Darnaus regiono vystymo link

Verslas

Klaipėdos universitete (KU) vykusioje Europos Parlamento nario Broniaus Ropės ir KU organizuotoje diskusijoje „Klaipėdos regiono darnaus vystymosi perspektyva: inovacijų ekosistema“ aptarti inovacijų ekosistemos raidos prioritetai Europos Sąjungos (ES) kontekste ir įvairių dalyvių – valstybės, savivaldos, verslo bei švietimo institucijų – lūkesčiai.

Europarlamentaras B. Ropė pristatė naujo ES finansinio laikotarpio Lietuvos regionų galimybes, vidaus reikalų viceministras Giedrius Surplys – Baltosios regioninės politikos knygos vizijas ir regionų gaivinimo veiksmų planą, Jungtinių Tautų Europos ekonominės komisijos darnaus vystymosi švietimo ekspertė Laima Galkutė – švietimo ir mokslo vaidmenį, siekiant darnaus vystymo, Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Levickis – inovacijų ekosistemos valdymo ir finansavimo modelius, UAB „Profis Group“ vadovas atskleidė jaunojo verslininko viziją sėkmingoje ir inovatyvioje Klaipėdoje.

Regiono ir švietimo institucijų sąveika

B. Ropė ir E. Juzeliūnas, organizatorių nuotr.

KU rektorius Eimutis Juzeliūnas pabrėžė, kad Klaipėdos regiono inovacijų ekosistemą sudaro tarpusavyje sąveikaujančios aukštosios mokyklos, verslo įmonės ir valstybės bei savivaldos institucijos.

„Sąveiką mes matome su Klaipėdos miesto kolegijomis – Klaipėdos valstybine kolegija ir Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla. Svarbu akcentuoti, kad bendradarbiauja nepriklausomos institucijos. Jau pasirašėme konsorciumo sutartį, kad nebūtų nereikalingos konkurencijos, atvirkščiai – lengvai būtų galima pereiti iš vienos studijų pakopos į kitą“, – pranešime cituojamas E. Juzeliūnas.

Rektoriaus teigimu, KU išliks daugiasritis, tačiau specializuotas universitetas, labiau orientuotas į jūrinį sektorių, nors kartu teigta, kad nebus apleisti ir humanitariniai ir socialinių mokslai, kurie yra svarbūs, siekiant darnaus regiono vystymo.

Tarp verslo ir mokslo – atotrūkis  

Inovacijų ekosistemos modelyje verslas yra glaudžiai susijęs su akademiniu pasauliu. AB „Vakarų laivų gamyklos“ generalinio direktoriaus ir KU Tarybos pirmininko A. Šileikos teigimu, Klaipėdos regiono problema ta, kad čia vyrauja pramonė, kuri nekuria aukštųjų technologijų.

Pasak A. Šileikos, šiandien tarp verslo ir mokslo yra didelis atotrūkis. „Verslas greitai prisitaiko ir geba savo problemas spręsti pats. Tačiau tikrai yra sričių, kur būtini moksliniai tyrimai, akademinio pasaulio įžvalgos. Mokslas turi būti šalia verslo“, – teigia KU Tarybos pirmininkas. Jis akcentavo, kad Klaipėdos regionui būtina universiteto lyderystė ne tik atliekant mokslinius tyrimus ar kuriant technologijas, bet ir rengiant specialistus. Taip universitetas prisidėtų prie tvarios verslo plėtros regione.

KU rektorius priminė, kad universitetas su verslu jau veikia dviejuose klasteriuose. Tačiau KU siekia glaudesnio ryšio su regiono verslu, nori, kad verslo atstovai prisidėtų prie universiteto valdymo, formuotų universiteto tikslus, uždavinius ir strategiją.

Europos parlamentaras B. Ropė, pristatydamas finansines Lietuvos regionų galimybes, teigė, kad „Lietuva yra per daug centralizuota, norėtųsi, kad būtų ne statistiniai, bet faktiniai regionai. Nelaukime, kol kažkas tai padarys už mus. Galimybių įgyvendinti tikslus tikrai yra.“

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdoje - pirmasis šalyje metodinis STEAM centras

Pernai rugsėjį veiklą pradėjusi Klaipėdos universiteto (KU) metodinio STEAM centro komanda balandžio 12 d. simboliniu juostos kirpimu pažymės pirmojo Lietuvoje ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Švietimas

Rektoriumi būti jau nori tik vienas kandidatas

Viešame konkurse į Klaipėdos universiteto (KU) rektoriaus postą liko tik vienas kandidatas, po to, kai kitas registruotas pretendentas atsiėmė savo ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This