Lapkritį augo „Klaipėdos naftos” krova

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) lapkritį į talpyklas perpylė 646 tūkst. tonų naftos produktų – 18,8 proc. viršijo praėjusių metų lapkričio krovą.

Teigiama, kad spalį bendrovė išbandė naujas technologines inovacijas, kurios leis ateityje priimti platesnį krovinių spektrą. Dėl šios priežasties spalį bendrovė buvo apribojusi naftos produktų priėmimo apimtis, kurios lapkričio mėnesį sugrįžo į rugsėjo lygį.

KN Naftos terminalo departamento direktorius Gediminas Vitkauskas lapkričio pabaigoje susitikimo su politikais ir gyventojais metu buvo sakęs, kad lapkritį įmonė priėmė ir žaliavinės naftos bandomąją partiją.

Iš viso per sausį-lapkritį į bendrovės talpyklas perkrauta 6,342 mln. tonų naftos produktų, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu perkrauta 6,758 mln. tonų. Teigiama, kad šios krovos mažėjimui pagrindinę įtaką darė geopolitinė situacija, kuomet užsitęsusi naftos tiekimo krizė iš Rusijos į Baltarusiją atsiliepė tranzitinių krovinių srautams iš šios šalies naftos perdirbimo gamyklų.

„Siekiame užsibrėžtų tikslų, todėl matome stabilų naftos produktų srautą, kas nuteikia optimistiškai“, – pranešime cituojamas Mindaugas Jusius, KN generalinis direktorius.

Kartu pranešama, kad trečiadienį bendrovės akcininkai pritarė KN investicijai į krantinių suprastruktūrą, rekonstruojant dvi dar 1963–1964 metais statytas krantines už 16,5 mln. eurų. Prie jų numatoma akvatoriją išgilinti iki 17 metrų. Po rekonstrukcijos Klaipėdos naftos terminalas galės vienu metu priimti ne du, o tris tanklaivius.

„Infrastruktūros pokyčius diktuoja pati rinka, kuri plečiasi, daugėja krovinių ir jų rūšių bei klientų. Krantinių rekonstrukcijos projektas sukurs pridėtines naudas ne tik KN, bet ir visai logistikos grandinei, kurią sudaro – Klaipėdos uostas, „Lietuvos geležinkeliai“, laivus aptarnaujančios kompanijos ir neabejotinai verslo partneriai. Išskirčiau pagrindines projekto naudas: bus pastatyta nauja papildoma krantinė ir po rekonstrukcijos vietoje dviejų bus trys. Per tris rekonstrukcijos etapus numatoma pasiekti 17 metrų gylį prie atnaujintų krantinių. Vienu metu prie jų galės švartuotis trys naftos tanklaiviai. Nuo 2020 metų įsigalios griežti aplinkosauginiai reikalavimai laivams dėl išmetamų dujų. Naujoje krantinėje KN įrengs modernią laivų naudojančių gamtines dujas SGD kuro užpildymo įrangą“, – vardijo M. Jusius.

KN Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas lapkritį į gamtinių dujų sistemą patiekė 1.641 mln. MWh, kai 2016 m. lapkričio mėn. buvo išdujinta 911 tūkst. MWh. Iš viso per 2017 metų 11 mėnesių išdujinta ir perkrauta 13.301 tūkst. MWh dujų (2016 m. atitinkamu periodu – 13.761 tūkst. MWh).

Bendrovės naftos terminalų 2017 m. lapkričio preliminarios pardavimo pajamos – 3,5 mln. Eur, kurios, lyginant su 2016 m. atitinkamo periodo pardavimo pajamomis (2,5 mln. Eur), yra 40 proc. didesnės. SGD terminalo preliminarios lapkričio gautos pajamos siekia 5,6 mln. eurų. Iš SGD veiklos gaunamos pajamos yra reguliuojamos Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This