Kaip elgtis, varžytinėse įsigijus butą, kuriame yra mažamečių vaikų?

Konsultacijos

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) dalijasi teismų praktika, patardamas, kaip negalima elgtis, įsigijus varžytinėse butą, kuriame gyvenau šeima, turinti mažamečių vaikų. Čia analizuojamas vienos 2015 m. bylos pavyzdys, pateikiant galutinį ir neskundžiamą LAT sprendimą.

Teigiama, kad šeimos būstas buvo parduotas varžytinėse dėl šeimai susidariusių nepalankių finansinių aplinkybių (dėl įsipareigojimų bankui nevykdymo).

Šeimą paliko be elektros

Naujojo buto savininkas, įsigijęs nuosavybės teisę į butą, sudarė elektros energijos pirkimo–pardavimo sutartį su energijos skirstymo operatoriumi ir paprašė nutraukti elektros tiekimą į butą. Bute vis dar gyvenusiai šeimai su trimis mažamečiais vaikais šaltuoju metų laiku buvo atjungtas elektros tiekimas, ji negalėjo naudotis elektrine plytele maistui ruošti, neturėjo šviesos, negalėjo naudotis kitais buitiniais prietaisais. Ieškovei (buvusiai savininkei) su prašymu kreipusis į energijos skirstymo operatorių dėl elektros energijos tiekimo atnaujinimo ir nurodžius, kad bute gyvena jos šeima su trimis mažamečiais vaikais, šis prašymas nebuvo patenkintas.

Ieškovė (buvusi savininkė) siekė pripažinti elektros energijos tiekimo nutraukimą neteisėtu ir iš elektros skirstymo operatoriaus prisiteisti turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą.

(commons.wikimedia.org) nuotr.

Apeliacinės instancijos teismas pritarė pirmosios instancijos teismo išvadai, kad tik savininkas turi teisę savo nuožiūra valdyti, naudoti nuosavybės teisės objektą ir juo disponuoti. Taip pat pripažino, kad elektros energija buvo atjungta ne elektros energijos skirstymo operatoriaus iniciatyva, o vykdant buto savininko prašymą, todėl toks atjungimas yra teisėtas.

LAT sprendimas: nepažeisti vaikų teisių 

Bylą išnagrinėjęs LAT padarė priešingą išvadą, pripažinęs, kad bylą nagrinėję pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai suabsoliutino naujojo buto savininko konstitucinę nuosavybės teisę ir neatsižvelgė į kitą Konstitucijoje įtvirtintą teisę, kad valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę.

Teigiama, kad LAT praktikoje ne kartą nurodyta, jog Lietuvos teisės sistemoje įtvirtintas prioritetinės vaikų teisių ir interesų apsaugos ir gynimo principas reiškia, kad tiek priimant teisės aktus, tiek juos taikant, tiek sprendžiant klausimus, kurių teisės aktai nereglamentuoja, visada būtina įvertinti sprendimą ar bet kokį kitą veiksmą vaiko interesų požiūriu bei užtikrinti, kad jie nebūtų pažeisti.

Vaiko teisių prioritetinės apsaugos principas yra lygiavertis privačios nuosavybės neliečiamybės ir savininko teisių gynimo principams; esant dviejų teisės principų kolizijai, labai svarbu rasti jų pusiausvyrą.

LAT nustatė, kad šeima su energijos tiekimo įmone 2008 m. sudarė elektros energijos tiekimo sutartį šeimos, namų ūkio poreikiams tenkinti. Sutartis neterminuota, joje aptarta sutarties nutraukimo tvarka, mokėjimo už elektros energiją tvarka tuo atveju, kai buto nuosavybė bus perleista tretiesiems asmenims, ir kt. Taip pat sutartyje nustatyta, kad apie sutarties nutraukimą bendrovė iš anksto raštu ar kitais teisės aktų nustatytais būdais praneša vartotojui Elektros energijos tiekimo ir naudojimo taisyklėse bei kituose teisės aktuose nustatytais terminais (pagal bendrą taisyklę – ne vėliau kaip prieš 15 kalendorinių dienų).

LAT pažymėjo, kad nei Civilinio kodekso normos, nei specialūs teisės aktai nenustato kitokios tvarkos, kai elektros energijos tiekimo sutartis nutraukiama naujojo buto savininko prašymu.

Iš varžytinių parduota 500 butų

Todėl teisėjų kolegija nusprendė, kad energijos skirstymo operatorius tiek pagal sutarties sąlygas, tiek pagal teisės aktuose reglamentuojamą tvarką turėjo įspėti sutarties šalį – faktiškai bute gyvenančią šeimą apie elektros energijos tiekimo sutarties nutraukimą ir sutartį nutraukti teisės aktuose nustatyta tvarka.

LAT atmetė argumentą, kad ginče dėl elektros energijos tiekimo sutarties nutraukimo teisėtumo ieškovės teisės negali būti ginamos kaip elektros energijos vartotojos.

Elektros energijos tiekimo įmonė, nenutraukusi sutarties su šeima, sudarė sutartį dėl elektros energijos tiekimo su naujuoju buto savininku ir kartu įgyvendino šio prašymą nutraukti elektros energijos butui tiekimą.

Aptariamoje byloje dėl elektros tiekėjo veiksmų ankstesniojo savininko šeima patyrė išgyvenimų, nepatogumų. Šie yra nulemti neteisėtų veiksmų ir priežastiniu ryšiu susiję su ankstesniojo savininko šeimos ir jos nepilnamečių vaikų patirta neturtine žala.

Teisėjų kolegija, atsižvelgdama į faktines bylos aplinkybes, nusprendė, kad buvę buto savininkai turėjo suprasti, jog, pardavus šeimos būstą varžytynėse, šeimai teks ieškoti kito būsto, todėl nustatė jiems tik 100 Eur neturtinės žalos atlyginimą. Taip pat iš elektros tiekėjo įmonės priteisė patirtą turtinę žalą, kurios dydis atitinka šeimos turėtas išlaidas, patirtas dėl minėtų neteisėtų veiksmų.

Kaip pažymi LAT pirmininkas Rimvydas Norkus, vien statistika patvirtina, kad analogiškos situacijos yra nemaža valstybės problema.

„2017 m. duomenimis, apytiksliai apie 500 butų parduota iš varžytynių. Neabejotina, kad dalyje iš jų gyveno šeimos su nepilnamečiais vaikais. Tad šios situacijos išsprendimas kasaciniame teisme iš tiesų yra labai svarbus, nes yra susijęs su socialiai pažeidžiamų asmenų teisių gynimu. Tiek konstitucinių teisių apsauga jas derinant, tiek mūsų visuomenėje puoselėjama visuomenės solidarumo idėja, taip pat realistinis požiūris į valstybės socialinės apsaugos galimybes operatyviai reaguoti į sudėtingą vienokios ar kitokios paramos reikalingų šeimų su vaikais situaciją iš esmės ir lėmė tokį teismo sprendimą“, – LAT pranešime cituojamas R. Norkus.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

LAT: klaipėdietis eksparlamentaras Ričardas Žurinskas lieka nuteistas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) penktadienį atmetė buvusio Seimo nario klaipėdiečio Ričardo Žurinsko ir buvusio jo pavaldinio Sauliaus Lenkauskio bei jų ...
2023-12-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

LAT: Eligijus Masiulis lieka už grotų

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų atrankos kolegija išsprendė nuteistųjų Vytauto Gapšio, Eligijaus Masiulio ir Raimondo Kurlianskio kasacinių ...
2023-12-06
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmuo, dėl neatsargumo pametęs svetimus pinigus, išteisintas pagrįstai

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje asmuo buvo nuteistas už svetimo turto iššvaistymą, t. y. už tai, kad ...
2023-05-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This