Pašto pastatų likimas dar neaiškus

Svarbu, Verslas

Vadovybės pokyčiai Lietuvos pašte užšaldė ir planuotus sandorius dėl šios įmonės nekilnojamojo turto, tad iki šiol nėra aišku, kas taps Klaipėdos centrinio pašto savininku. Neaišku ir, ar miestui pavyks įsigyti buvusias pašto patalpas, esančias senamiestyje.

Lietuvos paštas dar liepą paskelbė, kad „siekdamas realizuoti veikloje nebenaudojamus nekilnojamojo turto (NT) objektus ar juose esančias perteklines patalpas”, viešo konkurso būdu ketina parduoti Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatus. Klaipėdos centrinio pašto pastatas specialistų buvo įvertintas apie 1,6 mln. eurų.

Tą patį mėnesį Klaipėdos miesto taryba pritarė siūlymui įsigyti senamiestyje esančias kovą uždaryto pašto skyriaus, klaipėdiečių vadinto Balandžių paštu, patalpas.

Savivaldybės atstovai teigia, kad į Lietuvos paštą dėl senamiestyje esančių patalpų buvo kreiptasi jau keletą kartų, tačiau jis vis nesuformuluoja pasiūlymo. Martyno Vainoriaus nuotr.

Lietuvos pašto Komunikacijos grupės vadovas Tomas Bašarovas „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad visi dėl centrinių paštų pastatų gauti pasiūlymai su neatplėštais vokais buvo grąžinti jų teikėjams, nes bendrovė neturėjo Valdybos bei generalinio direktoriaus.

„Tolimesnius sprendimus tiek dėl Klaipėdos centrinio pašto, tiek kitų NT objektų realizavimo rinkoje priims naujai suformuota Lietuvos pašto valdyba”, – teigė jis.

Kadangi visi gauti pasiūlymai su neatplėštais vokais grąžinti, tad, anot T. Bašarovo, nežinoma, ar tarp jų buvo pasiūlymų dėl Klaipėdos centrinio pašto.

Klaipėdos Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad į Lietuvos paštą dėl senamiestyje esančių patalpų buvo kreiptasi jau keletą kartų, tačiau jis vis nesuformuluoja pasiūlymo.

„Kiek žinau, jie dar turi išsispręsti klausimus dėl patalpose esančių autorinių darbų. Galbūt sausį sulauksime pasiūlymo ir bus galima pradėti derybas”, – sakė E. Simokaitis.

Pastatas Aukštojoje g. yra pastatytas XIX a. ir priklauso statinių kompleksui, kurį sudaro penki XVIII–IX a. simetriški, mansardiniais stogais dengti namai. Pašto skyrius čia įsikūrė po restauracijos, 1978 m. Dabar patalpų būklė yra bloga. Savivaldybė preliminariai skaičiavo, kad įsigijimo ir remonto kaštai gali siekti apie 207 000 Eur.

Klaipėdos centrinio pašto rūmai buvo atidaryti 1893 m. spalio 16 d. Jų projektavimą prižiūrėjo ir darbus stebėjo pats Vokietijos imperatorius Vilhelmas II.  Paštas su bokštu nukentėjo per II pasaulinį karą. Pastato restauracija buvo pradėta 1969 m. Atkurti buvusį pašto interjerą imtasi kur kas vėliau – praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje. Pirmasis karilionas Klaipėdos senojo pašto bokšte buvo sumontuotas 1987–aisiais, po dviejų dešimtmečių jis buvo pakeistas nauju, Olandijos varpų liejykloje „Royal Eijsbauts“ nulietu 48 lygaus profilio varpų rinkiniu, kuris sveria net penkias tonas ir garsėja itin kokybišku skambesiu bei tembru.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Paštu apsimetantys sukčiai masiškai atakuoja mobiliojo ryšio vartotojus

Daugiau nei 6500 pranešimų iš gyventojų vien tik per kovo mėnesį. Ir per pusę tūkstančio užblokuotų nuorodų per beveik metų ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Sukčiai prisidengia Lietuvos pašto vardu

Gyventojai perspėjami, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo bandymų apgaulės būdu išvilioti lėšas, prisidengiant Lietuvos pašto vardu. Gyventojams siunčiamos SMS žinutės su ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai nenori įstaigų ir įmonių atiduoti vien mero valiai

Ne visi Klaipėdos miesto politikai yra linkę tenkinti mero pageidavimą vienasmeniškai valdyti savivaldybės biudžetines ir viešąsias įstaigas bei įmones: trečiadienį ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This