Įteikta Rėzos premija

Fotoreportažai, Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Devintųjų Martyno Liudviko Rėzos vardo kultūros ir meno premijos įteikimo iškilmių metu ji buvo įteiktas ištisus dešimtmečius reformaciją tyrinėjusiai doc. habil. dr. Ingei Lukšaitei.

„Pirmąjį kartą žemėje žodis Lietuva buvo užrašytas moters ranka, kažkada Kvedlinburgo vienuolyne, o tai, kas geriausia yra parašyta apie reformaciją lietuviškai, yra parašyta moters tyrinėtojos ranka. Lietuvoje, tyrinėjusių reformaciją yra labai mažai ir tarp tos mažumos yra ir gerbiama Ingė Lukšaitė“, – premijos laureatę pristatė Lietuvos edukologijos universiteto  Lietuvos istorijos katedros vedėjas profesorius daktaras Deimantas Karvelis, pažymėjęs, kad I. Lukšaitė nepaprastai verta premijos laureatė.

Pasak jo, lietuvių kalbą ir reformaciją mokslininkė pradėjo nagrinėti sovietmečiu, kuomet šios temos buvo labai sudėtingos. Ji ėmėsi temų, kurios buvo užmarštyje arba atrodė tarsi nereikalingos.

„Šios iškilmės skatina galvoti apie ilgaamžiškumą ir gretinti Kuršių nerijos kraštovaizdį bei darbus, kuriuos palieka vienaip ar kitaip su šio krašto istorija susiję žmonės. Vietovėje, kur gimė Rėza tuomet buvo smėlynai, kurių šiandien nebėra, Karvaičių kaimą dengia miškai. Vis dėlto iki šių dienų išliko Rėzos darbai, kaip nesuskaičiuojamoms ateities kartoms išliks premijos laureatės darbai ir kūryba.  Reformacija ir jos asmenybės be galo svarbios Lietuvos ir Mažosios Lietuvos kultūrai, dėl to didžiuojuosi Savivaldybės tarybos sprendimu premiją skirti mokslininkei, padedančiai suvokti mums tikrąsias vertybes“, – premijos įteikimo metu kalbėjo Neringos meras Darius Jasaitis.

„Norėčiau šiandien pasidžiaugti tuo, kas čia vyksta – Neringoje, Kuršių nerijoje, Juodkrantėje. O vyksta didelis dalykas. Mes gyvenam bėgančio smėlio ir vandens jūroje, ir jeigu žmogus nesustoja ir neatsigręžia, negali pats sau įvardinti, kuo jo, jo tėvelių, senelių, prosenelių praeitis  yra jam pačiam svarbi, jis yra kaip vėjo nešiojama smiltis. Premija sujungia du dalykus – šių dienų visuomenės bei savivaldos suvokimą kas yra vertė ir tuo pačiu ši premija buria žmonės”, – iškilmių metų susirinkusiems kalbėjo doc. habil. dr. I. Lukšaitė.

Neringos savivaldybės tarybos sprendimu ši premija jai skirta už Kuršių nerijai ir Mažosios Lietuvos (Prūsų Lietuvos) kultūros tradicijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą mokslinėje tiriamojoje veikloje.

Premijos teikimo iškilmių metu paminėtos ir 242-osios Martyno Liudviko Rėzos gimimo metinės. Lietuvių raštijos ir rašto kultūros puoselėtojas gimė sausio 9-ąją Kuršių nerijos Karvaičių kaime.

Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje vykusį renginį papuošė Neringos folkloro ansambliai „Giedružė“ bei „Aušrinė“, atlikę M. L. Rėzos užrašytas ir taip iki šių dienų išlikusias dainas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”14122,14123,14124,14125,14126,14127,14128,14129,14130,14131,14132,14133,14134,14135″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This