Rekordiniame šviesų festivalyje – šimtmečio vartai

Miestas, Svarbu

Jau ketvirtasis Klaipėdos „Šviesų festivalis” uostamiestyje šiemet vyks vasario 15-17 dienomis. Įspūdingiausias rekordinės sąmatos festivalio akcentas bus Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirti šviesos vartai Turgaus gatvėje su 14 arkų.

Dėl šios didžiulės italų firmos „Marianolight” instaliacijos montavimo ir išmontavimo darbų vasario 2-22 dienomis bus uždarytas eismas Turgaus gatvės atkarpa nuo Teatro aikštės iki Tiltų gatvės.

„Festivalio kartelę keliame dar aukščiau”, „orientuojamės ne į kiekybinius, o į kokybinius parametrus”, „rimto tarptautinio renginio kalibras”, „gražus, spalvingas valstybės šimtmečio minėjimo akcentas”, – taip šiemetinį festivalį pirmadienį surengtos spaudos konferencijos metu apibūdino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Pagal inovacijų ieškojimą augame labai sparčiai. Nuo pat pirmo festivalio esame susiję jį su Vasario 16-ąja. Iš viso šiemet turėsime beveik 30 įvairiausių šviesos instaliacijų, projektų. Pagrindinis dėmesys tradiciškai skiriamas senamiesčio teritorijai. Siksto koplyčios projektas Šv Juozapo bažnyčioje pernai labai pasitvirtino, tad ir vėl keliausime tiek į šiaurinę, tiek pietinę miesto dalis. Vingio ir Smiltelės gatvių sankryžoje, tarp monolitinių daugiaaukščių bus įrengtas „Bermudų trikampis”. Prie Eduardo Balsio menų gimnazijos esančiame parkelyje jos bendruomenės dėka atsiras skulptūros parkelyje. Jūreivystės mokykla apšvies ir savo bendrabutį, kuris bus panašus į švyturį, ir pačios mokyklos pastatą”, – pasakojo viena iš festivalio organizatorių Goda Giedraitytė.

Festivalyje be italų svečiuosis ir dar du užsieniečiai menininkai. Suomis įrengs 40 šviečiančių skulptūrų Danės skverelyje. Projektas „Jie buvo čia” skulptūromis simbolizuos senuosius miesto gyventojus. O menininkas iš Latvijos prie Neringos skulptūros demonstruos projektą „Kaukės”, kurio metu bus galima išvysti įvairių kultūrų kaukes.

„Šviečiančių keturkojų ekskursiją pakartosime. Atsisakome naktinių ekskursijų, bet skelbiame festivalio fotokonkursą. Gražiausių darbų autoriai bus apdovanoti”, – sakė G. Giedraitytė.

Apie pagrindinį projektą, kuris iki šiol arčiausiai Lietuvos buvo tik Lenkijoje, VšĮ „Klaipėdos šventės” direktorius Romandas Žiubrys sakė, kad jis yra „ypatingas savo sudėtingumu”.

„Be bendruomenių susitelkimo jo įgyvendinti nepavyktų. Vasario 2 dieną bus uždaryta Turgaus gatvė. Čia bus montuojamos apie 2000 kubinių metrų užimsiančios konstrukcijos, kurių plotis – per visą Turgaus gatvę. Aukščiausias taškas – aukštesnis nei aukščiausias senamiesčio pastatas. Be šviečiančių vartų dar stovės keturiolika arkų iš ažūrinių medžio konstrukcijų visoje gatvėje, visos jos valdomos individualiai. 10 italų konstrukcijas ant prieš tai surinktų specialių pastolių montuos apie 10-11 dienų. Arkų tunelio ilgis bus apie 200 metrų, jis baigsis ties „Pajūrio” muge. Vyks 7 originalūs muzikos ir šviesos šou. Vienas – iš jų lietuviškas kūrinys su specialia instaliacija, skirtas būtent Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Pirmąsyk ši instaliacija įsižiebs  vasario 15 dieną, 18 valandą ir atidarys festivalį. Ji veiks dar  ir vasario 18 dieną, o išmontavimas tęsis iki 22 dienos”, – pasakojo R. Žiubrys.

Savivaldybė ragina uždraudus eismą Turgaus gatve vairuojančius senamiesčio gyventojus, svečius bei čia įsikūrusių įmonių ir įstaigų klientus kviečiame naudotis kitomis senamiesčio gatvelėmis vadovaujantis kelio ženklais. Automobilių stovėjimas jose taip pat išliks nepakitęs. Nesant būtinybei vairuotojams siūloma automobilius statyti senamiesčio prieigose esančiose aikštelėse – Muzikinio Teatro, Piliavietės, Senojo turgaus ir kitose.

„Norėjome pakeisti formatą, ne tik apšviesti pastatus. Labai gražu asocijuoti Klaipėdą su vartais”, – sakė G. Giedraitytė.

Pasak organizatorių, šiemet festivaliui vien Savivaldybė skyrė 150 tūkst. eurų, dar keliasdešimt tūkstančių esą susidarytų įvertinus ne tik rėmėjų finansinę paramą, bet ir įrangą, žmogiškąjį darbą.

„Saugos tarnybos paslaugos apims beveik pusę Jūros šventės paslaugų, nes bus apsauga 24 valandas per parą. Saugos tarnyba „Argus” labai geranoriškai padeda. „Globalita” rinks pastolius, „Perdanga” skirs specialius blokus, prie kurių bus tvirtinamos konstrukcijas. Labai susitelkusi verslo bendruomenė, tik jos dėka galima surengti tokį ir finansine prasme rekordinį festivalį”, – sakė R. Žiubrys.

Detalią festivalio programą žadama paskelbti jau artimiausiu metu. Taip pat jo metu mieste bus dalinamos specialios skrajutės.

Klaipėdos meras savo ruožtu pakvietė miestelėnus festivalio metu papuošti išradingai savo langus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This