Apie bailius ir rusų tankus

Nuomonės

Viešojoje erdvėje skelbiama, kad žinomas filosofas, poetas ir publicistas Vytautas Rubavičius buvo priverstas kreiptis į teisėsaugą dėl to, kad buvo įsilaužta į laisvo žodžio propaguotojo kompiuterį, blokuojant pagrindines prieigas prie interneto, kad neprašyti svečiai apsilankė jo namuose, jam pačiam nesant, be to, publicistui buvo pagrasinta ir realiu susidorojimu, ir patarta „keisti požiūrį“.

V. Rubavičius yra tik pavyzdys to, kas pastaruoju metu vis aktyviau reiškiasi ir visoje Lietuvoje, ir, deja, Klaipėdoje taip pat.

Vis dažniau bailiai blokuoja jiems neįtikusių žmonių socialinių tinklų prieigas, facebook.com nuotr.

Kalba eina apie žmones, kurie negali pakęsti kitokių nuomonių, kurie manosi esą visada ir visur teisūs ir kurie naudojasi vienokiomis ar kitokiomis jiems jų padėties suteiktomis teisėmis „blokuoti“, drausti, ištrinti jiems neįtikusius oponentus, parodyti jiems jų „vietą”, nors patys dažniausiai bevelija likti nežinomi ir nematomi.

Visus šituos žmones geriausiai apibūdina vienas paprastas lietuviškas žodis – jie yra tiesiog bailiai. Elementarus bailys (bailiai) užblokavo klaipėdiečio Arūno Marčausko socialinio tinklo paskyrą, elementarus bailys uždraudė viešoje žurnalistų bendruomenės socialinio tinklo paskyroje paskelbti informaciją apie naujo internetinio portalo atsiradimą.

Tačiau apie šio lygio bailius kalbėti neverta, juos čia paminime tik kaip nerimą keliantį faktą.

Kur kas didesnė problema yra ne jie patys, kaip tokie, o tai, kad, turėdami tam tikras realias (o kartais tik tariamas) veiklos galias, jie tokiais ir panašiais savo veiksmais prisideda prie dalies visuomenės, ypač jos jaunesniosios, dar neturinčios savo tvirto įsitikinimų stuburo, požiūrio formavimo, taip pademonstruodami žodžio laisvės, laisvos minties ribas, netiesiogiai tarsi skelbdami: žodžio laisvės bus tiek, kiek mano smegenėlės pajėgios ją suprasti, tiek, kiek ji man, mano užimamam postui, mano aplinkai yra naudinga. O jūs, visi likusieji, neturintys tokių galių, privalote „tilpti“ į mano žodžio laisvės ir demokratijos suvokimo apibrėžimą.

Tai labai pavojinga ir didelį nerimą kelianti tendencija gilių demokratijos tradicijų neturinčiai šaliai, kokia ir yra Lietuva.

Šio tipo bailiai yra tuo pavojingesni, kuo aukštesnes pareigas jie užima, kuo daugiau galių jiems jos suteikia ir kuo labiau jie gali įtakoti visuomenės nuomonių formavimą. Tad svarbiausias uždavinys mums, visuomenei, yra jų tiesiog neprileisti prie valdžios.

Nes būtent šio tipo politiniai bailiai neišdrįso, kaip suomiai, pasipriešinti 1940–aisiais iš Rytų Lietuvą užplūdusiam raudonajam marui, šio tipo bailiai važiavo į Maskvą parvežti „Stalino saulės“ ir šio tipo bailiai lygiai taip pat šiandien, iškilus šaliai realiam pavojui, pirmieji bemat pasipustytų padus ir išdumtų į Vakarus.

Ir jų dabartinė iš pirmo žvilgsnio galbūt nepavojinga „veikla“, blokuojant, ribojant, ištrinant, uždraudžiant jiems neįtikusias nuomones, jų patarimai „keisti požiūrį”, deja, bet yra ne ką mažiau pavojingi, nei realūs rusų tankai.

Juos mūsų drąsūs kariai su sąjungininkais įveiktų nesunkiai, o štai po lapais besislapstančius bailius įveikti nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Tiesa, kol kas vieno ginklo jie visgi bijo. Ir tas ginklas yra viešumas. O žurnalistai tik šį ginklą, deja, ir teturi.

4 Comments

  1. Jolanta

    Kadangi pažįstu Vainorių, didelių vilčių į šį projektą nededu ir nedėjau.”Vakarų eksprese” gabumais jis nesuspindėjo, jam išėjus laikraštis, manau, tapo gerokai įdomesnis. O apie šio veikėjo „gerumą” VE darbuotojams, „atvirumą”, orius atlyginimus, gal geriau patylėsiu… Kaip ir jam reikėtų patylėti apie bailumą.

    Reply
  2. Arūnas Marčauskas

    Lietuvos Respublikos įstatymų ir Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos laikymasis negarantuoja, kad tu nebūsi paskelbtas feisbuko bendruomenės standartų pažeidėju už satyrinę viešųjų asmenų kritiką ir užblokuotas.

    Visus įstatymus, teises ir laisves savo skundais feisbuko administracijai gali staiga suėsti paskirų viešųjų asmenų ir jų organizacijų fanatiški sekėjai bei gausiai užderėjusi feisbukinė Putino chebrytė. Mano feisbuko puslapio puolimo atveju tikrai nėra sunku identifikuoti galimas tų skundžiančių fanatikų grupes. Užtenka peržvelgti tekstus ir memus pačiame feisbuko puslapyje KLAIPĖDIETIŠKI MEMAI/ARŪNAS MARČAUSKAS.

    Reply
  3. Rasa

    Autorė drąsi ir išsakė tiesą. Tas kitos nuomonės negerbimas tampa norma. Pagarba, Palmira!

    Reply
    • Arūnas Marčauskas

      Dera gerbti ne KITĄ NUOMONĘ, bet TEISĘ Į KITĄ NUOMONĘ. Bo gausis taip, kad būsite priversta gerbti kokio kremlino nuomonę.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Ragina Arvydą Juozaitį dalyvauti prezidento rinkimuose

Pirmadienį 55 žymūs visuomenės veikėjai išplatino kreipimąsi į Lietuvos piliečius ir Sąjūdžio pradininką, olimpietį, rašytoją, filosofą Arvydą Juozaitį, ragindami jį ...
2018-06-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This