Šimtmečio minėjimą pradėjo lietuviškai prašnekę užsieniečiai

Fotoreportažai, Švietimas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pačioje 2018-ųjų pradžioje Klaipėdos universiteto Humanitarinių ir ugdymo mokslų fakultetas (HUMF) sulaukė svečių: čia prasidėjo Lietuvių kalbos ir kultūros žiemos akademija (Žiemos akademija) – intensyvūs kursai, truksiantys visą mėnesį.

Juos organizuoja ir vykdo Kalbų ir socialinės edukacijos centras kartu su Baltų filologijos katedra. Tokie žiemos kursai KU vyksta 4-ą kartą, juos rengti paskatino lietuvių kalbos vasaros kursų sėkmė.

KU nuotr.

Iš 22 kursantų 9 atvyko iš savo šalių, likusieji yra vietiniai, visam ar kuriam laikui Klaipėdoje apsigyvenę užsienio šalių piliečiai.

Kaip jau įprasta, nemaža dalis kursantų KU lietuvių kalbos kursuose ne naujokai. Su kursantais pastaruoju metu daug dirba dr. Daiva Pagojienė. Prieš kiek laiko pradėję bendrauti nuo „Labas, mano vardas…“, dabar šnekučiuojasi tik lietuviškai!

Kai kurių kursantų vardai ir nuotraukos pateko į ką tik išleistą dr. Daivos Pagojienės ir Jūratės Derukaitės mokomąją knygą „Aš kalbu lietuviškai“.

Iš atvykusiųjų į šiųmetę Žiemos akademiją daugelis yra Švietimo ir paramos fondo stipendininkai: nuo šių metų stipendijos teikiamos ne tik gerai žinomiems vasaros, bet ir žiemos kursams.

Klaipėdos universitete įžanginė žiemos kursų veikla prasidėjo jau pirmąjį 2018-ųjų savaitgalį, kuris praleistas lankant Jūrų muziejų bei surengiant pikniką ant Baltijos jūros kranto.

Skirtinga studentų patirtis

Sausio 8 d. vyko kursų atidarymo šventė, į kurią susibūrė žmonės iš 9 skirtingų šalių. Jų kalbinė patirtis ir motyvai įvairūs.

Ralfas iš Olandijos pradėjo mokytis net nelaukęs kursų pradžios: atvykęs į Klaipėdą trumpam, panoro išmokti naują kalbą, jis mokosi beveik visą dieną – ir su grupe, ir individualiai. Doktorantas Šalva iš Gruzijos, jau šiek tiek mokantis lietuviškai, lietuvių kalbos pramoko iš savo draugų.

Teo iš Slovėnijos pradinio kurso mokėsi Lietuvos edukologijos universitete, o šį kartą nusprendė vykti į kitą Lietuvos regioną. Darrenas iš Kanados Lietuvoje jau ne pirmą kartą, jis ketina ne tik mokytis senelio kalbos, bet ir parašyti knygą apie savo giminės liniją iš Mažosios Lietuvos. Konstancija yra lietuvių kilmės, tačiau užaugusi Vokietijoje, ji nori patobulinti kalbos žinias, nes ketina studijuoti Lietuvoje. Aija iš Latvijos į kursus važinėja kiekvieną dieną po 120 km!

Kursantai mokosi trimis skirtingais lygiais, vienoje iš grupių taikomas diferencijuoto mokymo metodas. Iš viso pasikeisdamos kursantus mokys 6 dėstytojos. KU lietuvių kalbos kursų pagrindinis principas yra lankstumas, orientacija į kalbos mokėjimo lygį. Iš esmės mokymo programos kiekvienai naujai grupei kaskart individualizuojamos ar kuriamos iš naujo.

Atvyko šimtmečio minėjimo pradžioje

Kursų atidarymo šventėje HUMF dekanas prof. Rimantas Balsys pasveikino kursantus ir pasidžiaugė, kad jie yra patys pirmieji, mat į Lietuvą atvyko šimtmečio minėjimo metų pradžioje, be to, pirmą kartą KU Lietuvių kalbos ir kultūros akademija vyksta naujoje vietoje, kur dabar įsikūręs fakultetas: gražiame pastate, kuriam sukako simbolinis – 110-ies metų skaičius.

Tikimės, kad kursantai per mėnesį pasisems ir kalbinės, ir kultūrinės patirties, taps lietuvių kalbos bei kultūros ambasadoriais savo šalyse. O gal net paliks pėdsaką Lietuvos šimtmečio minėjimo metraštyje? Kol kas mūsų laukia beveik visas mėnuo kartu: kalbos pamokos, kultūros paskaitos, dainų ir šokių vakaronės, ekskursijos po visą Lietuvą. Ir daug naujų lietuviškų žodžių, pasklisiančių po platųjį pasaulį.

Jūratė Derukaitė, KU HUMF Kalbų ir socialinės edukacijos centro vadovė

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”14346,14348,14349,14350,14351,14352,14353,14355,14356,14357,14358,14359,14360,14361,14362″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Mirė Jūratė Derukaitė

Klaipėdos universiteto bendruomenėje – skaudi netektis: mirė Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Lituanistikos ir užsienio kalbų centro vadovė Jūratė Derukaitė ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

Kultūra

Į Jono Basanavičiaus premiją pretenduoja ir Rimantas Balsys

Jono Basanavičiaus premijos komisija iš kultūros, mokslo, visuomeninių įstaigų ir  organizacijų pasiūlytų šešių  pretendentų atrinko dvi kandidatūras gauti šią premiją. ...
2023-10-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Noras išmokti lietuviškai į Klaipėdą pritraukė ir egzotiškų šalių atstovus

Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto (KU SHMF) auditorijas ir šią vasarą užpildė Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursų ...
2023-07-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This