Mingės medžių byla: galutinis taškas

Regionas, Svarbu

Daugiau nei pusaštuntų metų užsitęsusioje Mingės kaimo medžių iškirtimo istorijoje tašką padėjo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Jo teisėjų kolegija panaikino Klaipėdos apygardos teismo sprendimą, kuriuo iš Šilutės rajono savivaldybės ir darbus atlikusios UAB „Šilutės polderiai“ valstybės naudai solidariai buvo priteista 162 612,37 Eur (561 468 Lt) už padarytą žalą. Kartu nurodyta, kad Generalinė prokuratūra turės sumokėti „Šilutės polderiams“, 8476,48 Eur, o Šilutės rajono savivaldybei 4695,81 Eur bylinėjimosi išlaidų atlyginimą.

Lokyz (commons.wikimedia.org) nuotr.

Teismų karuselė

Teismuose daugiau nei septynerius metus nesisukusi istorija prasidėjo 2010-aisiais, kai nuspręsta įgyvendinti iš Europos Sąjungos (ES) fondų finansuotą apie 6,6 mln. litų (1,91 mln. eurų) vertės Minijos kaimo krantinių sutvarkymo projektą.

Portalas „Šilutės Eta žinios” rašė, kad kirsti medžius Minijos kaime leido Kintų seniūno Antano Kliženčio vadovaujama komisija. Ant leidimo taip pat pasirašė Šilutės rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Viktoras Bičkauskas, gamtosaugininkas Remigijus Rimkus ir tuometinis Nemuno deltos regioninio parko direktorius Nerijus Gricevičius. Iš viso buvo iškirstas 251 įvairių rūšių lapuotis.

Visuomenėje kilus ažiotažui dėl kertamų medžių tyrimą pradėjo Klaipėdos apygardos prokuratūra, o teismus pasiekė ir viešojo intereso gynimo (civilinio ieškinio), ir baudžiamosios bylos.

2012 m. vasarį Klaipėdos apygardos teismo teisėja Albina Pupeikienė visiškai patenkino Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro ieškinį ir iš darbus atlikusios bendrovės bei Šilutės rajono savivaldybės priteisė minėtąją sumą. Sprendime buvo konstatuota, kad prieš duodant leidimą kirsti medžius šioje vietoje reikėjo susiderinti ir su Kultūros paveldo departamentu.

Verslininkams ir Savivaldybei apskundus tokį sprendimą, skundas pasiekė ir LAT, kuris 2014 m. buvo priėmęs sprendimą sustabdyti bylos nagrinėjimą, kol baigsis Šilutės apylinkės teisme vykstantis baudžiamosios bylos nagrinėjimo procesas. Šioje byloje buvo pateikti kaltinimai  dėl valstybės saugomos teritorijos suniokojimo.

Šilutės rajono apylinkės teismas 2016 m. vasarį priėmė išteisinamąjį nuosprendį, kurio teisėtumas buvo patikrintas apeliacinės instancijos bei kasaciniame teismuose konstatuojant, kad nebuvo padarytos veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Civilinės bylos nagrinėjimą atnaujinęs LAT konstatavo, kad „baudžiamąją bylą nagrinėję teismai nuosekliai nusprendė, kad leidimas kirsti medžius nuo polderių nebuvo reikalingas, todėl medžių kirtimas nuo Minijos kaime esančių polderių šlaitų buvo teisėtas. Jokie neteisėti veiksmai nebuvo atlikti”.

Tad buvo konstatuota, kad nenustačius kaltės, negalima ir turtinė atsakomybė.

Šalių pozicijos

„Šilutės polderių” direktorius Arūnas Jagminas „Atvirai Klaipėdai” sakė galintis tik pasidžiaugti po ilgo kankinimosi priimtu galutiniu bendrovei palankiu sprendimu.

„Nuo pat pradžių visose bylose buvome įsitikinę savo veiksmų teisumu ir teisėtumu”, – sakė jis.

Pirmosios instancijos teisme Klaipėdos apygardos prokuratūrai atstovavęs prokuroras Aivaras Velutis sakė su šia byla nieko bendro neturėjęs daugiau nei 5 metus, tad ir negalintis nieko komentuoti.

Paklaustas, kaip prokuratūros sistemoje atlyginama žala, kurią institucija patiria dėl prievolės sumokėti atsakovams bylinėjimosi išlaidas, A. Velutis teigė, jog tokiais atvejais yra taikomi ir visiems kitiems galiojantys Darbo bei Civiliniuose kodeksuose įtvirtinti reikalavimai.

 

1 Comment

  1. Ruta

    Žiauriai liūdna. Bejėgiškumas apima. Europos pinigai eina šaliai niokoti 🙁
    Ir tokie precedentai tik skatins kitus kirtimus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This