Lietuvos šimtmečiui – apie 30 renginių

Miestas, Svarbu

Ant akmenų specialia technologija pažymėtos svarbiausios Klaipėdos istorijos datos, jachtos „Lietuva” kelionė per Baltijos uostus, Marijono Mikutavičiaus koncertas už „simbolinę kainą”, Šviesų festivalis, kuris išplis po visą miestą, konferencijos, paskaitos, parodos, leidiniai – tai tik maža dalis programos, kuri skirta Lietuvos šimtmečiui uostamiestyje paminėti, nors, pasak profesoriaus Vyganto Vareikio, Klaipėda savo šimtmetį Lietuvos sudėtyje minės tik 2023 metais.

Trečiadienį Dramos teatre surengtoje spaudos konferencijoje buvo pristatyta Lietuvos šimtmečio minėjimo uostamiestyje programa, kuri, pasak miesto  savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Narūno Lendraičio „yra konceptuali, gal kiek iš pažiūros santūroka, bet orientuota į bendruomenę ir į pagrindinių dalykų aktualizavimą”.

Spaudos konferencijoje pristatyta Lietuvos šimtmečio minėjimo programa, Savivaldybės nuotr.

Jam pritaręs miesto meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad „Klaipėda tradiciškai neina į išorinę pompastiką, kuri greitai išsisklaido”, o pabrėžė, kad renginių programą ruošė tikri profesionaliai, tarp kurių yra ir mokslininkų, ir kultūros vadybininkų, ir menininkų, ir jaunimo organizacijų atstovų, ir savivaldybės politikų.

V. Grubliauskas: švęsime visus metus

Programa sudaryta iš 3 dalių: akademinės (paskaitos, konferencijos, parodos), valstybingumo ženklų (Šimtmečio mokyklos statybų pradžia, kiti išliekamieji ženklai), bendruomeninių projektų (koncertai, sporto ir kt. renginiai).

Iš viso numatyta apie 30 įvairaus pobūdžio renginių, bet, pasak mero, sąrašas nėra baigtinis, jis yra dinamiškas, nes „Lietuvos šimtmetis nėra tik Vasario 16-oji, tai yra ištisi metai” ir visi mes „turėtume jausti pareigą, kad ši šventė nebūtų tik oficialus, formalus paminėjimas”.

Meras išskyrė klaipėdietišką akcentą –  jachtos „Lietuva” kelionę per Baltijos uostus, kuri prasidės vasarą ir neš žinią kaimynams apie šalies šimtmetį. Kiti du vertybiniai akcentai, mero nuomone, yra Šimtmečio mokyklos akmens įkasimas bei moksleiviams ir neįgaliesiems sudaryta galimybė nemokamai lankytis savivaldybei pavaldžiuose muziejuose. Meras paragino visus klaipėdiečius, kurie dar neturi, šiemet įsigyti Lietuvos vėliavą ir „ją deramai iškelti, parodyti jai pagarbą”.

V. Vareikis: Kaip Klaipėdoje minėti Lietuvos valstybingumą?

Istorijos profesorius Vygantas Vareikis akcentavo šimtmečio Klaipėdoje šventimo specifiką istoriniu aspektu, lygindamas uostamiestį su Vilniumi ir Kaunu, kurie tiesiogiai susiję su šalies valstybingumu. Klaipėda gi, pasak istoriko, lieka nuošaly nuo valstybingumo paskelbimo 1918 metais, nes tada ji priklausė Vokietijai. „Vyksta karas ir niekas net negalvoja, kad Klaipėda galėtų tapti Lietuvos dalimi”, – istorines aplinkybes minėjo V. Vareikis. Pasak istoriko, 1923-ųjų metų sukilimas yra tai, kas Klaipėdą sieja su Lietuvos valstybingumu.

Jis pirminė ir tolesnę Lietuvos raidą – jai minint valstybingumo 10-metį bei 20-metį daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių iškilo nemažai šioms datoms skirtų paminklų, išskyrus Klaipėdą. Joje ši tradicija neprigijo, juoba kad jau 1939 metais Lietuva Klaipėdą prarado. „Tai kaip mums minėti Lietuvos šimtmetį?” – retoriškai klausė istorikas.

Jis akcentavo du svarbius akademinius renginius: metų pabaigoje rengiamą mokslinę konferenciją, kurios medžiaga bus išleista atskiru leidiniu, ir šiuo metu jau baigiamą rengti lengvesnio turinio leidinį plačiajai visuomenei, kuris atspindės, kaip Klaipėdoje buvo švenčiama Vasario 16-oji įvairiais laikotarpiais. Knygoje bus daug dokumentinių nuotraukų, tarp jų – ir iš sovietmečio, kai trispalvė ne kartą buvo iškelta ant įvairių uostamiesčio bokštų bei kranų. Šis leidinys parengtas kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi ir jame, pasak leidėjų, bus nemažai unikalių dalykų. Leidinį planuojama pristatyti Kovo 11 -ąją – į jį  ketinama suspėti dar įdėti ir šios Vasario 16-osios minėjimo nuotraukas.

M. Mikutavičiaus koncertas – dovana miestiečiams

Tarp kitų spaudos konferencijos metu išvardintų svarbių šimtmečiui skirtų renginių, kurių per metus nemažai bus surengta ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (pvz., įdomi Vokietijos archyvuose saugomo Klaipėdos krašto archeologinio paveldo paroda), paminėtinas plačiajai visuomenei skirtas Marijono Mikutavičiaus koncertas.

Jis vyks vasario 16 d. „Švyturio” arenoje, o jo kaina esą „bus simbolinė” – tai miesto dovana švenčių proga visiems klaipėdiečiams. Bilietus į koncertą bus galima įsigyti ir internetu (nuo vasario 6 d. 12 val.), ir kasose. Iš viso bus išplatinta 6000 bilietų.

Suma, kiek miestui atsieis Lietuvos šimtmečiui skirti renginiai, spaudos konferencijoje įvardinta nebuvo. Pasak N. Lendraičio, „lėšų yra pakankamai”, jos esą iš anksto buvo numatytos bendrame Kultūros skyriaus renginių biudžete.

Skelbiame vasario 15–18 d. bei visų metų numatomą renginių programą 
Vasario 15-17 d.

18–23 val. Klaipėdos Šviesų festivalis, skirtas Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimui.

Vieta: Viešosios miesto erdvės.

Vasario 15 d.

17 val. Iškilmingas Vasario 16-osios minėjimas „Klaipėda Lietuvoje“.

Vieta: Klaipėdos koncertų salė (įėjimas su pakvietimais) .

Vasario 15 d.

15 val. Meno kolektyvų koncertas „Mes tikrai mylim Lietuvą“.

Vieta: Bendruomenės namai (Debreceno g. 48).

Vasario 16 d.

10.30 val. Šv. Mišios už Lietuvą Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje.

11.40 val. Eisena nuo Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios iki Atgimimo aikštės.

12 val. Iškilminga Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo rikiuotė ir teatralizuota šventė „Aš sveikinu visus“.

Vieta: Atgimimo aikštė.

12.30 val. Kariliono muzikos koncertas.

Vieta: Laikrodžių muziejaus kiemelis.

13 val. Tarptautinis rankų lenkimo turnyras.

Vieta: Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centras (Dariaus ir Girėno g. 10).

13 val. Parodos „Nepriklausomybės diena. Vasario 16-osios minėjimas Klaipėdoje“ atidarymas ir  diskusija „1918-ieji Baltijos ir Vidurio Rytų Europos regione“.

Vieta: Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, ( Didžiojo vandens g. 2).

13 val. Vaikų ir jaunimo koncertas „Mūsų vaikai – tėvynei Lietuvai“

Vieta: Klaipėdos universiteto Menų akademijos koncertų salė, (K. Donelaičio g. 4).

17 val. Marijono Mikutavičiaus koncertas.

Vieta: Klaipėdos „Švyturio” arena.

Koncertas bus tiesiogiai transliuojamas Atginimo aikštėje 17 val.

Vasario 17–18 d.

Visa diena – Lietuvos krepšinio lygos turnyras „Karaliaus Mindaugo taurė“.

Vieta: Klaipėdos „Švyturio” arena.

LIETUVOS VALSTYBĖS ŠIMTMEČIO MINĖJIMO KLAIPĖDOJE PROGRAMA

2018 M.

AKADEMINĖ DALIS
Eil.

Nr.

Renginys/ Projektas Atsakingas vykdytojas/ organizatorius Laikas/vieta
1. „Atvirumas pasauliui ir moderniosios Tautos gimimas rytiniame Baltijos Jūros regione“.

Dviejų dienų tarptautinė mokslinė konferencija

 

Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas (toliau – BRIAI), Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos (toliau – KMSA) Kultūros skyrius,

Partneriai – Lietuvos istorijos institutas, Tomo Mano kultūros centras

Rugsėjo 20-21 d.

/Klaipėdos universitetas

2. Leidinio “Šimtmečio ženklas: Vasario 16-oji Klaipėdoje” leidyba ir pristatymas visuomenei BRIAI, KMSA, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (toliau – MLIM) Vasaris

 

3. Leidinio „Šimtmečio ženklas: Vasario 16-oji Klaipėdoje“ pristatymas Vilniaus Knygų mugėje. Mugės tema: „Skaitau Lietuvą, skaitau pasaulį“ KMSA Kultūros skyrius, MILIM,

BRIAI

Vasario 22-25 d.

/Vilniaus knygų mugė

4. Informacinis stendas, skirtas ąžuolų – Klaipėdai, Vilniui ir Laisvei – įamžinimui Klaipėdos universitetas Vasario 16 d.

/ Klaipėdos universiteto miestelis

5. „Klaipėdos (Memel) krašto žmonės: nuo ištakų iki XVII amžiaus“.

Klaipėdos kašto archeologinio paveldo, saugomo Vokietijos archyvuose, paroda, skirta valstybės 100-ečio ir Europos paveldo metams paminėti

MLIM Liepos 6 d.

/Klaipėdos piliavietės šiaurinės kurtinos salė

6. Diplomato Dr. Vytauto Žalio paskaitų – pokalbių ciklas.

Pirmasis pokalbis: „Merkys prieš Zaunių“ (Lietuvos politinis elitas ir Klaipėdos problema: Antano Merkio ir Dovo Zauniaus atvejai).

Antrasis pokalbis: kuo Lietuvos valstybei nusikalto Klaipėdos krašto direktorijos pirmininkas Otto Biotcheris.

Trečiasis pokalbis: Klaipėdos byla valstybių signatarių – Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Italijos – diplomatų akimis. Nuolatinio Tarptautinio Teisingumo Teismo Hagoje 1932 m. rugpjūčio 11 d. sprendimas

MLIM Visus metus

/ MLIM

7. Kilnojamoji paroda “Šimtmečio ženklas: Vasario 16-oji Klaipėdoje” MLIM Vasaris – Kovas

/Viešosios miesto erdvės, pietinė miesto dalis

8. Renginių ciklas, skirtas Klaipėdos krašto dienai paminėti Kultūros centras Žvejų rūmai Sausio 15 – 20 d.

/Viešosios miesto erdvės

VALSTYBINGUMO ŽENKLAI
Eilės nr. Renginys Atsakingas vykdytojas/ organizatorius Laikas vieta
9. Modernios mokyklos statybos pradžia – „kertinio“ akmens įkasimo ceremonija KMSA Kultūros skyrius Rugsėjo 1 d.

/Žolynų rajonas

10. Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirto ąžuolo „Santarvė“ sodinimo ceremonija Klaipėdos universitetas Laikas dar derinamas

/Klaipėdos universiteto teritorija

11. „Šimtmečio ženklas“ viešojoje miesto erdvėje (menininkas Felice Varini) projekto įgyvendinimo pradžia Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūrų komunikacijų centras (toliau – KKKC) Laikas dar derinamas

/Pietinė miesto dalis

12. Danės skvero  instaliacija – „Laiko juosta“ KMSA Kultūros skyrius Vasario 16 d.

Projektas bus įgyvendinamas Šviesų festivalio metu

BENDRUOMENINIAI PROJEKTAI
Eil.

Nr.

Renginys Atsakingas vykdytojas/ organizatorius Laikas vieta
13. Vasario 16-ąjai skirtas M. Mikutavičiaus koncertas ,,Pasveikinkim vieni kitus“ Kultūros centras Žvejų rūmai 2018-02-16

17 val.

Švyturio arena, tiesioginė transliacija Atgimimo aikštėje

14. Šviesų festivalis, skirtas Vasario 16-osios dienos minėjimui KMSA Kultūros skyrius Vasario 16 d.

/Viešosios miesto erdvės

15. Vasario 16-osios minėjimo iškilmės Atgimimo aikštėje „Pasveikinkim vieni kitus“ – šventinė scenografija, Lietuvos kariuomenės atstovų ir moksleivių eisena miesto gatvėmis į Atgimimo aikštę Kultūros centras Žvejų rūmai Atgimimo aikštė, miesto gatvės
16. Lietuvos krepšinio lygos LKL krepšinio turnyras „Karaliaus Mindaugo taurė“ KMSA Sporto skyrius, Lietuvos krepšinio federacija Vasario 17-18 d.

Švyturio arena

17. Islandų menininkų šiuolaikinio meno paroda KKKC Rugsėjis
18. Lietuvių, latvių ir estų šiuolaikinio meno paroda KKKC Kovo 9 d.
19. Kovo 11-osios minėjimo iškilmės Kultūros centras Žvejų rūmai Kovo 11 d.
20. Klaipėdos krašto Dainų šventė, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti Chorinė bendrija „Aukuras“, KMSA Birželis

/Klaipėdos vasaros koncertų estrada

21. Jachtos „Lietuva“ kelionė per Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lenkijos uostus KMSA Kultūros skyrius, klubas „Ostmarina“ Liepa
22. Liepos 6-osios iškilmingas minėjimas Kultūros centras Žvejų rūmai Liepos 6 d.
23. Vaikų gynimo dienai skirtas „spalvų“ bėgimas, ir instaliacijos “#Laisvės uostas“ įrengimas miesto viešojoje erdvėje KMSA Jaunimo reikalų koordinatorius Birželio 1 d.

Nuo birželio 1 d. iki gruodžio 31 d.

24. „Kalba apie laisvę“. Posovietinio regiono šalių (Moldova, Ukraina, Baltarusija, Lietuva) šiuolaikinio meno paroda KKKC Gegužė
25. Keliaujanti edukacinė paroda Klaipėdos mokyklose.

Klaipėdos mokyklų viktorina – konkursas

Moksleivių saviraiškos centras, KMSA Švietimo skyrius Visus metus
26. Kultūros programos projektų dalinio finansavimo konkursą laimėję projektai, atitinkantys Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio tematiką Nevyriausybinio sektoriaus organizacijos Visus metus
27. Renginių ciklas miesto bendruomenėse KMSA Švietimo skyrius

 

Vasara

/pietinė miesto dalis

28. Diskusijų platforma, skirta Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimui KMSA Kultūros skyrius Visus metus,

Planuojamos 4 diskusijos, aktualiomis miestui ir šaliai temomis

29. Lietuvos kariuomenės šimtmečio minėjimo renginys Lietuvos kariuomenės Klaipėdos įgula, Karininkų ramovė Lapkričio 22 d.

/Klaipėdos koncertų salė

LIETUVOS VALSTYBĖS ŠIMTMEČIO MINĖJIMO KLAIPĖDOJE PROGRAMA

2019 M.

AKADEMINĖ DALIS
Eil.

Nr.

Renginys Atsakingas vykdytojas/ organizatorius Laikas /vieta
1. Tarptautinės mokslinės konferencijos pranešimų pagrindu leidžiamas leidinys BRIAI, KMSA

 

VALSTYBINGUMO ŽENKLAI
Eil.

Nr.

Renginys Atsakingas vykdytojas/ organizatorius Laikas/vieta
2. Šimtmečio ženklas viešojoje miesto erdvėje (menininkas Felice Varini) KKKC Laikas dar derinamas/

Pietinė miesto dalis

 

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This