Šaltiniai: „Neptūno” savininkams – ultimatumas

Sportas, Svarbu

Klaipėdos „Neptūno“ klubas sekmadienį patvirtino, jog jį palieka ir į Vilniaus „Lietuvos rytą“ iškeliauja du ekipos lyderiai – Arnas Butkevičius ir Mindaugas Girdžiūnas. Teigiama, kad tai itin rimtas signalas apie klubo krizę.

„Atviros Klaipėdos” šaltiniai tvirtina, kad VŠĮ „Neptūno“ krepšinio klubas savininkui – apie poros dešimčių visuomenininkų valdomai asociacijai Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“ – yra pateiktas ultimatumas arba keisti valdymo struktūrą, kad rėmėjai gautų realius sprendimų priėmimo svertus, arba klubas bus paliktas dreifuoti bankroto link.

Kad klubą drasko nesutarimai patvirtina ir jo vadovas Artūras Žalys. Tuo metu steigėjo – asociacijos – vadovas Artūras Jakubauskas tvirtina, jog visada buvo siekiama skaidraus valdymo modelio ir antradienį žada pateikti platesnius komentarus.

28 metų M. Girdžiūnas LKL čempionate vidutiniškai renka po 11,7 taško, atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus ir renka po 12,2 naudingumo balų. bcneptunas.lt nuotr.

„Lietuvos rytas” džiaugiasi

„Neptūno” klubas tvirtina, kad apie žaidėjų sprendimus esą sužinojo tik sekmadienio vakarą po rungtynių su Utenos „Juventus”. Komanda po rungtynių į Prancūziją, kur gruodžio 12 dieną (antradienį) FIBA Čempionų lygos rungtynėse kausis su Šalono „Elan” ekipa, išvyko jau be šių krepšininkų.

Abu Lietuvos rinktinės nariai su „Lietuvos ryto“ komanda pasirašė ilgalaikes sutartis. A. Butkevičius padėjo parašą ant trejų su puse metų sutarties, o M. Girdžiūno kontraktas galios dvejus su puse metų.

„Džiaugiamės, kad Arnas ir Mindaugas pasirinko „Lietuvos ryto“ komandą, nes jie atitinka mūsų tikslus ir viziją. Norime, kad Vilniaus ekipos pagrindą sudarytų Lietuvos krepšininkai, – „Lietuvos ryto” pranešime cituojamas klubo direktorius Darius Gudelis. – Tuo pačiu mes jau pradėjome formuoti kitų metų komandą. Labai vertiname abiejų žaidėjų meistriškumą, todėl tikimės, kad jie tikrai padės pasiekti daugiau pergalių ir dar labiau sustiprins mūsų organizaciją.”

25 metų A. Butkevičius šį sezoną LKL čempionate vidutiniškai pelno po 10,2 taško, atkovoja po 6,2 kamuolio, atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 18,7 naudingumo balo. Arnas yra antras pagal naudingumą visoje Lietuvos krepšinio lygoje.

28 metų M. Girdžiūnas LKL čempionate vidutiniškai renka po 11,7 taško, atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus ir renka po 12,2 naudingumo balų.

Kas dedasi?

Praėjusią savaitę vykusios buvusio klubo direktoriaus Osvaldo Kurausko inicijuotos bylos dėl neva 15 000 Eur skolos nagrinėjimo metu dabartinis „Neptūno” direktorius Artūras Žalys minėjo, jog O. Kurausko iniciatyva buvo areštuotos įstaigos sąskaitos.

Žinia, Klaipėdos apylinkės teismas buvo pripažinęs, kad O. Kurauskas atleistas neteisėtai ir priteisė jam kompensaciją – 4 mėnesių vidutinį atlyginimą (15 866,76 Eur). Vieno mėnesio suma turėjo būti išmokama nedelsiant. Taip pat O. Kurauskui  priteista atlyginti bylinėjimosi išlaidas – 2 163,47 Eur iš klubo savininkų (Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubo „Neptūnas“) ir 2 804,47 Eur iš atsakovės – VšĮ „Neptūno krepšinio klubas“.

Klubo steigėjai tvirtina, kad buvo pinigų sumokėti Arnui Butkevičiui (nuotraukoje) ir Mindaugui Girdžiūnui, bet jie buvo paleisti. Facebook/Neptūnas nuotr.

„Atviros Klaipėdos” šaltiniai tvirtina, kad VŠĮ „Neptūno“ krepšinio klubas savininkui – apie poros dešimčių visuomenininkų valdomai asociacijai Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“ – yra pateiktas ultimatumas arba keisti valdymo struktūrą, kad rėmėjai gautų realius sprendimų priėmimo svertus, arba klubas bus paliktas dreifuoti bankroto link.

„Krachu” bent jau kol kas aš tos situacijos vadinti nenorėčiau – nelaidokime vilties ir…”Neptūno” patys. Taigi:  „Apmaudu, pikta ir liūdna – tik tokiomis emocijomis galiu apibūdinti šią situaciją. Jei pamenate, dar šios savaitės pradžioje, pasirodžius pirmosioms nerimastingoms žinioms apie tokias nemalonias perspektyvas, nesulaukėme jokių rimtų paaiškinimų. Dar šios savaitės pradžioje situacija buvo neaiški, o informacija pakankamai miglota, užtat šiandien sulaikėme žinios, kuri aiškiai parodo – deja, krizės klubas suvaldyti nesugebėjo. Girdėjau apie diskusijas dėl galimų pokyčių klubo struktūroje, bet kaip dabar suprantu, bent iki šiol jos nedavė siekiamų pokyčių. Gal ši šių žaidėjų praradimai pagaliau įtikins „BC Neptūnas Klaipėda” savininkus/dalininkus apie neišvengiamus rimtus pokyčius jų struktūroje?”, – taip sekmadienio vakarą šią situaciją savo „Facebook” profilyje komentavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis priminė, kad „Neptūnas” yra privatus, profesionalaus sporto kubas, kurio valdyme Klaipėdos miestas nedalyvauja ir nėra nei jo dalininku, nei savininku. Jis yra tik vienas iš didžiausiųjų rėmėjų.

„Kokia gi situacija santykiuose su kitais rėmėjais – tai informacija, kuria disponuoja tik klubo vadovybė, kuri tik ir težino kokia situacija su kitais žaidėjais, treneriais ir personalu. Klausimas kuris šiai minutei svarbiausias – o kas toliau? Koks planas ir planuojami veiksmai šioje aiškios ir gilios krizės akivaizdoje? Nežinomybė bei neaiškumas ir informacijos „sausra” neabejotinai sukuria idealias sąlygas „informaciniam tvanui”, kuriame spekuliacijų ir interpretacijų per maža tikrai nepasirodys. Ko besiimtumėme – svarbiausia nepakenkti „Neptūnui” daugiau, negu jam jau šiai minutei „apsunkintas gyvenimas”. Viltis miršta paskutinė, bet noriu tikėti, pakaks visiems sveiko proto net ir patiems radikaliausiems sprendimams, jeigu to neišvengiamai reikia „BC Neptūnas Klaipėda , kuris pirmiausiai yra tikri kariai, o treneris Kazys Maksvytis – patikimas ir ištikimas karvedys. Kalbėjau su juo, palinkėjau sėkmės Prancūzijoje jam ir komandai, panikos nėra, o kausis visi pagal galimybes”, – rašė meras.

Buvusio itin stambaus „Neptūno” rėmėjo – „Kamineros grupės” vadovas Arūnas Tuma „Atvirai Klaipėdai” sakė iš klubo valdybos pasitraukęs, nes nebegalėjo taikstytis su netvarka.

„Skyriau per 300 tūkstančių. Ar tie visuomenininkai bent eurą skyrė? Tik vadovauti nori. O kas dabar prasidėjo visokie teismai, advokatai”, – sakė A. Tuma, pabrėžęs, kad į klubą ėjo tikėdamasis prisidėti prie normalios krepšinio piramidės Klaipėdoje sukūrimo.

Iš klubo valdybos pastaruoju metu pasitraukė ir daugiau jį rėmusių verslininkų.

„Palaida bala”, – taip dabartinę situaciją klube „Atvirai Klaipėdai” apibūdino vienas buvęs jos narys.

„Neptūno” direktoriaus pozicija

„Neptūno” klubas pirmadienį popiet išplatino direktoriaus A. Žalio (nuotr.) pranešimą.

„Kai rugsėjo 12 dieną pradėjęs dirbti „Neptūno” krepšinio klubo  direktoriumi susipažinau su situacija, buvau gerokai nustebęs – peržvelgęs buhalteriją radau apie 800 tūkstančių eurų skolų, o klubo sąskaitoje buvo vos 20 tūkstančių eurų. Tai ankstesnių klubo direktorių padarytos skolos. Buvo net svarstoma, ar apskritai pradėti naują krepšinio sezoną. Man nesuprantama, kokia buvo buvusio klubo direktoriaus Algimanto Erciaus pozicija, kad neturint pinigų buvo formuojama daug finansų reikalaujanti pajėgių žaidėjų komanda. Juk klubo finansinę situaciją jis žinojo. Tad man kyla klausimas: iš kur buvo tikimasi gauti tokių lėšų? Gal tokiu atveju reikėjo formuoti mažiau pajėgią pagal savo galimybes komandą? Tačiau buvo eita kitu keliu ir tai buvo tarsi uždelsto veikimo bomba”, – dėsto jis.

Direktorius pripažįsta, kad „Neptūno” klubo problema yra vidiniai nesutarimai tarp dviejų klubo valdybų – rėmėjų ir klubo steigėjų. Vienoje pusėje yra klubo rėmėjai, kurie duoda pinigus ir išlaiko klubą, o kitoje pusėje – „klubo steigėjai ir visuomenininkai, kurie nori valdyti klubą, tačiau komandai neduoda nė euro”.

Anot klubo vadovo, vyko ilgos diskusijos, bandymai prieiti prie bendro sprendimo, tačiau iki šiol to padaryti nepavyko.

„Gruodžio 8 dieną Klaipėdos savivaldybėje buvo susirinkusi grupė rėmėjų, kurie išreiškė norą padėti klubui sunkiu metu, ketino visomis išgalėmis padėti klubui išlipti iš skolų liūno, tačiau klubo steigėjai su šios valdybos prezidentu Artūru Jakubausku atsisakė leisti klubą valdyti privačiam verslui. Nors steigėjų taryba ir neskiria nė vieno euro, tačiau jie nori valdyti 50 proc. klubo akcijų, patys skirti direktorių ir klubo prezidentą. Ši siūlymas rėmėjams buvo neparankus ir vėl neprieita prie bendros nuomonės, kas galėjo išgelbėti klubą nuo to, kad žaidėjai nepaliktų komandos”, – teigia A. Žalys.

Klaipėdos savivaldybėje vykęs susirinkimas baigėsi tuo, kad steigėjų valdyba žadėjo pateikti savo galutinį sprendimą iki gruodžio 12 dienos (antradienio). Jiems esą buvo aiškinama, kad laukti nėra laiko, kadangi žaidėjų agentai skambino ir sakė, jog nesumokėjus žaidėjams algų, jie paliks komandą.

Anot A. Žalio, kelias buvo vienas – atiduoti klubą privačiam verslui, kuris sukūręs šiuolaikišką klubo valdymo struktūrą, pamažu trauktų iš skolų liūno.

„Suprantame, kad tai ne vienos dienos ir ne vienerių metų darbas, tačiau po truputį galėjome mažinti skolas ir judėti į priekį. Tokiu principu iš skolų liūno brido ir brenda Kauno „Žalgiris”, Vilniaus „Lietuvos rytas”, „Šiauliai” ir kiti Lietuvos klubai. Tai nėra nieko naujo ir nepasiekiamo. Visgi, steigėjų valdyba su Artūru Jakubausku priešakyje atsisako perduoti akcijas privačiam verslui ir klubas atsidūrė aklavietėje. Steigėjų ir visuomenininkų tarybą galėčiau įvardinti tarsi socialistine atgyvena, kuri neduoda nė euro, o nori valdyti klubą”, – teigia direktorius.

A. Žalys akcentuoja, kad prie klubo skolų prisidėjo ir dėl A. Jakubausko veiksmų kilę teisminiai procesai, kai buvo atleistas buvęs „Neptūno” vadovas Osvaldas Kurauskas, projektų vadovas Viktoras Usovas, o vėliau – ir kitas klubo direktorius Algimantas Ercius. Tai esą dar labiau pablogino klubo finansinę situaciją, o klubo administracijos darbuotojai, užuot dirbę savo darbą ir ieškoję naujų rėmėjų, turi daug laiko praleisti teismuose.

Jis pripažįsta, kad klubo situacija yra sudėtinga.

„Nepaisant susiklosčiusios situacijos, darysime viską, kad išsaugotume „Neptūno” klubą ir žaidėjus. Tikimės, kad bendram tikslui susitelks ir rėmėjai, ir Klaipėdos krepšinio sirgaliai. Reikia daryti viską, kad išsaugotume komandos trenerį Kazį Maksvytį ir komandos branduolį”, – teigia direktorius.

Nori skaidraus modelio?

Asociacijos Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas „Neptūnas“ valdybos prezidentas Artūras Jakubauskas teigė plačiau situaciją galėsiantis pakomentuoti antradienį, po valdybos posėdžio.

„Turiu visas buhalterines ataskaitas, kad pinigus buvo galima sumokėti, bet jie buvo paleisti kitur. Dabar norima apkaltinti asociaciją, kuri kaip tik išgrynino viską, kas metų metus vyko „Neptūne”, surinko gerą komandą, kuri gerai žaidė. Dedasi labai negeri dalykai. Prieš porą savaičių kalbėjomės ir su fanais, kad valdymo modelis būtų skaidrus. 80 procentų juk remia miestas – tai yra visų klaipėdiečių lėšos, o nori vienas verslininkas ar verslininkų grupė pasiimti visą klubą. Tad norime, kad ir miesto savivaldybė būtų dalininkais”, – sakė A. Jakubauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„Neptūno“ pergalių seriją nutraukė kėdainiškiai

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmadienio vakarą savo arenoje rezultatu 79:92 (26:24, 20:21, 12:20, 21:27) krito prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Šeimininkai pirmieji truktelėjo į ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This