Uostas saugus ir policijos pareigūnų dėka

Uostas ir jūra

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas yra vienintelis Lietuvoje, turintis specialų padalinį saugumui Lietuvos vandenyse prižiūrėti, Jūrų uosto policijos poskyrį. Šio padalinio pareigūnų veikla mažiau matoma visuomenės, bet labai svarbi Uosto akvatorijoje, sakoma policijos pranešime.

Policijos nuotr.

Negausūs poskyrio pareigūnai, iš kurių du yra laivavedžiai, prižiūri tvarką uoste ir pakrantėse, patruliuoja Kuršių mariose ir Baltijos jūroje, nuo Lietuvos Respublikos sienos ties Nida iki kitos jos dalies ties Būtinge, ieško vandenyje dingusiųjų, kontroliuoja pramoginės žvejybos laivus, tikrina, ar negrobstomas valstybės turtas.

Jūrų uosto policijos padalinio pareigūnai juokauja, kad pirmiausia tai, ką Kelių policija daro keliuose, Jūrų uosto policija atlieka vandenyse.

„Turime du katerius – „Audrą“, galinčią plaukti ten, kur gylis viršija 1,5 m, ir greitaeigį, praplaukiantį praktiškai visur”, – pranešime cituojamas vyresnysis tyrėjas pranešime cituojamas vyresnysis tyrėjas Ričardas Šėgžda, pridūręs, kas šiam kateriui pakanka ir 0,4 m gylio.

Teigiama, kas „Audra“ atvykstantiems užsienio turistams yra Klaipėdos apskrities policijos simbolis, dar jūroje pasitinkantis ir į uostą atlydintis kruizinius laivus. Be to, „Audra” lydi laivais atgabenamą karo techniką, pavojingus krovinius gabenančius laivus, aukšto rango asmenis, atvykstančius į Lietuvą ar jos Jūrų uostą.

Specialistas Žydrūnas Mockaitis, vedantis policijos katerius, džiaugiasi, kad „Audra“ yra „rimtas“, buvęs locmanų laivas, kasmet „praeinantis“ techninę apžiūrą, nebijantis ir didesnio bangavimo, galintis išplaukti į jūrą apie 20 km nuo kranto. Įdomus niuansas, pasak pareigūno, yra tas, kad vandenyse nieko nereiškia įprasti policijos švyturėliai. „Jei ką stabdome, tai tik mojuodami balta vėliava, tarsi pasiduodami“, – cituojamas ir Ž. Mockaitis.

Pareigūnai prisiminė ir kitą linksmą įvykį: prieš metus, praėjusį pavasarį, išplaukiantį pro Jūros vartus policijos katerį nuolat išlydėdavo ir pasitikdavo ruonis.

Pernai Jūrų uosto policijos poskyrio pareigūnai surašė 560 protokolų, daugiausiai už Kelių eismo ir saugios laivybos pažeidimus, du – neblaiviems kapitonams. Jie dukart buvo didelių laivų susidūrimo liudytojais. „Vienu iš šių atvejų susidūrimo garsas prilygo didžiulio sprogimo sukeltam trenksmui“, – sakė R. Šėgžda.

Jūrų uosto policijos poskyrio pareigūnai glaudžiai bendradarbiauja su Karo policijos pareigūnais, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Lietuvos Saugios laivybos administracijos darbuotojais ir kitomis institucijomis.

Vienas iš praėjusių metų bendradarbiavimo rezultatų – į valstybės biudžetą sugrąžinti 150 000 eurų po dyzelino grobstymo iš laivų, sakoma policijos pranešime.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

ESO ruošiasi audrai: stipriausio vėjo laukiama pajūryje

Smarkus vėjas šią savaitę pridarė nemažai nuostolių skirtinguose šalies regionuose, o savaitgalį, kaip prognozuoja sinoptikai, labiausiai siaubs pajūrį. „Energijos skirstymo ...
2023-10-06
Skaityti daugiau

Orai

Pajūry siautės stiprus vėjas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba perspėja apie pavojingą meteorologinį reiškinį – vėją. Spalio 5-os naktį pajūryje vakarų, pietvakarių vėjo gūsiai 15–20 m/s, ...
2023-10-04
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Audra žalos pridarė ne tik Vakarų regionui

„Lietuvos draudimo” ekspertai skaičiuoja, kad po savaitgalio išlikę audringi orai pirmadienį  gyventojų ir verslo įmonių turtui sukėlė dar daugiau žalos. ...
2023-08-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This