Bažnyčioje – šventinis pokalbis apie išbandymus ir Dievo dovanas

Sveikata

Netradiciškai metų pabaigą vainikavo Klaipėdos miesto vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubas „Smalsučiai“. Klubo vadovė Ina Juotkienė visus klubo narius – vaikučius ir jų artimuosius – pakvietė į specialiai jiems organizuotą susitikimą su Klaipėdos Kristaus Karaliaus parapijos klebonu Virgilijumi Poškumi.

Pamoksle „Švenčių, tikėjimo ir vilties įtaka skausmo ir kančios akivaizdoje“ klebonas V. Poškus vaizdžiai, vaikams suprantama kalba, pasakojo apie tai, kuo svarbus šventinis laikotarpis nuo Kalėdų iki Trijų Karalių ir kaip jį dera praleisti. Klebonas akcentavo tai, kam dauguma neteikiame svarbos – būtinybę kasdien atrasti mus džiuginančių dalykų.

Dievo įsakymuose nėra prisakyta nei dirbti, nei mokytis. Dievas pamiršo apie tai pasakyti? Nepamiršo. Anot klebono, Dievas suprato, kad, norėdami gerai gyventi, mokytis ir dirbti stengsimės patys. Jis žinojo, kad, įsisukę į darbus, pamiršime, jog reikia šventes švęsti, ilsėtis. Kodėl tai svarbu? Žmogaus organizmą klebonas prilygino mašinos varikliui. Šis aušinamas specialiu skysčiu, o žmogaus širdis – džiaugsmu. Kad mūsų širdys neperkaistų, neperdegtų, būtina joms suteikti džiaugsmo. Kalėdinis laikotarpis yra metas pasitikrinti, ar viskas gerai su mūsų širdimis.

Bendraudamas su parapijiečiais, V. Poškus pastebi, kad yra daug geros valios žmonių, kurie patys nebežino, ar yra dalykų, kurie juos džiugina. Tai yra todėl, kad nuo skausmo, kančios, nevilties mūsų širdys gūžiasi, sustabarėja. Kad taip nenutiktų, „Smalsučių“ vaikams prisakyta kasdien iki Trijų Karalių save nudžiuginti bent trimis skirtingais dalykais. Suskaičiuota, kad iki 2018 m. sausio 7 d. kiekvienas vaikas ir jų tėveliai save turi „pagirdyti“ bent 45-iais džiaugsmo lašais. Šie džiaugsmo lašeliai – kaip žvaigždės giedrame nakties danguje: nors tamsos daugiau, bet žvaigždės nušviečia kelią.

Dar vienas svarbus dalykas, kurį pastebėjo klebonas, – besidžiaugianti širdis niekad nesiekia skaudinti kitų. Priešingai – džiaugsmas yra užkrečiamas, todėl džiaugdamiesi, patys to nejausdami geras emocijas „pasėjame“ kitiems. O juk ir Šventajame Rašte yra prisakyta – mylėk artimą savo kaip pats save. Būtent laikas ir šalia esantys žmonės yra didžiausios vertybės. Išgydę savo širdis džiaugsmu, gydome ir šalia esančius žmones.

Čia pat, bažnyčioje, klubo „Smalsučiai“ vadovė I. Juotkienė, padedama klebono, išdalijo dovanas – šiuolaikines cukraus kiekio kraujyje matavimo priemones, kurios buvo pirktos iš lėšų, surinktų akcijos „1 dūris vietoj 140“ metu. Šioje gerumo akcijoje dalyvavo 13 Klaipėdos ugdymo įstaigų.

Vėliau visų laukė klubo vadovų dovana – šventiniai pietūs.

Klaipėdos miesto vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubas „Smalsučiai“ savo veiklą skaičiuoja septynioliktus metus.. Keletą metų klubas nevykdė veiklos, todėl mintis atgaivinti klubo veiklą Inai ir Dariui Juotkams kilo tada, kai cukriniu diabetu susirgo jų tuomet 10 metų dukra Miglė. Klubas suvienijo klaipėdiečius, auginančius cukriniu diabetu sergančius vaikus, o tai reiškia, – susiduriančius su panašiais rūpesčiais (nuolatinis cukraus kiekio kraujyje matavimas, nuolatinės insulino injekcijos į pilvą ir šlaunį, būtinų priemonių (pompų) įsigijimo galimybės, ligoniuko priežiūra ir kt.).

Dalijimasis patirtimi, priemonių, kurios leistų pagerinti mažųjų ligoniukų gyvenimo kokybę paieška, darbas su įstatymų leidėjais ir net bendro laisvalaikio leidimas – tokia šiandien yra „Smalsučių“ kasdienybė.

Bene rimčiausias „Smalsučių“ klubo pasiekimas – Seime priimtas įstatymas dėl insulino pompų ir sensorinių daviklių kompensavimo vaikams ir jaunuoliams iki 24 metų. Tam numatyta skirti 1 mln. eurų.

Nuveiktas didžiulis darbas, įtikinėjant Seimo narius pirmąkart priimti įstatymą, kuris neabejotinai palengvins
visos Lietuvos vaikų ir jaunuolių, sergančių cukriniu diabetu, kasdienybę. Tai yra didžiausias tikro džiaugsmo lašas ne tik visiems „Smalsučiams“ ir jų tėveliams, bet ir visiems Lietuvos vaikams, kurie serga cukriniu diabetu.

Daug vertingos informacijos skelbiama ir vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubo „Smalsučiai“ „Facebook“ paskyroje. Šį puslapį nuolat pildo pati klubo vadovė Ina. Ši nepaprastai energinga, pozityvi, draugiška moteris yra ir įvairių iniciatyvų autorė. Jos dėka apie cukrinį diabetą sužinojo daugybė Klaipėdos moksleivių, mokytojų, įvairių organizacijų. Ir vaikai, ir suaugusieji organizavo gerumo akcijas, rinko lėšas, siekdami padėti įsigyti būtinas priemones naujai diagnozuotų diabeto atvejų aukoms, tarp kurių – ir vos dvejų metukų sulaukusi mažylė.

Aušra Lukauskienė

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Nemokamai tikrins dėl cukrinio diabeto

Vienam iš dviejų cukriniu diabetu sergančių suaugusių žmonių liga lieka nepastebėta. Ši statistika neramina Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) gydytojus endokrinologus, ...
2023-11-12
Skaityti daugiau

Sveikata

Sergantiems cukriniu diabetu - daugiau kompensuojamų priemonių

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, jog sergantiems cukriniu diabetu nuo liepos 1 d. padidės kompensuojamų priemonių apimtys. Didžiausia naujiena – suaugusiems ...
2023-04-12
Skaityti daugiau

Sveikata

Kviečia konsultacijoms ir patikrai dėl cukrinio diabeto

Cukriniu diabetu pasaulyje praėjusių metų duomenimis sirgo 537 mln. žmonių. Tarptautinės diabeto federacija (IDF) prognozuoja, kad iki 2045 metų ja ...
2022-10-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This