„Sodrai“ – viskas puiku, o gyventojams?

Regionas

Šią savaitę su „Atvira Klaipėda“ susisiekusi jauna moteris guodėsi, kad negauna jos vaiko išlaikymui skirtų išmokų, valstybės mokamų iš specialaus Vaikų išlaikymo fondo.

Taip, jos teigimu, atsitiko dėl to, kad po naujųjų metų šio fono administravimą iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) perėmė „Sodra“, kurios darbuotojos esą nesusitvarko su naujomis funkcijoms.

Autorės nuotr.

Iki tol, teigė moteris, jokių problemų, gaunant vaiko išlaikymui skirtus alimentus, nebuvę. Ji taip pat stebėjosi, kodėl šio fondo administravimas pavestas „Sodros“ Mažeikių skyriui, kurios darbuotojos prisipažino dėl didžiulio darbo krūvio laiku nespėjančios atlikti visų pavedimų.

Visai kitaip tą pačią situaciją „Atvirai Klaipėdai” pakomentavo „Sodros“ komunikacijos skyriaus vadovas Saulius Jarmalis.

Į mūsų klausimą, kaip pasikeitė „Sodros” darbuotojų darbo krūviai, pradėjus administruoti Vaikų išlaikymo fondą, ar dėl to buvo priimta naujų (jei taip –  kiek?) darbuotojų, „Sodros“ atstovas atsakė: „Vaikų išlaikymo išmokas administruoja 9 specialistai“.

Paklaustas, kodėl žmonės laiku negauna išmokų ir kaip ilgai šis vėlavimas gali užtrukti, Komunikacijos skyriaus vadovas teigė esą „Sodra“ visas išmokas už gruodį, taip pat dar dalį išmokų, kurios buvo nepaskirtos iki gruodžio mėnesio, išmokėjo sausio 17 dieną. Tai yra netgi savaite anksčiau, nei išmokos įprastai buvo mokamos iki šiol. Tad išmokos ne tik kad nevėlavo, o buvo išmokėtos anksčiau“.

Taip pat buvome informuoti, kad „Sodra“ neva nesulaukė nė vieno skundo dėl vėluojančių išmokų, o dėl mūsų minimo atvejo „reikėtų žiūrėti konkrečią situaciją, kodėl išmokos nepasiekė gavėjo”.

Kodėl Mažeikiai?

Visgi atvejų, kai žmonės yra nepatenkinti tuo, kaip minėtąjį fondą administruoja „Sodra”, yra ir daugiau.

Taip sutapo, kad penktadienį, kai sulaukėme atsakymų iš „Sodros“, žinomas vilnietis žurnalistas, auginantis dukrą, savo socialinio tinklo paskyroje ta pačia tema pasidalino štai tokiu įrašu (įrašas kiek sutrumpintas, jo kalba netaisyta):

(…) „Aš tik į Sodrą užėjau. Mat pinigus vaiko išlaikymui (…) anksčiau mokėjo atskiras fondas, o Skvernelio, Kukuraičio, Verygos, Navicko ir kitų generinių ministrų gadynėje nutarta, kad Sodra tai padarys geriau. Valio. Nenoriu trukdyti dirbti, tik nedrąsiai teiraujuosi – gal ko nesuprantu? Mat man miela specialistė prie langelio, pamaigiusi kompiuterį pasako, kad tokius dalykus administruoja Mažeikių skyrius (????) ir ji bendroje sistemoje nieko nemato. Sako turinti nubėgti paskambinti. Parbėga paskambinusi ir sako, kad mano popieriai Mažeikiuose (nors ir aš, ir vaikas Vilniuje) matomi, bet labai didelė apkrova po perėmimo nuo sausio 1, tad reikia truputį palaukti. Čia Mažeikiai kodėl? Kodėl ne Zarasai, ne Šalčininkai? Ką reiškia nematyti bendroje sistemoje, kai į IT valdžia investuoja tiek, jog visi, bent jau nuo įstojimo į EU, turime būti iš esmės kiborgais??? Bet pirmiausia – kodėl Mažeikiai? Gal Kukuraitienos ekspertė Aušra Maldeikienė, kuri žadėjo per sausį interpeliacijos tekstą šiam generiniam ministrui, ką padėtų išsiaiškinti?“(…)

2016 m. Vaikų išlaikymo fondui finansuoti buvo skirta 15 mln. Eur, 2017 m. – 18 mln. Eur. Nuo 2018 m. sausio 1 d. fondo administravimas iš SADM perduotas „Sodrai“. Išmokos iš šio fondo skiriamos tiems vaikams, kuriems priteistų alimentų nemoka vienas iš tėvų, kurį teismas yra įpareigojęs alimentus mokėti. „Sodros” darbuotojai privalės išieškoti alimentus iš jų nemokančių tėvų. Teigiama, kad tam „Sodra” turi didesnes galimybes ir svertus, o SADM  šią funkciją sekėsi vykdyti sunkiai – tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, pakeičiant fondo administratorių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkst. žmonių: ji skiriama be prašymo

„Sodra“ praneša, jog šiais metais numatyta skirti per 110 mln. eurų vienišo asmens išmokoms – jas gauna visi Lietuvoje gyvenantys ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Mums rašo

Respublikinėje konferencijoje dalintasi patirtimi

Klaipėdos uostamiesčio progimnazijoje šią savaitę vyko respublikinė konferencija „Inovacijos, kompetencijos ir integracija įgyvendinant Erasmus + programos patirtį”. Konferencijos organizatorės – ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This