Trejus metus nagrinėtoje byloje – griežtas nuosprendis

Kriminalai ir nelaimės

Nuo 2014 -ųjų lapkričio Klaipėdos apygardos teisme nagrinėtoje organizuoto ginkluoto nusikalstamo susivienijimo narių byloje trečiadienį paskelbtas griežtas nuosprendis.

Tiesa, jį išgirdo nebe 13, o 12 vadinamųjų agurkinių organizuotos grupuotės narių, nes vienas iš jų, Česlovas Stanevičius, kol vyko teismas, mirė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Grupuotės vadeiva įvardijamas Saulius Velečka nuteistas 14,5 metų laisvės atėmimo bausme. Kadangi 4 metus jis jau atsėdėjo, už grotų nuteistajam liks praleisti 10,5 metų.

Kitiems agurkiniams – Audriui ir Dariui Petkauskams, Norbertui Tučkui,  Tadui Petrošiui, Linui Perminui, Tadui Vieraičiui, Sauliui Vyšniauskui ir  Dmitrij Romanovič –  teismas skyrė nuo 14,5 iki 4 metų laisvės atėmimo bausmes. Jas nuteistieji pasiųsti atlikti į pataisos namus.

Trys kaltinamieji – Gintautas Cegelskis, Kęstutis Liukaitis ir Redas Vilkauskas – realių laisvės atėmimo bausmių išvengė, atsipirkę lygtiniu teistumu.

Kauniečių agurkinių grupuotė buvo kaltinama 2005–2014 m. neteisėtai disponavusi labai dideliais narkotinių medžiagų kiekiais, jų kontrabanda bei kitais sunkiais nusikaltimais. Narkotikų kontrabandą agurkiniai vykdė ir už Lietuvos ribų, jos keliai vedė į kelias Europos Sąjungos valstybes, taip pat Ukrainą, Baltarusiją ir Rusiją, o visą sudėtingos bylos medžiagą sudarė 153 tomai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tarp grupuotės įvykdytų nusikaltimų buvo įvardintas ir verslininko Vidmanto Sadausko nužudymas 2011 m. Kaune, tačiau Klaipėdos apygardos teismas dėl šios žmogžudystės pripažino kaltu tik vieną D. Romanovič, o S. Velečką dėl šio epizodo išteisino.

Kai kurie teisiamieji buvo išteisinti ir dėl kitų nusikalstamos veikos epizodų, pvz., dėl rengimosi nužudyti vieną nusikalstamo pasaulio atstovą, keli iš jų pripažinti nebuvę grupuotės nariais, tačiau tai išvengti galutinių realių laisvės atėmimo bausmių jiems nepadėjo, nors dauguma kaltinamųjų savo kaltės ir nepripažino.

Teisėjų kolegija nurodė konfiskuoti per 400 tūkst. eurų vertės kaltinamųjų turtą, įsigytą iš nusikalstamu būdu gautų lėšų, taip pat ir jų turtą, registruotą kitų asmenų vardu. Valstybės naudai kaip nusikalstamos veikos priemonės bus konfiskuoti ir 3 automobiliai bei vilkikas.

Teismas taip pat nusprendė iš nuteistojo D. Romanovič priteisti per 57 tūkst. eurų sumą padarytai turtinei ir neturtinei žalai, kurią patyrė nužudyto verslininko artimieji, atlyginti.

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis neįsiteisėjęs, jį galima skųsti apeliacine tvarka.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos teismas bausmes agurkiniams skaičiavo teisingai

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį išnagrinėjo penkis prokuroro skundus, pateiktus dėl Klaipėdos apygardos teismo nutarčių, kuriomis išaiškinta, kad penki vadinamojoje agurkinių nusikalstamo ...
2020-07-09
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos teismas agurkiniams buvo per švelnus

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį pakeitė Klaipėdos apygardos teismo 2017 m. gruodį priimą nuosprendį, priimtą agurkinių nusikalstamo susivienijimo byloje, kurioje sunkiais ...
2020-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Prokuroro netenkina per švelnus nuosprendis agurkiniams

Generalinės prokuratūros prokuroras nesutinka su Klaipėdos apygardos teismo 2017 m. gruodžio 20 d. priimtu nuosprendžiu vadinamųjų agurkinių nusikalstamo susivienijimo byloje. ...
2018-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This