Kauno „Meno parkas“ 10-metį minės Klaipėdoje

Kultūra

KKKC Parodų rūmuose šį penktadienį, sausio 19 d., 18 val. atidaroma galerijos „Meno parkas“ (Kaunas) paroda „Ne muziejus…“, kuris skirta galerijos veiklos dvidešimtmečiui paminėti.

Prieš du dešimtmečius Kaune įkurta galerija, nuosekliai fokusuodama savo veiklą Lietuvos ir užsienio šiuolaikinio meno sklaidai, šiandien gerai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Galerijos vykdomų projektų maršrutai nusidriekė ne tik pagrindiniuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Jonavoje, Telšiuose, Molėtuose, Palangoje, didžiojoje dalyje Europos – Berlyne, Venecijoje, Londone, Varšuvoje, Porte, Barselonoje, Taline ir kt., bet ir tokiuose tolimuose taškuose kaip Niujorkas, Čikaga, Singapūras.

„Meno parkas“ yra viena iš pirmųjų Lietuvos galerijų, inicijavusių glaudų užsienio šalių ambasadų ir Lietuvos kultūros centrų bendradarbiavimą, be to, ji viena iš pirmųjų Lietuvoje išskirtinį dėmesį sutelkė į jaunųjų menininkų kūrybą (projektas „Jaunieji. Žalia sąmonė“).

Vienas svarbiausių „Meno parko“ projektų – šiuolaikinio meno festivalis „Kaunas mene“, kuriame pristatoma programa apima neribotą dalyvių geografiją, 2013–2015 ir 2016–2018 metais festivalis Kultūros ministerijos patvirtintas Lietuvoje rengiamų tęstinių tarptautinių renginių sąraše.

Sėkmingas dalyvavimas Italijos, Didžiosios Britanijos, Singapūro, Vokietijos, Šveicarijos, JAV, Vengrijos šiuolaikinio meno mugėse ne tik atvėrė kelius į daugelį naujų projektų, bet ir padėjo pelnyti didžiulį tarptautinį pripažinimą. Pavyzdžiui, didžiausias pasaulyje šiuolaikinio meno tinklalapis „Artsy“ 2015 m. paskelbė straipsnį apie aštuonias pasaulyje, ne pagrindiniuose meno centruose (Londonas, Niujorkas, Berlynas), veikiančias galerijas, tarp kurių – ir „Meno parko“ galerija.

Personalinės ir grupinės parodos

Galerijos veikloje kasmet svarią vietą užima Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) kūrybinės programos vykdymas. Jos metu galerijos parodinėse erdvėse rengiamos personalinės, grupinės LDS narių parodos ir projektai, LDS menininkų kūryba pristatoma užsienyje vykstančiuose galerijos partnerių projektuose, organizuojama leidybinė veikla (parodų, projektų katalogai, autorinės knygos, monografijos ir kt.).

Pritaikęs tarptautinę galerijų veiklos praktiką, „Meno parkas“ yra subūręs galerijos menininkų ratą, kurių kūrybai, sklaidai skiriamas atskiras dėmesys. Šiandien tarp galerijos menininkų – tiek jauni, tiek jau savo kūrybine veikla išgarsėję menininkai: Aušra Andziulytė, Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas Robertas Antinis, Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Milda Gailiūtė, Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas Jonas Gasiūnas (premija suteikta „Meno parko“ teikimu), Patricija Gilytė, Greta Grendaitė, Marija Griniuk, Židrija Janušaitė, Jūratė Jarulytė, Agnė Jonkutė, Česlovas Lukenskas, Eimutis Markūnas, Julija Pociūtė, Povilas Ramanauskas, Rosanda Sorakaitė, Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premijos laureatė Vaida Tamoševičiūtė (premija suteikta „Meno parko“ teikimu), Eglė Ulčickaitė, Arūnas Vaitkūnas (1956–2005), Aušra Vaitkūnienė, Alfonsas Vilpišauskas (1945–2015), Tomas Vosylius. Todėl savaime suprantama, kad dvidešimties metų veiklos paminėjimui rengiamos parodos „Ne muziejus…“ kolekcijoje – tik galerijos menininkų kūriniai.

„Kur kolekcininkai, muziejininkai atranda kūrinius, kurie dažniausiai papildo jų kolekcijas? Žvelgiant iš tarptautinės praktikos – dažniausiai kūriniai atrandami galerijose vieno ar kito projekto, parodos metu. Pavyzdžiui, tokiame renginyje kaip „Art Basel“ sutinkame gana ryškią muziejų ar privačių kolekcininkų agentų sangrūdą, kai jau pirmosiomis valandomis stengiamasi spėti praturtinti kolekcijas. Nors per nepriklausomybės metus daugelyje sričių Lietuva tapo šiuolaikiška, tačiau meno srityje šiuolaikinės pasaulinės tradicijos kelią skinasi labai sunkiai. Ir toliau didelė dalis kolekcininkų, muziejų, įsigydami kūrinius, visais būdais stengiasi apeiti galerijas, kuriose tie kūriniai atrandami… Galerija – ne muziejus, bet… Parodoje eksponuojami 22 galerijos menininkų kūriniai gali praturtinti ne vieną kolekciją. Tai kūriniai menininkų, kurių biografijose jau ne vienas reikšmingas projektas, galerijos iniciatyva ne vieno iš jų kūriniai saugomi užsienio muziejuose ar privačiose kolekcijose. Parodoje „Ne muziejus…“ – kūriniai menininkų, kurie turi ką pasakyti tiems, kam menas yra neatsiejama gyvenimo dalis“, – pranešime cituojamas galerijos „Meno parkas“ vadovas Arvydas Žalpys.

Paroda veiks iki vasario 18 d.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Kviečia į ekskursijas po naujas ekspozicijas

Tarpušvenčiu Klaipėdos Prano Domšaičio galerija kviečia aplankyti tris naujas parodas: Česlovo Lukensko „Laikas medyje 2022 “, Gintauto Trimako „#atsakymas#spalva#slinktis” ir ...
2022-12-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Prano Domšaičio galerijoje – dvi naujos parodos

Spalio 14-ąją, penktadienį, 18 val.  Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33)  atidaromos dvi naujos parodos: Česlovo Lukensko „Laikas medyje 2022“ ...
2022-10-12
Skaityti daugiau

Kultūra

Patricijos Gilytės paroda „Krašto kraštai“

Kovo 10 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Prano Domšaičio galerijoje atidaroma Patricijos Gilytės paroda „Krašto kraštai“. Parodos pagrindą sudaro 2021 m. ...
2022-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This