Naftininkų byloje – griežtos bausmės

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje du buvę valstybės valdomos AB „Klaipėdos nafta“ vadovai ir su ja dirbusios įmonės „Naftos grupė“ atstovai bei vienas buvęs bankininkas kaltinti lėšų iššvaistymu, turto pasisavinimu, pinigų plovimu ir kitais nusikaltimais.

Teisėjas Zigmas Pocius paskelbė, kad visi kaltinamieji, taip pat ir du juridiniai asmenys – „Naftos grupė” ir „Artilona” – yra kalti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ir nelaisvė, ir finansinės sankcijos

Kaltinimai byloje buvo pareikšti „Naftos grupės“ savininkams ir darbuotojams: 47 metų Antanui Urbučiui, 45 metų jo broliui Arturui Urbučiui bei Svetlanai Popovai. Atsakomybėm patraukta ir pati „Naftos grupė“ bei bendrovei „Artilona“. Kitą kaltinamųjų grupę sudarė buvęs „Klaipėdos naftos” (KN) generalinis direktorius Jurgis Aušra ir buvęs komercijos direktorius Ričardas Milvydas bei buvęs Šiaulių banko regiono valdytojas Andrejus Vaičiulis, kuris yra Arturo Urbučio uošvis.

Teismo teigimu, visų kaltė visiškai įrodyta liudytojų bei specialistų parodymais bei kriminalinės žvalgybos įrodymais.

Arturui Urbučiui, padariusiam 11 nusikalstamų veikų, skirta 7 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose. Kol sprendimas įsigalios jam palikta kardomoji priemonė – 14 481 Eur užstatas.

Pasak teismo, jis buvo visų nusikalstamų veikų organizatorius, tad yra labiausiai pavojingas visuomenei ir jam turi būti skirta didesnė nei vidutinė bausmė.

Antanas Urbutis už grotų pasiųstas 6 metams – irgi ilgiau nei vidutinė bausmė. Jis padarė 2 sunkius ir 3 apysunkius nusikaltimus. Antanui Urbučiui taip pat taikomas 14 481 Eur užstatas.

Svetlanai Popovai už tris sunkius nusikaltimus skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas tokiam pačiam laikotarpiui. Anot teismo, jos vaidmuo buvo nepagrindinis, tad tokia bausmė ir 950 eurų įmoka į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą yra tinkamas verdiktas.

Andrejui Vaičiuliui už vieną sunkų ir tris apysunkius nusikaltimus teismas skyrė 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir jos vykdymą atidėjo 3 metams bei skyrė tokią pačią įmoką į minėtąjį fondą. Teismo teigimu, jis buvo nusikaltėlių padėjėjas, bet atliko reikšmingą vaidmenį. Visgi buvo atsižvelgta į A. Vaičiulio amžių ir sveikatą.

Į tas pačias aplinkybes buvo atsižvelgta ir skiriant bausmę Jurgiui Aušrai. Jis sulaukė 3 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmės su atidėjimu 3 metams bei tokios pačios finansinės baudos kaip S. Popova bei A Vaičiulis.

Ričardas Milvydas gavo 5 su puse metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Ji skirta didesnė nei vidurkis, nes kaltinamasis kategoriškai neigė padaręs nusikaltimus bei gavęs iš Arturo Urbučio 3,256 mln. eurų ir beveik 176 tūkst. JAV dolerių kyšį už palankius ,,Naftos grupei“ veiksmus, jai teikiamą konfidencialią informaciją, derinamus jos oficialius dokumentus ir kita. Jo kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Naftos grupei” skirta 1,318 mln. eurų bauda, „Artilonai” – 112 980 Eur bauda.

Iš Arturo ir Antano Urbučių dar priteista po 3,05 mln. eurų, iš Svetalonos Popovos – 1 mln. eurų, kuriuos jie pasisavino iš „Naftos grupės” neteisėtai išgrynindami ir taip sumažindami įmonės mokėtiną pelno mokestį. Konstatuota, kad ,,Naftos grupė” ir dvi Arturo Urbučio realiai valdomos užsienio bendrovės suklastodavo atliktų darbų priėmimo perdavimo aktus bei sąskaitas faktūras, pagal kurias šios bendrovės neva teikė ,,Naftos grupei“ įvairias paslaugas. Su minėtoms bendrovėms už tariamas paslaugas buvo atsiskaityta, vėliau pinigai padedant S. Popovai buvo išgryninami, atliekami įvairūs sandoriai. Dalis nusikalstamu būdu gautų pinigų buvo legalizuota per UAB ,,Artilona“.

Iš Ričardo Milvydo priteista 3,05 mln. eurų ir 175 549 JAV dolerių, kuriuos jis gavo kaip kyšį.

Iš visų nuteistųjų fizinių asmenų solidariai priteista atlyginti KN padarytą 20,879 mln. eurų žalą bei 5 proc. palūkanas.

Iš Urbučių ir S. Popovos bei „Naftos grupės” valstybei priteista 2,3 mln. eurų nesumokėto pelno mokesčio.

Taip pat visi nuteistieji solidariai turės atlyginti KN jos bylinėjimosi išlaidas – 10 tūkst. eurų. Įmonė iš viso tam išleido 14 732 eurus, tačiau teismas, atsižvelgdamas į bylinėjimosi trukmę bei pateiktus dokumentus, priteisė mažesnę sumą. KN šioje byloje atstovavo buvęs Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius.

Visų nuteistųjų turtui taikomi naudojimo apribojimai iki nuosprendžio įsigaliojimo. Jis per 20 dienų dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

Kas toliau?

Teismas konstatavo, kad Jurgis Aušra piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi priėmė ,,Naftos grupei“ palankius sprendimus: pasirašė sutartį, suteikiančią šiai įmonei išskirtinę teisę per KN terminalą tiekti vakuuminį gazolį, papildomomis sutartimis rezervavo terminalo pajėgumus šios įmonės tiekiamiems naftos produktams ir kt. ,,Naftos grupei“ nepatiekus sutartų kiekių, AB ,,Klaipėdos nafta“ 2006-2010 m. laikotarpiu patyrė per 20 mln. eurų nuostolių.

Be to, J. Aušra nepagrįstai išrašė ,,Naftos grupei“ kreditinių sąskaitų už daugiau kaip 600 tūkst. eurų – KN sumokėjusi šią sumą AB ,,Lietuvos geležinkeliai“ už vagonų prastovas, atsisakė ją išsireikalauti.

Po nuosprendžio paskelbimo J. Aušra žurnalistams teigė, kad fiziškai jaučiasi blogai, nes jau patyrė dvi širdies operacijas ir į posėdį atėjo vaistų išgėręs, jų turės gerti ir toliau.  Tačiau sprendimo sakė neskųsiantis, nes „reikėtų paklausyti, kaip jo širdis plaka”. Esą jį vis tiek skųs kiti bylos dalyviai.

Jis tvirtino, jog KN nebuvo padaryta jokia žala.

„Savo vadovavimu laikotarpiu įmonę, kurios nenorėjo niekas net už dolerį imti, padariau pelninga, mokančia didžiulius dividendus. Viršydavome projektinius pajėgumus, kraudavome daugiau nei 8 milijonus tonų. Fiziškai daugiau krauti nebuvo galima, tai kokia gali būti žala? O kiek dabar krauna „Klaipėdos nafta”? 4-5 milijonus. Vaakuminis gazolis, apie kurį čia kalbama, nebekraunamas, nes lietuviški ekspeditoriai buvo išvaryti, o rusiškieji išėjo kitur. Čia Vilniuje sukurpta politinė byla, kai „Klaipėdos nafta” pralaimėjo teismus „Naftos grupei”. Kiek auditorių žiūrėdavo ir tikrindavo, niekas jokių pretenzijų nereikšdavo. Kiek ministrų pasikeitė kol vadovavau – visiems irgi viskas buvo gerai”, – teigė J. Aušra.

Arturas Urbutis sakė, kad sprendimas dėl nuosprendžio skundimo bus priimtas išgirdus teisininkų nuomonę.

Tuo metu vienas iš advokatų teigė, kad čia jau net netinka standartinė frazė „susipažinsime su teismo motyvais”. Sprendimas, anot jo, bus vienareikšmiškai skundžiamas.

Jurgį Aušrą KN vadovo pareigose pakeitęs Rokas Masiulis, vėliau tapęs energetikos ministru, o dabar esantis susisiekimo ministru, savo „Facebook” profilyje šį teismo sprendimą pavadino „istoriniu, į kurį reikia atkreipti dėmesį”.

„Plataus masto valstybės turto pasisavinimas sulaukė teismo sprendimo. Kova su korupcija yra sunki, bet įmanoma. Pradėję dirbti „Klaipėdos naftoje“ 2010 metais radome valstybės turto grobstymo schemas ir kreipėmės į teisėsaugą. Po 7 metų atėjo ir sprendimas. Pagrindinis tikslas – mūsų valstybės skaidrėjimas pasiekiamas tik atkaklumu ir griežtumu. Šis darbas nėra malonus, bet būtinas. Noriu tikėti, kad tokios bylos kaip ši atgrasys tuos, kurie valstybės kišenę nori naudoti kaip savo”, – rašo R. Masiulis.

1 Comment

  1. Poetas (didžios istorijos įkvėptas)

    Apsidergė iki ausų. Visi ten toje „Gaidžių grupėje” pastatę skiauteres buvo, laktos auksu dengtos, o dar ir viena višta prikirpta. Uždarė tvartą, visus padriskusius gaidžius išvaikė ir vieną nupešiotą vištą… Gal pagaliau tikrai jau viskas???

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This