vedėjui Rimantui Mockui. Pastarieji teigė tokį sprendimą apskundę teismui.

Miesto Tarybai pritarus darbo grupės išvadoms, opozicijos atstovai išreiškė įsitikinimą, kad neturėtų būti nubausti vien iešmininkai, o reikėtų ir „rimtesnių rezultatų”. Meras tada tvirtino, kad tarsis su visų frakcijų vadovais, ar inicijuoti tarnybinį patikrinimą S. Budinui ir jo pavaduotojui A. Michailovui.

Kas toliau?

Lapkričio mėnesio miesto Tarybos posėdyje nebuvo jokio su šia tema susijusio sprendimo ar informacijos, tad „Atvira Klaipėda” pasiteiravo mero, ar jau įvyko žadėtieji pasitarimai su frakcijų vadovais.

„Kalbėjausi su frakcijų vadovais, nė vienas nekėlė kategoriškų reikalavimų. Politinis įvertinimas jau padarytas. Iki naujųjų metų arba Kalėdų turėtų būti padėtas ir galutinis taškas”, – sakė meras.

Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkė Vaida Žvikienė teigė, kad klausimas dėl „politinės atsakomybės labiau neišsiplėtojo”, nes jau ir dabar visa situacija, jos nuomone, buvo adekvačiai įvertinta – buvo paskirtos nuobaudos „žmonėms, kurie nesuvaldė proceso”.

Tuo metu Rusų aljanso frakcijos pirmininkė Tatjana Fedotova tvirtino, kad su ja meras iki šiol daugiau ta tema nekalbėjo. Kad „kalbos daugiau nebuvo” sakė ir nepriklausomų miesto Tarybos narių frakcijai vadovaujanti Aldona Staponkienė.

„Buvo tik bendras pokalbis, bet ne ta tema. Aš ir toliau laikausi per miesto Tarybos posėdį išsakytos pozicijos, kad tokių išvadų patvirtinimu viskas neturėtų baigtis”, – sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pirmininkas Arūnas Barbšys.

Vienintelė Lietuvos socialdemokratų partijos ir rinkimų komiteto „Klaipėda“ jungtinės frakcijos vadovė Lilija Petraitienė teigė, kad meras teiravosi ir jos pačios, ir likusių dviejų frakcijos kolegų nuomonės.

„Klausimas nebuvo toks tiesmukas, kaip, kad ar imtis toliau daryti ką nors dėl administracijos direktoriaus, tačiau, kaip supratau, buvo svarstymų dėl galimų rimtų struktūrinių pakeitimų. Tačiau aš pasakiau, kad Budinas gavo 2012 metų paveldą, o jo pavaduotojai yra silpni, problema yra išspręsta ir gana operatyviai, tad, mano nuomone, tai yra per menkas nusikaltimas, kad jį dar svarstyti ir kaip nors bausti. Aš pasakiau, kad tokių veiksmų nepalaikysiu. Tą patį pasakė ir Taraškevičius, ir Čepas”, – sakė L. Petraitienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This