Diskusija „Facebook“: socialinė parama nėra ūkis

Mums rašo

„Atvira Klaipėda“ gavo klaipėdietės Editos Jamieson elektroninį laišką su nuoroda į „Facebook“ vykusią diskusiją apie socialinių darbuotojų atlyginimus.

„Šiuo metu visuose Lietuvos miestuose vyksta aštrios diskusijos apie socialinių darbuotojų algas, kurios yra labai mažos. Ne išimtis ir Klaipėdos miestas. Kai kurios savivaldybės pakėlė atlyginimus soc. darbuotojams iki 30 ar net 40 proc. Klaipėdos Socialinės paramos centro direktorei viešai pasidžiaugus už kolegas kituose miestuose, labai aštriai sureagavo miesto politikai“, – rašo E. Jamieson.

Aktyvi diskusija kilo po šios D. Stankaitienės pasidalintos nuorodos

Minėtą diskusiją, į kurią be socialinių darbuotojų aktyviai įsitraukė miesto Tarybos narys Saulius Liekis, vicemeras Artūras Šulcas ir net Seimo narė Aušra Maldeikienė, sukėlė Klaipėdos Socialinės paramos centro direktorės Dianos Stankaitienės pasidalinta nuoroda apie tai, kad Alytus 2018 m. numatęs ženkliai padidinti atlyginimus socialiniams darbuotojams.

„Turime dar vieną gražų pavyzdį: Alytaus politikai suprato, kad socialiniai darbuotojai gali būti išskirti iš kitų profesijų ir yra verti didesnių atlyginimų, geresnių darbo sąlygų“, –  savo pasidalintą nuorodą pakomentavo D. Stankaitienė.

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nariui Aivarui Vasyliui pasigedus skaičių, kiek bus didinami Alytaus socialiniams darbuotojams atlyginimai, Klaipėdos vicemeras A. Šulcas bemat jam pritarė. „Aivaras teisus: skaičiai lemia viską. Manyčiau, kad mums reikėtų daugiau socialinių paslaugų pirkti rinkoje, iš nevyriausybinio sektoriaus. O biudžetiniame sektoriuje pasilikti tik tai, kas yra privaloma. Tuomet galėtumėme finansuoti jį deramai“.

Tai sukėlė didžiulį diskusijos dalyvių, tarp jų – ir Seimo narės A. Maldeikienės pasipiktinimą.

Ji pareiškė: Jokiu būdu neatiduoti rinkai. Jokiu būdu“, į ką A. Šulcas atsakė: „LR Konstitucijoje parašyta, kad šalies ūkis grindžiamas privačia nuosavybe?” ir tuoj pat sulaukė Seimo narės atsako: „Ūkis. Bet ne socialinė parama. Socialinė parama NĖRA ūkis“.

Nesulaukusi atsakymo iš oponento, A. Madeikienė pati netrukus dar pridūrė: „Kaip klaikiai visokie ponai tikisi privatizuoti biudžeto pinigus, skirtus socialinėms reikmėms….net kliedi apie Konstituciją“..

Tada neišlaikė vicemerės Juditos Simonavičiūtės nervai ir ji parašė: „Ponia Maldeikiene, ne apie socialinę paramą eina kalba, o apie socialines paslaugas. Tai du skirtingi dalykai“.

Vicemerę netrukus pataisė E. Jamieson, parašiusi: „Socialinės paslaugos yra viena iš socialinės paramos dalių, ir kad p. Aušra sąvoką panaudojo teisingai ir vietoje, nes net jei kalbama tik apie socialines paslaugas, tai plačiąja prasme yra socialine parama ir tai nėra du skirtingi dalykai“.

Kažkam pasiteiravus, o kokios socialinės paslaugos yra perkamos rinkoje, S. Liekis savo ilgame komentare paslaugiai išvardijo, ko gero, visas tokias paslaugas, tarp kurių paminėtinos „socialinės globos paslaugos suaugusiems asmenims su psichine negalia, dienos socialinės globos paslaugos vaikams su negalia, vaikams su sunkia negalia” ir t.t.

Vėliau diskusija nukrypo į šoną, pasiginčijus, kas sunkiau dirba – mokytojai ar socialiniai darbuotojai ir galiausiai kone vieningai diskusijos dalyviai nutarė, jog šiuo metu vykdomai reformai vaikų teisių srityje nėra tinkamai pasiruošta.

S. Liekis šia tema parašė: „Jau prasidėjo nuo sausio 1 d. Klaipėdoje nuo 2017 spalio įsteigti 6 nauji etatai. Klaipėdos VTAS rimtai ėmėsi darbo užtikrinant darbą po darbo valandų. Etatai išlaikomi ir ministerijos dotacijų, sutartys buvo iki 2017 gruodžio 31. Visi tikėjosi, kad 2018 finansavimas bus tęsiamas. Paaiškėjo, kad ministerija nuo 2018 nebefinansuos naujai įkurtus 6 etatus. Kaip jums tokia reforma?“

D. Stankaitienei išdrįsus suabejoti, kad gal ne viskas vykdomoje reformoje taip jau ir blogai, A. Maldeikienė atšovė: „Bus chaosas. Nėra žmonių, nėra patalpų, nėra pinigų ir svarbiausia nėra SMEGENŲ”.

Jai šįkart priarė ir A. Šulcas, pridūręs: „Po liepos 1 šioje srityje (vaikų teisių – aut. pst.) bus visiškas chaosas“.

Diskusiją taikliai baigė vienintelis istoriko, miesto Tarybos nario Arvydo Cesiulio komentaras: „Diana ir Sauliau, Ar jūs visiškai jokio darbo neturite, jei pusę dienos sėdite fb? Išeitų, kad gal jūsų ten ir nereikia, jei darbas vyksta be jūsų?“

D. Stankaitienė atsakė, kad ji turi nedarbingumo pažymėjimą ir rašo iš namų.                                                                                                                                                

 

2 Comments

  1. virginija

    Europos sąjungos rekomendacijos, kad dalį socialinių paslaugų perimtų nevyriausybinės organizacijos, Klaipėda nevykdo. Klaipėdos miesto valdžia kalba viena, bet daro kita. Melmragėje buvo įsikūrusi nevyriausybinė organizacija SOS vaikai. Patalpas iš savivaldybės išsinuomojo pagal panaudos sutartį, komunalines mokėjo pati nevyriausybinė, teikė paslaugas, benamius ir į kritinę situaciją patekusius vaikus galima buvo atvežti į šią organizaciją. Klaipėdos politikai vaikų teisių tarnybai nebeleido nukreipti ten vaikų, Liko tik vienas vaikas ir nutarė nepratęsti sutarties dėl panaudos. Šiandien ten steigs senelių prieglaudą. Svarbiausia, tai bus savivaldybės įstaiga.

    Reply
  2. Aušra Maldeikienė

    Šiaip mano vardas Aušra. Aš tikrai kasdien ilgokai sėdžiu Fb ir bendrauju su rinkėjais. Diskusiją prisimenu, ir ten buvo tikrai neblogų minčių. Ir dar kartą patvirtinu, kad socialinė parama nėra ūkis. Kaip nėra rinkos žaidėjai ir tie socialinių paslaugų teikėjai, kurie tik padeda perskirstyti biudžeto lėšas, Geriausiu atveju tai yra biurslas (biurokratinis verslas finansuojamas biudžeto lėšomis). Nes jų darbo vietas sukuria biudžetas. 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Milijonierius skėlė pamokslą apie darbą*

„Sauliau, skubi kažkur, jo? Algą dabar gauni beveik 1000 eurų”, – tokį pamokslą skėlė turtingiausias Klaipėdos miesto savivaldybė narys ir ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This