Pilsoto pilys: nuo vaiko iki bobutės

Kultūra
Avatar photoPalmira Martinkienė
2018-01-23

„Egilis buvo apsiginklavęs taip pat, kaip ir Torolvas, jis segėjo kardą, kurį jis vadino Angimi; tą kardą jis buvo įgijęs Kuršių žemėje; tai buvo be galo geras ginklas”.

Denisas Nikitenka prieš knygos pristatymą, autorės nuotr.

Tai ištrauka iš skandinaviškos sagos, o citata paimta iš leidinio „Pilsoto žemės pilys”, apie kurį sukosi kalba antradienio vakarą Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.

Čia gausiai susirinkę klaipėdiečiai, tarp kurių buvo ir nemažai jaunų žmonių, išgirdo leidinio sumanytojo ir sudarytojo žurnalisto bei kraštotyrininko Deniso Nikitenkos pasakojimą apie šios knygelės atsiradimo aplinkybes bei nedidelio pajūrio ruožo – vadinamosios Pilsoto žemės – piliakalnius. Jų, palyginti kad ir su Kretingos rajone išlikusiais 24-iais, yra likę vos keli, bet jie visgi yra reikšmingi čia gyvenusios karingosios senosios kuršių genties gyvenimo ir buities liudininkai.

Pasak entuziastingojo kraštotyrininko, ši knyga skirta visiems žmonėms – nuo vaiko iki bobutės‚ joje žinių ras ir tie, kurie neturi jokio supratimo apie piliakalnius ar kuršius, ir, vylėsi autorius, galbūt net ir rimti tyrinėtojai.

O kad pats žurnalistas yra puikus ne tik rašytinio, bet ir pasakojamojo žanro meistras, turėjo progos įsitikinti visi, nepatingėję ateiti į leidinio pristatymą.

Šis renginys, pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio, yra baigiamasis praėjusių – Piliakalnio metų – akcentas, nors knygelės autoriui piliakalnių metai yra nesibaigiantys, kupini ieškojimų ir galbūt – naujų atradimų bei naujų leidinių.

Nedidelį, gražiai ir gausiai iliustruotą, lengva, vaizdinga kalba parašytą leidinį 600 egz. tiražu išleido S. Jokužio leidykla

 

Žymos: | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vaikus ir jaunimą kviečia į kūrybines dirbtuves

Klaipėdoje vykdomas projektas „Kuriu aplinką“, kurio metu vyks nemokamų kūrybinių dirbtuvių ciklas vaikams ir jaunimui, padėsiantiems kurti naują neofreską. Kūrybinių ...
2024-07-24
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Muziejus kvies susitikti prie švyturio

Liepos 23-ąją, 17.30 val., Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma paroda „Susitikime prie švyturio“. Paroda bus ...
2024-07-17
Skaityti daugiau

Regionas

Neringoje ilgąjį savaitgalį vyks folkloro festivalis

Ilgąjį savaitgalį į vidurvasario šventę kviečia 26-asis tarptautinis folkloro festivalis „Tek saulužė ant maračių“ ir Joninės Neringoje. Birželio 21–24 dienomis ...
2024-06-19
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This