Legendiniam jūrų kapitonui – 80

Veidai

Sausio 29 d. ilgamečiam Lietuvos tolimojo plaukiojimo jūrų kapitonui klaipėdiečiui Žydrūnui Naujokui sukanka 80 metų.

Klaipėdietė žurnalistė, Ž. Naujoko knygos „Laiškai iš jūros“ bendraautorė ir sudarytoja Adele Žičkuvienė prisiminė pažintį su legendiniu kapitonu, jų bendrą kūrybinį darbą. Organizatorių nuotr.

Ta proga jo žemiečiai – Tauragės kraštotyros muziejaus darbuotojai pakvietė kapitoną į susitikimą, kuris įvyko dabartiniame muziejuje – Tauragės pilyje. Tai buvusi mokykla, kurią baigė abu broliai kapitonai Žydrūnas ir Vygantas Naujokai.

Susitikime dalyvavusi klaipėdietė žurnalistė, Ž. Naujoko knygos „Laiškai iš jūros“ bendraautorė ir sudarytoja Adelė Žičkuvienė prisiminė pažintį su legendiniu kapitonu, jų bendrą darbą, rašant didžiulio populiarumo sulaukusį leidinį, savo pastangas įkalbėti knygoje leisti panaudoti kapitono žmonai iš jūros rašytus nepaprasto grožio, ilgesio ir meilės kupinus laiškus.

Tauragėje Ž. Naujoką šiltai sutikę žemiečiai surengė jo jūrinio kelio ekspoziciją, o pats kapitonas labiausiai džiaugėsi jaunaisiais Tauragės jūrų skutais ir galimybe su jais nusifotografuoti.

Beje, Žydrūno Naujoko vedamas laivas „Onuškis“ pirmasis iš Lietuvos įgulų oficialiai vidury Atlanto iškėlė Lietuvos trispalvę – tai įvyko 1989 m. vasario 16 d.

Šio laivo įgula buvo aktyvi ir per tragiškus sausio 13- osios įvykius – iš Atlanto telegrafavo į Maskvą tuometiniam SSRS prezidentui Michailui Gorbačiovui, gynybos ministrui D. Jazovui, laikraščio „Trud“ redakcijai, Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkui V. Landsbergiui ir laikraščio „Lietuvos žvejys“ redakcijai, išreikšdama didžiulį susirūpinimą dėl įvykių Lietuvoje.

Tai buvo beprecedentis atvejis tarp žvejybinių laivų įgulų, kurių didžiąją dalį anuomet sudarė rusakalbiai, nepritarę arba labai rezervuotai žiūrėję į Lietuvos nepriklausomybę.

Kreipimąsi tada pasirašė 39 „Onuškio” komandos nariai, o „Atvira Klaipėda“ gavo jau istorine laikytiną šių parašų kopiją, kuria čia dalinamės.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo, Svarbu

Kodėl anksti pražyla kapitonai: skiriama Sigito Šilerio atminimui

Mūsų šturmane ir kapitone?/ Kur tu?/ Svečiam uoste, baltam laive!/ Atsišauki, kur plauki? Jau šventei Dangės tiltai pakelti,/ Jau jūron ...
2023-07-21
Skaityti daugiau

Mums rašo

Susitikti prie Baltojo švyturio...

Kaip buvusi ilgametė jūros temomis rašiusi žurnalistė džiaugiuosi šiandienos jaunesnės kartos entuziasto, Klaipėdos istorijos tyrinėtojo Deniso Nikitenkos sėkme nustatant ikikarinio ...
2023-06-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija II

„Atvira Klaipėda” tęsia pasakojimą apie tai, kaip išskirtinėje Klaipėdos miesto vietoje – ties uosto vartais – įsikūrė naftos pramonė, kaip ...
2023-05-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This