Ant Kuršių marių – poledinės žūklės mėgėjai

Regionas, Svarbu

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai paskelbus, kad Kuršių marių ledo storis ties Nida siekia daugiau nei 10 centimetrų, Neringa sulaukė žinių apie gausias gretas poledinės žūklės mėgėjų, ketinančių šį savaitgalį užplūsti pusiasalį. Planuojančius savaitgalį leisti ant Kuršių marių ledo, Neringos savivaldybė įspėja, kad atvirų vietų vis dar yra, o Pervalkoje ir Juodkrantėje ledas yra nepakankamo storio ir ant jo lipti nerekomenduojama.

Anot Savivaldybės pranešimo, skambučiai bei užklausos dėl poledinės žūklės galimybės juos užplūdo iš visos Lietuvos.

Saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisyklės numato, kad lipti, vaikščioti, čiuožti asmenims ant užšalusių vandens telkinių ledo, jei vidutinis ledo storis mažesnis nei 10 cm, draudžiama. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos penktadienį  paskelbtais duomenimis, Kuršių marių ledo storis ties Nida siekia 16 centimetrų.

Neringos savivaldybė atkreipia dėmesį, kad padėtis ant marių yra netolygi. Matavimai atliekami tik dviejose taškuose – ties Nida (gyvenvietės uostu) bei Vente, tad kitose vietose visuomet reikia būti budriems. Atvirų vietų vis dar matoma nutolus toliau nuo kranto, nesaugus ledo storis yra ties Pervalka ir Juodkrante.

Kaip elgtis ant ledo

Savivaldybė primena, kad ledu rekomenduojama eiti pramintu keliu, čiuožiant, neatitraukiant kojų nuo ledo, tvirta lazda tikrinant ledo stiprumą. Jei sudavus į ledą lazda pasirodo vanduo, būtina grįžti į krantą.

Ledu einant grupei žmonių, laikomasi ne mažesnio kaip 5 metrų atstumo tarp kiekvieno žmogaus. Einant ledu, aplenkiamos užneštos sniegu arba pripustytos ledo vietos, atidžiai tikrinamas ledo stiprumas prie kranto. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas.

Einant ledu būtina turėti smaigus, kuriuos reikia laikyti tokioje vietoje, kurioje juos būtų galima greitai ir lengvai pasiekti ir panaudoti įlūžus ledui.

Įvykus nelaimei, reikia nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Kviečiantis pagalbą labai svarbu trumpai, bet tiksliai nusakyti: kas atsitiko ir kur esate, kiek yra nukentėjusiųjų, kokios pagalbos reikia, kas dar gali atsitikti. Tiksliai nežinant savo buvimo vietos, būtina pranešti, kas matyti aplinkui ar kas buvo matoma neseniai.

Būtinas žvejo mėgėjo bilietas

Primenama, kad teisė žvejoti fiziniam asmeniui valstybiniuose žuvininkystės vandens telkiniuose suteikiama tik įsigijus žvejo mėgėjo bilietą (išskyrus asmenis, turinčius nemokamą žvejybos teisę). Mėgėjų žvejybos taisyklės numato, kad prieš pradedant žvejybą ir žvejybos metu turi būti surinktos visos komunalinės atliekos, esančios 5 m spinduliu nuo žvejybos vietos. Pasibaigus žvejybai, surinktas komunalines atliekas privaloma išvežti į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius.

Žvejų mėgėjų patogumui Nidoje ir Preiloje, populiariausiose žvejų susitelkimo vietose, pastatyti mobilūs biotualetai bei konteineriai šiukšlėms. Nidoje jie yra Purvynės gatvėje (prie žvejų sandėlio) bei ties gyvenvietės uostu. Preiloje – gyvenvietės pakraščiuose bei prie Preilos-Pervalkos bendruomenės namų.

Poledinės žūklės sezoną turėtų vainikuoti vasario 2-4 dienomis vyksianti „Stintapūkio“ šventė, kurios neatsiejama dalis – tradicinio žvejybos būdo „bumbinimo“ demonstravimas bei žūklės varžybos „Nidos blizgė“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This