Klaipėdietė Europos čempionate pasirodė geriausiai tarp Baltijos šalių bėgikų

Sportas

Kasmet vykstančiame 24-ajame SPAR Europos kroso čempionate šiemet buvo užfiksuotas rekordinis dalyvių skaičius. Šamorine (Slovakija) susirungė 590 bėgikų iš 38 Europos šalių. Į Slovakiją vyko ir ir trys klaipėdiečiai.

Lietuvos kroso rinktinę sudarė Monika Šaltenytė (Vilnius), Auksė Linkutė (Šiauliai), Kamilė Vaidžiulytė (Šiauliai), Greta Karinauskaitė (Šiauliai), Ramunė Klybaitė (Pakruojis), Simas Bertašius (Vilnius), Giedrius Valinčius (Marijampolė). Į Šamoriną vyko ir klaipėdiečiai Eglė Morenaitė (treneris Mindaugas Krakys, pirmoji Eglės trenerė Laima Bloškienė), Ugnė Žvinklytė (trenerė Jolanta Beržinskienė) ir komandos vadovas Mindaugas Krakys.

Europos kroso čempionate jaunimo iki 23 m. amžiaus grupėje klaipėdietė Eglė Morenaitė tarp 63 dalyvių užėmė 26 vietą (6,28 km – 21 min. 56 sek.). Tai – aukščiausia Lietuvos bėgikų pozicija Europos kroso čempionatuose.

Europos jaunimo iki 23 m. čempione tapo Vokietijos bėgikė Alina Reh 6,28 km bėgimo nuotolį įveikusi per 20.22 min, antrąją vietą užėmė jos komandos draugė dukart Europos jaunimo čempionė Konstanze Klosterhalfen (20.25), bronzos medalį iškovojo Jessica Judd iš Didžiosios Britanijos kroso bėgimo trasoje sugaišusi 20.45 min.

Nuo šiol komandinei įskaitai čempionate sumuojamos pirmų trijų finišavusių sportininkių vietos (pernykščiame čempionate keturių). Komandinėje įskaitoje merginų jaunimo iki 23 m. amžiaus grupėje nugalėjo Didžiosios Britanijos bėgikės, surinkusios 12 taškų, antros – Vokietijos sportininkės (15 tšk.), trečios – Turkijos merginos su 45 taškais.

Jaunimo iki 20 m amžiaus grupėje 4,18 km bėgimo nuotolyje Klaipėdos atstovė Ugnė Žvinklytė užėmė 87 vietą tarp 104 dalyvių (15.40 min.). Nugalėjo Didžiosios Britanijos bėgikė Harriet Knowles-Jones (13.48), antra finišavo Anna Lili Toth iš Vengrijos (13.59), trečioji finišo liniją kirto vokietaitė Miriam Datke (14.03).

Ugnė kartu su komandos draugėmis (individualioje įskaitoje Monika Šaltenytė užėmė 70 vietą, Kamilė Vaidžiulytė 73 vietą, Greta Karinauskaitė 92 vietą, Ramunė Klybaitė 96 vietą, Auksė Linkutė 98 vietą) komandinėje įskaitoje surinko 230 taškų ir užėmė 16 vietą tarp 20-ies šalių. Aplenktos Austrija, Slovėnija, Slovakija ir Kroatija.

Čempionate komandinėje įskaitoje nugalėjo Didžiosios Britanijos merginos, surinkusios 21 tašką, antros Italijos bėgikės su 33 taškais, trečios Ispanijos sportininkės (47 tšk).

Suaugusiųjų grupėje startavo tik vienas lietuvis Simas Bertašius. Jis 10,18 km nubėgo pr 31 min. ir 35 sek. Jis užėmė 49-ą vietą. Europos čempionu tapo natūralizuotas Afrikos atstovas iš Kenijos turkas Kaanas Kigenas Ozbilenas 29 min. 45 sek.

Jaunimo iki 20 m. amžiaus grupėje marijampolietis Giedrius Valinčius užėmė 80 vietą. Jo amžiaus grupėje į startą stojo 109 dalyviai. Giedrius 6,28 km bėgimo nuotolį įveikė per 20 min. 18 sek.

Šioje amžiaus grupėje antrus metus iš eilės Europos čempionu tapo Norvegijos jaunoji bėgimo žvaigždė Jakobas Ingebrigtsenas.

Pirmą kartą Europos kroso čempionatų istorijoje buvo vykdoma mišri kroso estafetė, kai kiekvienas iš dviejų moterų ir dviejų vyrų turi įveikti 1,5 km raižytos vietovės nuotolį (vandens duobės, mediniai rąstai, kliūtys, dirbtiniai kalneliai, smėlio ir žolės atkarpos). Estafetėje nugalėjo Didžiosios Britanijos sportininkai, antri buvo čekai (iškovoję pirmąjį medalį Europos kroso čempionatų istorijoje), treti – ispanai.

Europos čempionate išdalinta 40 medalių komplektų ( individualioje ir komandinėje įskaitoje)

Daugiausia medalių susižėrė Didžiosios Britanijos komanda (5 aukso ir 4 bronzos medaliai), antra Turkijos komanda (3 aukso, 1 sidabro ir 3 bronzos medaliai), trečia Prancūzijos komanda (2 aukso ,2 sidabro ir 1 bronzos medalis).

KOMENTARAS

Mindaugo KRAKYS, Lietuvos rinktinės vidutinių ir ilgų bėgimo nuotolių vyr. treneris

Šamorinas pasitiko savo svetingumu ir nepakartojamomis sporto bazėmis. Tai 100 hektarų plote sporto miestelis šalia Dunojaus, ir tik 20 km nutolęs nuo Slovakijos sostinės Bratislavos. Visos sporto bazės 100 hektarų plote. Atsiminkite šio miestelio pavadinimą, nes nuo šiol šioje vietoje vyks skirtingų sporto šakų Europos ir pasaulio čempionatai, sporto festivaliai ir žaidynės. Tai geriausias Europos kroso čempionatas ir varžybų organizatoriai iškėlė kartelę gana aukštai.

Džiaugiuosi, kad šiemet pavyko pakartoti aukščiausią Lietuvos bėgikų pasiekimą Europos kroso čempionatuose bei deleguoti gausiausią Lietuvos komandą nuo 1994 metų, kai įvyko pirmasis Europos kroso čempionatas Anwicke, Didžiojoje Britanijoje.

Smagu, kad krosas (bėgimas gamtiniu reljefu) Lietuvoje populiarėja. Nuo 2014 metų Lietuvos kroso taurės etapai vyksta skirtingose Lietuvos vietose, o finalinis etapas vyksta gražiame gamtos kampelyje – Kuršių Nerijos nacionaliniame parke Smiltynėje. Po šių varžybų stipriausi šalies bėgikai iškovoja teisę atstovauti Lietuvai Europos kroso čempionate.

Mūsų šalies kroso čempionatų negalima lyginti su Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Prancūzijos, Italijos, Turkijos ir Vokietijos čempionatais. Mūsų meistriškumo lygis yra skirtingas ir mes dar jauni kovoti su šiom valstybėm. Kiekviena iš šių šalių deleguoja ne po vieną, o net po šešis sportininkus, todėl ir mūsų sportininkų pozicijos atrodo popieriniame variante prastesnės. Bet mes galime konkuruoti su šių šalių atstovais. Pirmiausiai ką mes turime padaryti – tai organizuoti Baltijos šalių kroso čempionatą.

Eglės Morenaitės pasirodymą vertinu puikiai. Eglei tai trečias Europos kroso čempionatas, iki tol jai sekėsi prasčiau – užimtos 60 ir 66 vietos jaunimo iki 20 metų amžiaus grupėse. Šiemet sportininkė perėjo iki 23 metų amžiaus grupę ir jai teko rungtyniauti su dvejais metais vyresniom sportininkėm.

Kasmet sportininkė ruošiesi šiam startui negailėdama savęs, bet Eglei gerai pasirodyti varžybose neleido patirtos mikrotraumos. Nors 2016 m. Europos klubų kroso taurėje, kuri vyko Kastamonu (Turkijoje) Klaipėdos lengvosios atletikos sporto klubo „Nikė“ narė įveikė 2015 m. Europos jaunimo iki 20 metų 3000 metrų kliūtinio bėgimo čempionę Erol Sumeye iš Turkijos ir užėmė septintą vietą. Iki šiol tai aukščiausias Lietuvos bėgikų pasiekimas Europos klubų kroso taurėje. Čempionate Eglė pirmą kilometrą bėgo atsargiai ir nesivėlė į kovą su pajėgiom varžovėm ir tai pasiteisino, antrame kilometre ji sugebėjo iš 50-os vietos pakilti į 13-ąją vietą. Tačiau varžovių pasiūlyto bėgimo tempo išlaikyti nepavyko, bet Eglė finišavo 26-oje pozicijoje ir tai geriausias rezultatas tarp Baltijos šalių bėgikų (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) šiame čempionate.

Geriausiai iš Latvijos sportininkų šiame čempionate pasirodė suaugusiųjų amžiaus grupėje Janis Grigensons 10,18 km bėgimo trasoje užėmęs 42 vietą, o iš Estijos sportininkų jaunimo iki 20 m. amžiaus grupėje Leonid Latsepov 6,28 km atbėgo 83–ias.

Ugnės Žvinklytės pasirodymą vertinu gerai. Ugnei tai pirmas Europos kroso čempionatas. Sportininkė dar jauna, savo egzaminą Europos arenoje ji išlaikė, visgi jai teko rungtyniauti su patyrusiom ir tituluotom sportininkėm. Ugnė su merginų komanda užėmė 16 vietą.

Merginų komandai buvo iškeltas tikslas aplenkti 4-5 Europos komandas. Tačiau supranti, kad šalia tokios rinktinės kaip Ukraina (15 vieta), Rumunija (14 vieta) ir Lenkija (13 vieta) yra įveikiamos, mūsų šalies atstovėms paprasčiausiai pritrūko patirties. Kiek anksčiau būtų pradėjusios atakuoti šių valstybių atstoves, merginoms būtų pavykę nugalėt. Merginų startą vertinu teigiamai, komanda savo tikslą pasiekė.

Šiame čempionate Lietuvos komanda įgijo gerą patirtį ir įkrovė savo baterijas sekantiems metams. 2018 metais Europos kroso čempionatas vyks Tilburge (Olandija). Tikiuosi, kad Tilburge Lietuvos kroso komanda bus gausesnė nei Šamorine ir kad 2019 metais Baltijos šalių kroso čempionatas įvyks Smiltynėje .

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Laisvės gynėjų takais bėgo jau 20 kartą

Sekmadienį nepaisydami darganoko oro ir vėjo į jubiliejinį, dvidešimtąjį bėgimą „Laisvės gynėjų takais" ties Girulių televizijos bokštu ir Vasaros estrada susirinko per 350 bėgikų. 
2020-01-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vėl bėgo nešdami gerumą

Lietuvos verslo kolegija sekmadienį vėl pakvietė į šventinį-labdaringą bėgimą, kurio metu visos surinktos kaip startinis laisvanoriškas mokestis lėšos skiriamos Maltiečiams, globojantiems vienišus ir savimi negalinčius pasirūpinti senelius.
2019-12-15
Skaityti daugiau

Sportas

Klaipėdiečių startai Europos kroso čempionate

Lisabonoje (Portugalija) pasibaigęs Europos kroso čempionatas buvo sėkmingas Lietuvos atletams. Kartu su šalies bėgikais gerai pasirodė ir klaipėdiečiai. Mišrioje kroso ...
2019-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This