Duris atveria unikalus muziejus

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdoje nuo ketvirtadienio bus galima virtualiai pasivaikščioti po Alksnynės bunkerį, pamatyti iš Uljanovsko atsiųstas unikalias miesto bombardavimo nuotraukos, interaktyviai stebėti patį bombardavimą. Visa tai ir daugelį kitų unikalių eksponatų lankytojai ras piliavietėje esančioje buvusioje karo metų sprogmenų saugykloje, sovietmečiu virtusioje dažų ir kuro sandėliu.

Virtualiame žemėlapyje”gyvai” demonstruojama, kaip buvo bombarduojamas miestas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Čia jau ketvirtadienį duris atvers nauja Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus ekspozicija – „Muziejus 39/45”, pristatanti Klaipėdos gyvenimą karo ir pirmaisiais pokario metais.

Beveik pusantrų metų trukusiam ir 278,7 tūkst. eurų atsiėjusiam projektui finansavimą skyrė miestas. Pačią ekspozicijos idėją iki smulkiausių dalykų, anot muziejaus direktoriaus Jono Genio, „giliose, kategoriškose, bet geranoriškose diskusijose” suformulavo istorikų komanda, stilių kūrė klaipėdiečiai dizaineriai Klemencovai, o ekspoziciją kūrė konkursą laimėjusi UAB „Baldų sistemos”, veikusi pagal jungtinės veiklos sutartį su MB „Menas ir jėga” bei UAB „Multimediamark”.

„Istorikai buvo libreto autoriai, Klemecovai – kompozitoriai, o mes lyg muzikantai su savo instrumentais”, – apie kūrybinį procesą trečiadienį vykusio oficialaus muziejaus atidarymo metu sakė MB „Menas ir jėga” architektas, projektų vadovas Gintautas Baranauskas.

Kai kurie eksponatai matomi tik nuvalius smėlį rankomis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak J. Genio, pati pastato istorija padiktavo ekspozicijos tematiką.

„Lėmė ir tai, kad be Kauno karo muziejaus Lietuvoje kažko panašaus daugiau nėra. O ir pastaraisiais metais atsirado nemažai unikalių šio laikotarpio eksponatų. Laisvūnas Kavaliauskas po gaisro Smiltynėje rado ir prancūziško vyno pilną butelį, ir lėkštę su svastika, kuri itin reta, nes sovietmečiu jos buvo daužomos”, – pasakojo J. Genys.

Jis pats, įkvėptas Liudo Mažylio Vasario 16-osios akto istorijos, kreipėsi į Berlyne esantį archyvą ir gavo fotokopijas Klaipėdos kapituliacijos akto dokumentų, kuriais Lietuva 1939-ųjų kovo 22 d. perdavė Klaipėdos kraštą Vokietijai.

„Iki šiol niekas jų kaip ir nebuvo matęs. Yra versija, kad Lietuvos pusės dokumentai buvo išvežti į Maskvą”, – sakė J. Genys.

Jis džiaugėsi Klemencovų pasiūlyta vežimo formos ekspozicija, kurios stiklus gaubia smėlis. Jį reikia stumdyti rankomis, kad atrastum skaudžius eksponatus, tarp kurių – ir Klaipėdos krašto kapituliacijos dokumentus pasirašiusio Lietuvos užsienio reikalų ministro Juozo Urbšio metalinis puodelis, kurį jis naudojo tremtyje Sibire, ir mergaitės lėlė, irgi keliavusi į Sibirą ir grįžusi iš jo.

Klemencovai sukūrė ir instaliaciją, simbolizuojančią sunaikintas miesto bažnyčias.

Vienas iš unikalių eksponatų – paskutinis atspaudas, kuriuo buvo žymi laiškai Juodkrantės pašte prieš kraštą užimant Vokietijai. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Velniškai kebli ir įdomi tema. Visus metus sėdėjau youtube ir žiūrėjau kroniką. Žmona jau klausė, Klemencovai, ar tu nepasinešęs. Svarbu buvo rasti vizualinį sprendimą, kaip atskleisti tą temą. Pirmiausia galvojau, kad ne spręsti ideologinius reiškinius, o pažvelgti į miestiečius, klaipėdiečius, Memelio gyventojus, kurie atsidūrė tarp tokių politinių girnų ir buvo tiesiog sudraskyti tuo laikotarpiu. Išėjus iš to muziejaus pagalvoji, kaip gerai dabar, geras oras, gražus miestas, paukščiukai čiulbės, o tas laikotarpis buvo baisus”, – sakė Anatolijus Klemencovas.

Muziejuje informacija pateikiama ir anglų kalba. Pasak J. Genio, numatoma įdiegti audiogidus, kuriuose būtų ir rusų bei vokiečių kalbos.

„Muziejus unikalus pagal pateikimo formą, kokybę ir pateikiamus eksponatus, jis pasitarnaus edukaciniais tikslais. Puikus rezultatas”, – konstatavo istorikas, miesto Tarybos narys Vygantas Vareikis.

„Muziejų 39/45″ bus galima aplankyti įsigijus Pilies muziejaus bilietą, kainuojantį 1,74 Eur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”15446,15448,15447,15441,15449,15439,15451,15440,15452,15454,15455,15456,15457,15459,15461″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Kultūra

Muziejuje - paroda „Penktasis Dievo įsakymas…“

Balandžio 10-ąją, 17 val., Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma paroda „Penktasis Dievo įsakymas…“, kurią parengė ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Švietimas

Velykų proga - vaikų darbelių paroda

Kovo 19 d. 17 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) atidaroma šv. Velykoms skirta Klaipėdos karalienės Luizės ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This