Saugo nykstančius jūrinius erelius

Regionas

Klaipėdos rajono savivaldybė jau keletą metų iš dalies finansuoja jūrinių erelių stebėjimą, žiedavimą, lizdų tikrinimą Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje. Tam kasmet skiriama 900 eurų, sakoma rajono Savivaldybės pranešime.

Žieduotas jūrinio erelio jauniklis. D. Dementavičiaus nuotr.

Jūrinių erelių perėjimo sėkmingumo natūraliuose ir dirbtiniuose lizduose tyrimų rezultatai parodė, kad Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje 2017 metais buvo žinomos penkios jūrinių erelių poros. Šie paukščiai perėjo Šlikių, Kukuliškių, Svencelės ir Tyrų pelkės miškuose.

Svencelės pelkės pakraštyje perinti erelių pora – nauja rajono teritorijoje. Iki šiol ši lizdavietė nebuvo žinoma. Taip pat lauko darbų metu patikrinti visi žinomi natūralūs jūrinių erelių lizdai, kurie buvo surasti ankstesniais metais. Surastas dar vienas naujas jau žinomos jūrinių erelių poros atsarginis lizdas netoli Karklės, Kukuliškių miške, Pajūrio regioniniame parke.

„Klaipėdos rajono teritorija ypatinga ne tik dėl to, kad driekiasi ir palei Baltijos jūrą, ir Kuršių marias, bet ir todėl, kad čia ištisus metus galime išvysti jūrinius erelius. Todėl, lankydamiesi mūsų rajono Kukuliškių, Šlikių, Svencelės, Tyrų pelkės ar Kliošių miškuose, nepamirškite pakelti akių aukštyn į dangų – galbūt jums pasitaikys galimybė išvysti įspūdingą jūrinį erelį ar itin aukštai medžiuose esantį jo lizdą. Lizdai yra taip aukštai, kad norint juos pasiekti reikalinga aukštalipių įranga. Ieškant lizdų, pasitelkiama ir savanorių informacija apie pastebėtus erelius. Rajono gamta – išskirtinė, todėl mūsų pareiga – ją saugoti“, – pranešime cituojama rajono vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Jūriniai ereliai laikomi gamtos sanitarais, jie maitinasi ne tik žuvimi, bet ir miško gyvūnija. Iš viso Lietuvoje peri 150–170 jūrinių erelių porų.

Jūriniai ereliai – tarptautiniu mastu saugoma plėšriųjų paukščių rūšis, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Vietoje grąžinimo į darbą - solidi sąskaita (dar atnaujinta)

Pernai rugpjūtį iš Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos direktorės pareigų atleistai Indrai Tamašauskienei pirmos instancijos teisme nepavyko įrodyti ...
2023-02-21
Skaityti daugiau

Regionas

2018 m. rajone: išasfaltuotos gatvės, suremontuoti pastatai

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad per 2018 metus kelių ir gatvių priežiūrai, remontui, tiesimui buvo panaudota beveik 3 mln. eurų, ...
2019-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Klaipėdoje rajone vyks melioracijos sistemų ir polderių tvarkymo darbai

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad šiems metams jai yra skirta 245 tūkst. eurų tikslinių valstybės dotacijų melioracijos darbams ir dar 212 ...
2019-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This