Jauna auklėtoja neįtinka jaunoms mamoms

Svarbu, Švietimas

„Esame pasipiktinę, nes: grupėje tvyro nuolatinė įtampa; auklėtoja Aleksandra įsakmiai bendrauja su tėvais; visiškai neišmano savo darbo etikos: atvedus ryte vaiką į grupę nepasitinka, nepasisveikina, nerodo iniciatyvos padėti įvesti vaiką į grupę (…), nėra atėjusi į rūbinę ir maloniai pasiūliusi verkiančiam vaikučiui eiti kartu į grupę“…

Tai nedidelė ištrauka iš uostamiesčio lopšelį darželį „Puriena“ lankančių vaikų tėvų skundo, kuris pasiekė ir „Atvirą Klaipėdą“.

Jaukus žiemiškas „Purienos” kiemas slepia audringas darželyje verdančias aistras, autorės nuotr.

Prašymas pakeisti vieną šios ugdymo įstaigos auklėtoją ir jos padėjėją adresuotas Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjai Laimai Prižgintienei ir lopšelio darželio „Puriena“ vedėjai Virginijai Letuktienei, jį pasirašė septynios „Žvirbliukų“ grupės mamos.

Prašyme reiškiamas susirūpinimas dėl, skundo autorių nuomone, netinkamai savo pareigas atliekančių mažiausiųjų – lopšelinukų – grupės vaikų auklėtojos Aleksandros S. ir jos padėjėjos Sigitos N. darbo.

Bet jau cituotų nusiskundimų, prašyme teigiama esą „ne kartą tėvai girdėjo, kaip auklėtoja iš pat ryto piktai rėkia ant vaikų, liepdama jiems tvarkytis, nors vaikai dar mieguisti, šaukia ant jų, liepdama ir valgyti“.

Du su puse puslapio užimančiame skunde mamos reiškia nepasitenkinimą ir dėl to, kad nei auklėtoja, nei padėjėja esą visai nebendrauja su tėvais, nepasakoja, kaip per dieną grupėje sekėsi jų vaikams. „Visiškai  trūksta komunikacijos apie kasdienę vaikų veiklą“, – sakoma prašyme pakeisti jų grupės auklėtoją ir padėjėją.

Dėl abiejų dvimečius- trimečius prižiūrinčiųjų pedagogių šiurkštaus ir netinkamo elgesio vaikai esą patiria nuolatinį stresą, jiems net kyla sveikatos problemų. „Grupėje yra vaikų, kurių tėvai specialiai neveda į darželį, nes vaikai dėl streso vėl tuštinasi į kelnes, nuolatos serga”, – rašoma skunde.

Mamos turi priekaištų ir „Purienos“ darželio direktorės pavaduotojai Rasai P., kurios mažylis irgi lanko tą pačią „Žvirbliukų“ grupę. „Ji nuolat vaikšto į grupę ir sukelia kitų vaikų verksmus, kai tuo tarpu prieš pietų miegą vaikų atėjusių pasiimti mamų prašoma nesirodyti ir netrikdyti kitų vaikų“, – sakoma skunde.

Direktorei – šokas

„Man tai buvo didelė nuostaba“, – „Atvirai Klaipėdai“ sakė ikimokyklinės ugdymo įstaigos „Puriena“ direktorė Virginija Letukienė, komentuodama antradienį ir ją pasiekusį tėvų skundą.

Jaukus žiemiškas „Purienos” kiemas slepia audringas darželyje verdančias aistras, autorės nuotr.

„Tai, pasirodo, kaip tik dabar paaiškėjo, jau nuo rugsėjo mėnesio yra einantis tėvų nepasitenkinimas dėl kategoriško auklėtojos kelių kartų pareikalavimo, sakykim, laikytis higienos normų“, – sakė direktorė, pridūrusi, jog kartą vienai iš besiskundžiančiųjų berniuko mamų auklėtoja liepusi sloguojančio vaiko nevesti į grupę, o patarusi apsilankyti pas gydytoją.

Direktorės teigimu, nuo šio fakto bei auklėtojos draudimo vaikams spintelėse laikyti gertuves ir prasidėjusi ši nesantaika, kurią esą kursto trys labiausiai viskuo nepatenkintos mamos. Direktorės nuomone, jos kitas keturias tiesiog prikalbėjusios skundą pasirašyti.

Kartu direktorė pripažino, kad jauna, tik šiais metais darbą jų ugdymo įstaigoje pradėjusi, aukštąjį išsilavinimą turinti auklėtoja padarė keletą taktinių klaidų.

„Ji pas mus atliko praktiką, pasirodė kaip puiki studentė, labai kūrybinga, o kadangi mes iš 10- ies grupių išsiplėtėme į 19-ka ir suformavome praeitą rudenį 7- ias lopšelio grupes, aš patikėjau jai lopšelinę grupę“, – V. Letukienė džiaugėsi sulauksi jaunos energingos specialistės savo vadovaujamoje įstaigoje.

Tarp jaunos darbuotojos padarytų klaidų direktorė minėjo jos pasakytas „neteisingas, nelabai pedagogiškas frazes“, kurias esą ji padariusi dėl įgūdžių stokos.

Pačią direktorę nemaloniai nustebino ir net įskaudino faktas, jog nuo rugsėjo mėnesio nė viena iš mamų neatėjo pas ją ir nepranešė apie galbūt ne visai tinkamą jaunos pedagogės elgesį.

„O tėvai iki šiol nė vienas – nė šnipšt. Šiandien yra …. sausio 16? (sausio 17 d. – aut. pst.). Ir man vakar tėvai atneša štai tokią be realių faktų peticiją, kurią išplatina vos ne po visą respubliką, o aš apie tai pirmą kartą išgirstu“, – keistu tėvų elgesiu stebėjosi direktorė. Esą dėl to ją ištiko šokas, nes, nežinodama situacijos, ji neturėjo jokios galimybės jos kaip nors pakeisti.

Išleido įsakymą

Direktorė teigė vakar kalbėjusi su skundą parašiusiomis mamomis ir joms sakiusi, jog net recidyvistui duodama galimybė pasitaisyti, o jauna pedagogė nieko nusikalstamo nepadarė. „Jai tik trūksta kai kurių žinių ir įgūdžių”,  – įsitikinusi „Purienos“ vadovė.

Visgi jau vakar direktorė ėmėsi veiksmų situacijai pagerinti – išleido įsakymą, su kuriuo supažindino ir skundą pateikusias mamas. Skunde minimai auklėtojai paskirtas mentorius, pavaduotojos dvi savaites įpareigotos stebėti jos pedagoginį procesą, pati auklėtoja įpareigota lankytis pedagoginėje psichologinėje tarnyboje, jai taip pat patarta lankyti specialius bendravimo kursus.

Direktorė neatmetė galimybės, jei nepavyktų susitarti su tėveliais, auklėtoją Aleksandrą pakeisti kita, tačiau tai padaryti nėra paprasta.

„Aš negaliu iš kitos grupės atimti auklėtojos, prie kurios jau ir vaikai, ir tėvai pripratę, aš negaliu jos imti ir išplėšti ir perkelti į šią grupę“, – situaciją ugdymo įstaigoje aiškino direktorė.

Jos nuomone, reikia visiems apsišarvuoti kantrybe, duoti šansą auklėtojai pasitaisyti, o pavasarį, kai bus formuojamos naujos grupės, gal bus įmanoma ir auklėtoją pakeisti. Juoba kad ir jai pačiai dirbti grupėje, esant tokiam tėvų nepakantumui ir spaudimui, direktorės teigimu, nėra jauku ir malonu.

„Žinot, šiuo metu, kai taip trūksta jaunų pedagogų, kurie gauna vos kiek didesnį atlyginimą nei minimumą, ir kurie dar nori ir gali dirbti, yra labai svarbu juos išlaikyti“, – sakė darželio vadovė.

Paprašyta pakomentuoti skunde minimą situaciją su jos pavaduotoja, direktorė nedaugiažodžiavo.  „Aš sakyčiau, čia jau toks bobizmas“, – sakė ji. Esą konfliktas kilęs dėl to, kad pavaduotoja, kurios vaikas lanko tą pačią grupę, užtarusi jaunąją pedagogę Aleksandrą.

Vyks susirinkimas

Direktorė informavo, jog jau rytoj, sausio 18 d., darželyje vyks „Žvirbliukų“ grupės tėvų susirinkimas ir jei atsiras daugiau nei 7 skundą pasirašiusių tėvų, nepatenkintų auklėtojos Aleksandros darbu, bus sprendžiama arba dėl jos pakeitimo kita auklėtoja, arba galbūt kelis nepatenkintų tėvų vaikus bus siūloma perkelti į kitas grupes.

Šiame susirinkime dalyvaus ir Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus atstovai – „Atvirą Klaipėdą“ patikino skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

„Mes reaguojame į visus tokius pranešimus, tai nėra lengva ištirti, bet nereaguoti negalime, jei tokie dalykai vyksta“, – sakė Švietimo skyriaus vedėja.

 

9 Comments

  1. Xxx

    O mes is Purienos praitais metais isejom, buvo dvi aukletojos viena geroji kita baisioji, kaip vaikas pamatydavo ta negera aukletoja vaikui net bloga pasidarydavo pradedavo vemti, stresas laukdavo prie lango kol atvaziuosji paimti, o inai sakydavo jam kad niekas cia taves nepaims paliks cia. Bjauri boba

    Reply
  2. Anonimas

    Daug jaunu neissilavinusiu tevu patys nezino ko nori. Tiki neaisku ko is aukletoju,bet patys nei pirsto nepajudina. Atveda sergancius vaikus ir numeta.

    Reply
    • Anonimas

      Bent suprantate, ką išvis čia šnekate?! Girdėjote visas puses? Kol kas tik direktorės (trečioji pusė) paskelbta ir tai labai labai nekokybiška ir kaip ne vadovo, bobizmo lygio pašnekesiai, pletkų lygio!

  3. Anonimas

    Kas parase si traipsni visiskai neisigilino i situacija, Isklause viena puse tevu. Tu kurie buvo nepatenkinti beje klausimas ar patys zino kuom nepatenkinti. O kitos puses nebuvo paprasyta net pakomentuoti, nors puse sios grupes tevu buvo net labai patenkinti.

    Reply
    • Anonimas

      Kuri čia ta mamytė iš gerosios pusės parašė, kuriai čia viskas tobula?! Kuri meiliausiai šneka, matyt!

  4. Anonimas

    Darzelis ne stebuklu salis

    Reply
    • Uvp

      Baisiausias darželis

  5. Aušra

    Užuojauta jaunam pedagogui. Dabar ne tik Z kartos vaikai,bet ir tėveliai. Tai emociškai ir fiziškai labai sunkus darbas, o atlygis menkas. Reikia ieškoti bendradarbiavimo formų, kad nenukentėtų vaikai.

    Reply
    • Anonimas

      Bent suprantate, ką išvis čia šnekate?! Girdėjote visas puses? Kol kas tik direktorės (trečioji pusė) paskelbta ir tai labai labai nekokybiška ir kaip ne vadovo, bobizmo lygio pašnekesiai, pletkų lygio!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurias švietimo įstaigas remontuos šiemet

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, kad uostamiesčio švietimo įstaigų infrastruktūrai gerinti 2024 metais numatoma skirti 11,5 mln. Eur. Be to, šiemet ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Savivaldybė planuoja darželių plėtrą

Klaipėdos valdžia ieško sprendimų, kaip padidinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vietų skaičių mieste, ypač ten, kur jų labiausiai trūksta – ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

ELTA

Darželiuose nebelieka priverstinio miego

60 Lietuvos savivaldybių patvirtino, kad jų įsteigtuose darželiuose pietų miegas ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikams nebėra privalomas. Palmiros Mart nuotr. ...
2023-12-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This