Pažymius keitusiems gimnazistams tik pagrūmojo

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos pareigūnai pranešė užbaigę didelės apimties, beveik metus trukusį tyrimą dėl elektroninėje erdvėje įvykdytų nusikalstamų veikų – pažymių keitimo „TAMO” dienyne. Tyrimas baigtas nutraukiant bylą, nes nusikaltimą darė nepilnamečiai.

Tyrimo metu nustatyta beveik tūkstantis neteisėtų prisijungimų prie svetimų elektroninių paskyrų ir neviešų elektroninių duomenų pakeitimo atvejų.

Rezonansą sukėlė aplinkybė, kad šios nusikalstamos veikos 2016 metų lapkričio – gruodžio mėnesiais buvo padarytos  vienoje Kretingos gimnazijoje (pernai vasarį buvo skelbta, kad Kretingos policija sulaukė pranešimo apie gruodį įvykusį įsilaužimą į Kretingos Pranciškonų gimnazijos kompiuterines sistemose).

Į šešių mokytojų kompiuterius buvo įdiegta kenkėjiška programinė įranga „Keylogger”, tada perimti mokytojų prisijungimo duomenys ir slaptažodžiai ir daugybę kartų neteisėtai prisijungta prie jų.

Iš viso nustatyta 18 gimnazijos auklėtinių, kurie neteisėtai prisijungė prie gimnazijos mokytojų „TAMO” dienyno paskyrų, tačiau dauguma iš jų buvo apklausti specialiaisiais liudytojais ir atsakomybės išvengė, kadangi tyrimo metu paaiškėjo, kad jungėsi tik iš smalsumo, neturėdami tikslo pažeisti informacinės sistemos.

Įtarimai neteisėtais prisijungimais, kenkėjiškos programinės įrangos naudojimu pareikšti dviem gimnazijos auklėtiniams, gimusiems 2000 metais, kurie tiesiogiai dalyvavo rašant kenkėjišką programinį kodą, jį įdiegė, neteisėtai rinko slaptažodžius ir juos platino tarp gimnazijos moksleivių, o vėliau daugybę kartų neteisėtai jungėsi prie informacinės sistemos ir keitė pažymius.

Šie du nepilnamečiai mokytojų, tėvų ir aplinkinių charakterizuojami tik teigiamai, policijos dėmesio ankščiau sulaukę nebuvo. Byla jų atžvilgiu nutraukta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį nepilnamečio atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės. Teigiama, kad taip tyrimą užbaigti galima, kai nusikalstamą veiką padaręs nepilnametis asmuo atsiprašo nukentėjusiojo, atlygino arba pašalino padarytą žalą, pripažino savo kaltę ir gailisi padaręs nusikalstamą veiką arba yra kitų pagrindų manyti, kad jis laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Veidai

Dėl aviacijos inžinerijos pajūrį iškeitė į Kauną

Aviacija Kauno technologijos universiteto (KTU) transporto inžinerijos doktorantą Mindaugą Dagilį privertė iškeisti Kretingą į Kauną. „Nuo antros klasės gyvenau Klaipėdoje, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This