Licėjaus byla: iš baudžiamosios gali virsti civiline?

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teismo nutartimi dar spalio pabaigoje trims mėnesiams nuo pareigų nušalinta Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė šiuo metu laiką leidžia namuose. Ji yra raštu pasižadėjusi, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, be prokuroro leidimo niekur neišvykti.

„Iš pirmo žvilgsnio man tai neatrodo civiliniai santykiai,”- apie STT bylą sakė prokuroras A. Velutis, autorės nuotr.

Ikiteisminiam tyrimui dėl dokumentų klastojimo, svetimo turto iššvaistymo bei piktnaudžiavimo  vadovaujantis Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Velutis „Atvirai Klaipėda“ sakė, jog trijų nusikalstamų veikų padarymu įtariama mokymo įstaigos vadovė aktyviai bendradarbiauja su teisėsauga, teikia jai parodymus, paaiškinimus, tyrimui būtinus dokumentus. „Ji tik pateiktus įtarimus vertina kitaip, sako, kad tai buvo daroma licėjaus labui ir licėjaus naudai“, – sakė prokuroras.

Į klausimą, gal jau ikiteisminis tyrimas eina į pabaigą, jei byla nėra sudėtinga, prokuroras atsakė: „Nesakyčiau, kad ši byla nesudėtinga, nes atkapstyti viską, o tai bandoma padaryti, už ką galimai buvo mokėta licėjaus lėšomis, nėra taip paprasta“. Byloje esą yra daug techninio darbo.

Pasak A. Velučio, įtarimai direktorei pareikšti pagal tai, kas buvo akivaizdu ir žinoma jos sulaikymo metu, tačiau pagal kratų metų paimtus dokumentus dabar žiūrima, ar „netikslingų lėšų panaudojimo nebuvo ir daugiau atvejų“.

Paprašytas patikslinti teiginį, ar pasakymas „buvo akivaizdu“ reiškia už licėjaus pinigus įsigytus baldus, kaip buvo teigta oficialiame pranešime, prokuroras sakė: „Pasakymas „baldai“ būtų apibendrintas. Ten yra daiktų iš „Ikea“ įsigijimas. „Ikeos“ sąskaita tokia įdomi, ten neparašyta vienas kažkoks baldas, yra išskaidoma į sudėtines dalis“. Prokuroras patvirtino, jog pagal minėtą sąskaitą įsigyti daiktai atsidūrė ne licėjaus patalpose, o direktorės ir jos brolio namuose. Jis teigė tikslios įsigytų daiktų sumos nepamenantis, bet „galėtų būti iki 5000 eurų“.

Plona riba

Ikiteisminiam tyrimui, kurį atlieka STT, vadovaujantis prokuroras A. Velutis sako kol kas nematantis pagrindo tyrimo perkvalifikuoti, „tik reikėtų išsigryninti, patikrinti versijas“. Pareigūnas samprotavo, jog riba tarp baudžiamųjų ir civilinių santykių yra „labai plona”, jog „reikia įvertinti visas aplinkybes labai detaliai“.

Paklaustas, ar tai reiškia, jog skambiai pradėta STT  baudžiamoji byla gali virsti civiline, prokuroras teigė taip nesakęs ir pridūrė: „Iš pirmo žvilgsnio man tai neatrodo civiliniai santykiai, bet kai aš matysiu visą bylą, matysiu, kaip bus patvirtintos arba paneigtos visos versijos, tada galėsiu tiksliau pasakyti“.  Prokuroras patikino, jog iki naujųjų metų ikiteisminis tyrimas šioje byloje baigtas nebus.

Klaipėdos licėjaus direktorė R. Kontautienė nuo einamų pareigų yra nušalinta iki 2018 sausio 19 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeiką nuo atsakomybės norėjusi išsukti prokurorė lieka su nuobauda

Klaipėdos apylinkės prokurorei Jolantai Sarpalienei, net ir pasitelkus į pagalbą advokatu tapusį savo kolegą, pirmos instancijos teisme nepavyko panaikinti generalinės ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Švietimas

Mažasis Klaipėdos licėjus – akredituota sveikatą stiprinanti įstaiga

Praėjusių metų pabaigoje prie Nacionalinio sveikatą stiprinančių ugdymo įstaigų tinklo oficialiai prisijungė darželis–mokykla Mažasis Klaipėdos licėjus. Pasak šios ugdymo įstaigos ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This